Nastavená kaše na četnickém stole: "Jedna vražda kvůli obědu dnes stačila," zavtipkoval velitel a dal se do jídla
15. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Naše babičky měly svoje specifické recepty, o kterých dnes už jen přemýšlíme, co se za jejich názvy asi tak mohlo skrývat. Třeba taková nastavená kaše nebo "nastavenka", jak se jí většinou říkalo…
Levně, ale bez masa
Nastavená kaše bylo jídlo levné a poměrně rychlé, ale jak by mohla potvrdit třeba kuchařka z četnické stanice v Košecké Rovné, ne vždy se muselo nutně setkat s ovacemi strávníků, zvlášť pokud očekávali na talíři i kousek masa.
Kuchařka na zmiňované stanici uvařila nastavenou kaši právě v den, kdy místní četníci vyšetřovali případ vraždy v nedaleké obci, která se udála z docela primitivního důvodu. Manžel, který přišel dopoledne opilý z hospody, se dožadoval oběda, ale žena mu sdělila, že teprve štípá třísky na podpal a potom bude moct vařit. To muže rozčílilo natolik, že neváhal ženu uškrtit…Později se podařilo zjistit, že manželství už dlouho nebylo spokojené, hádky byly na denním pořádku a muž se netajil tím, že by se manželky rád zbavil. Dokonce prohlásil, že ji klidně zabije a půjde na dvacet let do vězení. Jeho předpověď se vyplnila a záminkou k vraždě se stal právě nedělní oběd, který nebyl hotový v okamžiku, kdy se on vrátil domů. I tak může skončit lidský život.
Jedna vražda stačila
Když se po celodenním pátrání vyšetřování četníci do kasáren, čekala na ně právě nastavená kaše, která - jak všichni dobře věděli - měla být už k obědu, ale tou dobou oni byli v terénu. Nastavovaná kaše není ideální k ohřívání, ale plýtvat jídlem se nedalo, a tak nebylo jiné řešení. Vrchní strážmistr Smejkal se nad talířem plným ohřáté nastavenky zamyslel a než se do večeře pustil, žertu prohlásil, že jedna kuchařka zamordovaná kvůli nedělnímu jídlu už byla dost. A tak dostala četnická kuchařka "milost".
Mohlo by vás zajímat
A jak se vlastně taková nastavená kaše připravovala? Na porci pro čtyři až pět lidí je potřeba 1 kilogram brambor, 200 gramů ječných krupek, 100 ml mléka, 50 gramů sádla, majoránka a sůl. Krupky vypereme a dobře uvaříme ve slané vodě. Stejně tak uvaříme na kostičky nakrájené oloupané brambory, které poté rozmačkáme na kaši, do které přimícháme uvařené trhané krupky a samozřejmě i připravené mléko. Kaši pak dochutíme majoránkou, případně dosolíme podle chuti a navrch dáme cibuli usmaženou na sádle. V tu chvíli máme hotovo a nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť.
Zpracováno s využitím Četnické kuchařky autora Michala Dlouhého.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat a uchovat letní ovoce. Je plné svěží chuti a vitamínů
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 14 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc