Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
3. 2. 2021 Historie a zajímavosti
V průběhu let byla Poslední večeře Ježíše Krista v umění i ve filmu vyobrazena mnohokrát, slavný obraz Leonarda Da Vinciho je ale asi tím neznámějším. Zatímco mnozí nadále zkoumají náboženskou symboliku a hodnotu obrazu jako takového, jiní hledají na slavné nástěnné malbě něco úplně jiného: poznání, co přesně jedli Ježíš a jeho apoštolové?
Víno a chléb
Podle křesťanského zvyku akt přijímání pochází právě z Poslední večeře. Ježíš účastníkům večeře rozdal nekvašený chléb a víno a vysvětlil apoštolům, že chléb představuje jeho tělo a víno jeho krev. Dodnes křesťané přijímají oplatku jako tělo Kristovo, v protestantských kostelech pijí věřící i víno.
Deuteronomium, pátá kniha Starého zákona, popisuje Ježíšovu vlast jako "zemi olivového oleje a medu; zemi, ve které budete bez nedostatku jíst chléb". Mezi běžné plodiny tehdy patřily hrozny, fíky a granátová jablka. Tyto potraviny by však pravděpodobně brzy na jaře, kdy se Poslední večeře měla konat, nebyly k dispozici čerstvé. Při večeři ale mohly být na stole fíky sušené, dále olivový olej a med.
Mohlo by vás zajímat
Večeře bez jehněčího
V roce 2007 papež Benedikt XVI. prohlásil, že na Poslední večeři chybělo jehněčí maso. Tehdejší papež se domníval, že Poslední večeře se konala před rituální obětí jehňat, což byla v Ježíšově době běžná pesachová tradice. A proto byl dle Benedikta XVI. obětován sám Ježíš a jehně tak nahradil.
Charoset
Zatímco Poslední večeře proběhla těsně před samotným Pesachem, neznamená to, že si Ježíš a apoštolové neužili pár velikonočních pokrmů. Podle zprávy skupiny italských archeologů z roku 2015 se na Poslední večeři objevila řada typických sederských jídel včetně hořkých bylin s pistáciemi a datlovým charosetem, což je oblíbená sladká, tmavě zbarvená pasta z ovoce a ořechů. Další jídla, jako je cholent, dušená miska z fazolí vařená velmi pomalu, a olivy s yzopem, bylinou podobnou mátě, se běžně konzumovaly každý den a na menu Poslední večeře rozhodně mohly být.
Mohlo by vás zajímat
Žádní úhoři a plátky pomeranče
Po posledním restaurování da Vinciho fresky, které trval přes dvě desetiletí a skončilo na konci 90. let, se na stole poprvé objevily další pokrmy, včetně těch, které vypadaly trochu nemístně - konkrétně šlo o úhoře s plátky pomeranče. I když taková jídla v Ježíšově době rozhodně nebyla běžným pokrmem, chuť úhořů a pomerančů se v Itálii v 15. století běžně kombinovala. Potraviny se dokonce objevily na dochovaném da Vinciho nákupním seznamu. Je tedy možné, že autor obrazu Ježíšovi na stůl "naservíroval" svoje vlastní oblíbené jídlo.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Karel IV. miloval paštiku a francouzské lahůdky. Octem a kořením se v jeho kuchyni nešetřilo
Příprava domácího dresinku zabere jen pár minut, ale výtečně podtrhne chuť salátu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
7x přílohy ke grilovaným rybám: Vsaďte na svěží zeleninový salát nebo křupavé pečivo
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
Komentáře
19. 2. 2021 08:11