Cukrová vata je vzpomínka na dětství! Stroj na její výrobu vynalezli dva zubaři
13. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Kdo v dětství neochutnal cukrovou vatu, jako by nebyl. Pochoutka se dala koupit hlavně na různých poutích, trzích a všelijakých lokálních slavnostech a je pravdou, že v teplém počasí se měnila v nebezpečnou zbraň, jelikož se na ni slétaly vosy. Ale pokud jste si dali pozor, chuťový zážitek to býval nezapomenutelný. Chcete si ho připomenout?
Chvála zubařům!
V roce 1897 jistý zubař William Morrison a cukrář John Wharton společně navrhli a patentovali stroj na výrobu cukrovinek. Šlo o kovovou misku, jejíž součástí byla centrální rotující hlava naplněná krystalovým cukrem a ten se ven dostával malými otvory v jejím plášti. Celá věc fungovala tak, že ohřívač v horní části hlavy roztavil cukr a proměnil jej na sirup. Současně odstředivá síla, kterou vyvíjela rotující hlava otáčející se rychlostí 3 400 otáček za minutu, tlačila tekutý cukr malými otvory ven. Jak sirup vylétal skrz dírky, ihned tuhl do dlouhých tenkých vlasů. Sirup se totiž ochladí tak rychle, že cukr nedostane šanci znovu krystalizovat a místo toho vytvoří neuspořádanou pevnou látku.
Mohlo by vás zajímat
Elektrickému stroji na výrobu cukrové vaty od Morrisona a Whartona se poprvé dostalo pozornosti na světové výstavě v Louisianě v roce 1904. Podle odhadů se jí zúčastnilo 20 milionů lidí, kterým Morrison a Wharton prodali 68 655 porcí cukrové vaty. Balili je do dřevěných krabic a prodávali jako „vílí nitky“.
Cukrová vata
Označení cukrová vata se začalo používat ve 20. letech minulého století díky Josefovi Lascauxovi, dalšímu zubaři, který vyráběl cukrovinky. Lascaux se pokusil vylepšit původní stroj na výrobu vaty od Morrisona a Whartona, jelikož ten se při provozu neustále třásl, chrastil a občas se i rozpadl. Problém nakonec vyřešil v roce 1949 přidáním pružinové základny, jež odstartovala další inovace, díky kterým se vata začala krásně navíjet na špejle.
Mohlo by vás zajímat
Jakýsi předchůdce cukrové vaty se údajně objevil už v Číně a v Persii. Více o sobě ale dala vědět přibližně v 15. století, kdy kreativní italští kuchaři vyráběli fantastické sochy ze stočeného cukru. Nejprve ho roztavili, poté roztáhli vidličkou a tenké prameny přehodili přes dřevěnou rukojeť koštěte. V 16. století byl Jindřich III. Francouzský při státní návštěvě Benátek poctěn banketem, kde byly doplňky vyrobené z cukru, a to včetně ubrusu. Na začátku 19. století se proslavila francouzská šéfkuchařka celebrit Marie-Antoine Carême svými větrnými mlýny, fontánami, gondolami, chrámy a paláci. Vše samozřejmě vyráběla z cukru, tedy přesněji z cukrové vaty.
Světe, div se!
I když cukrová vata má do zdravého stravování hodně daleko, je překvapivě minimálně kalorická; na jednu porci obsahuje pouhých sto pět kalorií. Důvodem je to, že cukrová vata je většinou nekalorický vzduch. Zbytek je však čistý cukr. A pokud jste právě na takovou pochoutku dostali chuť, máme pro vás dobrou zprávu. I když momentálně nefungují žádné poutě ani trhy či cokoliv podobného, prodávají se malé domácí přístroje na výrobu vaty, takže si trochu té dětské radosti můžete udělat i doma v kuchyni.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Javorový sirup je sladký, přesto zdravý. Objevil ho indiánský náčelník máchající sekerkou
Viagra pro záletné muže? Slavné tiramisu prý vymyslela vychytralá metresa
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32