Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Původní pudink vypadal jako jelito. Ten práškový vymyslel britský chemik pro svou ženu
Zdroj: Freepik, Azerbaijan stockers

Oblíbenou chuť dětství si čas od času rádi připomenou i dospělí. Nehledě na to, že pudink bývá součástí různých zdravotních diet, protože neobsahuje dráždivé látky a tělo ho obvykle dobře toleruje.

Není pudink jako pudink

Historie nám občas ukazuje, že umí být pěkně složitá. A to platí i o pudinku, protože pod tímto názvem se v průběhu věků objevovala řada různých typů jídel. Tak třeba samotné slovo pudink pochází z francouzského slova boudin, což v překladu znamená jelito. Nečekejte sladkost, ale původně směs vepřového masa, ke kterému se přidávalo koření, tuk a vepřová krev. Ta se natlačila do střívka, zašpejlovala a vzniklé jelito se nakonec uvařilo. Středověké pudinky, které tvarem připomínaly současné, se připravovaly ze zbytků potravin, takže byly nejenom masové, ale třeba i zeleninové. Přibližně od sedmnáctého století se začínají objevovat i sladké pudinky, které ovšem vypadaly spíše jako dort, protože se do nich používala i mouka.

Pořádná fuška

Ještě na začátku minulého století byste se u přípravy pudinku pořádně zapotili. A nutno dodat, že šlo o poměrně luxusní moučník, s ohledem na použité suroviny, alespoň tak to vyplývá z dobových kuchařek. Používalo se velké množství vajec, výjimkou nebylo i deset, smetana, máslo a spousta cukru. Nejdřív se všechny suroviny musely utřít - a při takovém množství to nebylo hotové za deset minut - a pak uvařit v páře. S ohledem na spoustu tuku a cukru by se takový pudink v dnešních dietních doporučeních nejspíš vůbec neobjevil.

Pudinkový prášek pro alergičku

Výroba pudinkového prášku bývá spojována s anglickým chemikem Alfredem Birdem. Tento vystudovaný přírodovědec a lékárník poprvé použil k vytvoření napodobeniny vaječného krému kukuřičnou mouku. Pudink byl určený pouze pro jeho manželku, která měla alergii na vejce. Jednou jej ale zkusili dát hostům, kteří ho přijali vstřícně a cesta k průmyslové výrobě tak byla otevřená. Pudinkový prášek ušetřil mnoha ženám čas a také finance, protože ve srovnání s pracně vařeným a drahým domácím pudinkem byla cena toho instantního zanedbatelná.

Domácí tradice

Pokud fandíte domácím výrobkům a chcete zkusit, jak chutná domácí pudink, není nic jednoduššího, než si připravit půl litru mléka, 3 lžíce krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 2 lžíce kukuřičného škrobu a 3 velké žloutky. Do hrnce nalijete dvě třetiny mléka, přidáte 2 lžíce cukru a vyškrábnete obsah vanilkového lusku. Dáte vařit a mezitím vyšleháte poslední část mléka se žloutky, škrobem a zbytkem cukru. Hotovou směs vlijete do horkého mléka a za neustálého míchání vaříte do zhoustnutí. Pudink nalijete do misek a necháte v chladu ztuhnout.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více