Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud upřednostňujete spíš sladké dobroty, možná vás zaujmou jablečné chipsy. Máte-li doma přebytek jablek, je tato pochoutka přímo výbornou možností, jak je využít, když nemáte náladu na pečení. A navíc vám uskladněné v dóze i nějakou dobu vydrží.

Zdravé jablečné mlsání

Chipsy z jablek jsou přímo dokonalou podzimní chuťovkou, jíž zdravější formou zaženete chuť na sladké. Při pečení či smažení vám vůně jablek nádherně provoní byt a na jejich přípravu budou stačit pouhé tři ingredience. Jablečné chipsy jsou navíc ideální možností, jak dostat třeba dětem do jídelníčku víc ovoce, když to čerstvé odmítají. O část vitaminů sice jablka tepelnou úpravou přijdou, ale stále z nich získáte dostatek živin a vlákniny.

Chipsy mohou být i z jablek

Křupavé lupínky si většinou kupujeme v obchodě, už jste si je ale někdy zkoušeli připravit doma? Pokud ano, tak pravděpodobně to byly spíš bramborové. V poslední době si čím dál tím větší popularitu získávají i chipsy z různých druhů zeleniny, nejčastěji z řepy, mrkve, celeru nebo třeba pastináku. Stejně tak jednoduše ale můžete udělat chipsy i z ovoce, nejčastěji z jablek nebo hrušek.

Jde vlastně o takovou křupavější a o trochu lepší variantu sušeného ovoce známého jako křížaly. Na chipsy můžete použít jakákoliv jablka, nejvhodnější však jsou křupavější odrůdy, např. Honeycrisp, Granny Smith nebo Pink Lady. Vyhněte se měkčím a moučnatým jablkům.

Dokonale křupavé chipsy

Jablečné chipsy se dají připravit dvěma způsoby – v troubě nebo ve friťáku. Ty pečené jsou zdravější, ty smažené se ale chutí víc podobají bramborovým chipsům a i když nejsou tak dietní, co si budeme povídat, chutnají přímo báječně. Jakýmsi kompromisem je horkovzdušná fritéza, v níž připravíte dokonale křehkou pochoutku, a to dokonce rychleji než v troubě, navíc úplně bez tuku. Vše se v ní totiž smaží nebo peče pouze horkým vzduchem. Navíc je v ní příprava chipsů i úplně nejjednodušší. Jablka obalená ve skořicovém cukru jen stačí dát do koše fritézy a připravit podle návodu. Hotové jsou za pár minut.

Jak upéct jablečné lupínky v troubě?

Vzhledem k tomu, že horkovzdušná fritéza nepatří k běžným domácím spotřebičům, pečou se nejčastěji chipsy v troubě. Jak na to? Hlavním předpokladem pro dokonalé chipsy je nakrájení jablek na co nejtenčí plátky. Čím tenčí plátek, tím snáze se z něj bude odpařovat voda a chipsy budou víc křupat. Ideální je na to kráječ typu mandolína, jímž vytvoříte krásně tenké a rovnoměrné plátky, ale dá se to zvládnout i obyčejným ostrým nožem.

Jablka můžete nejprve rozpůlit, vyříznout jádřince a pak je nakrájet na plátky nebo vykrojit střed z celého jablka a nakrájet je pak na kroužky. Poté je dejte do mísy a opatrně promíchejte s cukrem a skořicí, aby se plátky nepolámaly. Na 2 jablka použijte asi 2 lžičky cukru a ½ lžičky skořice. Přidat ovšem můžete třeba i muškátový oříšek nebo špetku mletého zázvoru.

Ochucené plátky pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem nebo ještě lépe na kovový rošt (pod něj ale umístěte plech) a vložte do trouby předehřáté na cca 90-100 °C a pečte, dokud nebudou lupínky krásně křupavé (trvá to 2-3 hodiny). Průběžně plátky obracejte. Hotové chipsy nechte vychladnout a skladujte je ve vzduchotěsné nádobě, kde vám vydrží asi týden.

Smažená jablka s jogurovým dipem

Pokud dietu úplně neřešíte, můžete vyzkoušet i chipsy smažené. Nejsou sice tak zdravé, ale jednou za čas taková pochutina neuškodí. Připravit si je můžete třeba podle následujícího receptu. S jogurtovým dipem ochuceným javorovým sirupem chutnají báječně.

Budete potřebovat: 2 středně velká až velká křehká jablka (například Granny Smith nebo Crispin), olej na smažení, skořici podle chuti, 120 g bílého jogurtu řeckého typu, 1 lžíci javorového sirupu a 1 lžičku vanilkového extraktu.

Postup: Jablka oloupejte a vyřízněte jádřince. Pomocí mandolíny nakrájejte jablka na tenké plátky a posypejte je skořicí. Do hluboké pánve nalijte asi 1,5 centimetru vysokou vrstvu oleje a zahřejte jej. Po částech v něm smažte plátky jablek, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nejsou na okrajích křupavé. Trvá to asi 1-2 minuty. Pak je otočte je a smažte další minutu z druhé strany. Jablka nechte okapat na papírové utěrce. V malé misce smíchejte jogurt, javorový sirup a vanilku. Dip podávejte společně s jablky.

Náš tip: Jablka zajímavě ochutí i lístky šalvěje, které společně s jablky přidáte do oleje při smažení.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čokoládového fondue

Den čokoládového fondue

Čokoládové fondue je tím pravým řešením, pokud máte velkou chuť na čokoládu, ale jen málo času. Příprava této pochutiny je totiž velice jednoduchá.… Číst více

Marie

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli