Druhy múky a ich použitie
7. 10. 2008 Vaření
Druh múky | Výrobok | Výroba | Použitie |
Pšeničná múka hladká | Múka je vyrobená z pšenice letnej potravinárskej . Výraba sa starým spôsobom mletia, pri ktorom sa vyberajú najbledšie pasáže pri mletí. Vzájomným zmiešaním vznikne múka, ktorá má pri pečení veľmi peknú a jemnú kôrku. | Používa na výrobu pečiva, vianočky, v cukrárstve na zákusky, piškóty, štrúdle, vianočné oplátky a pod. V kuchyni sa okrem toho používa na zahusťovanie polievok a omáčok. | |
Pšeničná múka polohrubá | Múka je vyrobená z pšenice letnej potravinárskej . Jej podstatnou zložkou sú menšie časti, ktoré vznikajú pri mletí hrubej múky s pridaním múky bledej špeciál. | Pečú sa z nej chutné a kypré múčniky. Používa sa aj na cestoviny a knedle. | |
Pšeničná múka hrubá | Múka sa získa z obilného zrnka pšenice letnej potravinárskej, tak ako jadierko z orecha. Spôsob akým sa vyrába, bol vyvinutý starou technológiou stredoeurópskeho typu. Pri počiatočnej fáze mletia sa obilie na prvvých valcoch mierne stlačí, zo sklovitej pšenice vyskočí tvrdý stred- krupica, ktorá sa oddelí a samostatne triedi. Ďalším spracovaním vznikne múka. | Používa sa na výrobu cestovín a na prípravu knedlí. | |
Pšeničná múka celozrnná | Múka je vyrobená z pšenice potravinárskej letnej . Zrná sa posúvajú do odieračky, ktorá v točivom procese vrhá zrná proti otvorom v dierovanom site. Takto sa povrch zrna mechanicky obrúsi. Týmto sa odstránia a odsajú z povrchu všetky časti. Po tomto procese sa celé zrno zomelie na múku. | Používa sa na výrobu chleba a pečiva. | |
Pšeničná múka grahamová | Vyrobené z pšenice letnej potravinárskej . Pšeničný graham vzniká mletím na ryhovaných valcoch, ktoré stlačením zrna pri rozdielnej rýchlosti valcov vytvárajú šupinatý produkt. Takto vyrobený graham je viditeľný vo výrobkoch ako tmavé kúsky povrchu zrna. | Používa sa do cestovinových výrobkov v malom pomere. | |
Ražná múka bledá | Melie sa z obilia raž siata. Nemení farbu bledých výrokov, napr. výražkový chlieb. Má výraznú chuť, vylepšuje trvanlivosť a vláčnosť múčnych výrobkov. | Používa sa na výrobu chleba. Doporučuje sa pri príprave jedál ako dochucovadlo. | |
Ražná múka tmavá | Je vyrobená z jedlého obilia raž siata . Táto múka je prirodzene tmavá. Výrobky majú príjemnú chuť, dlho sa udržia vláčne, sú prirodzene tmavé. | V pekárstve je určená na používanie ako prídavok do tmavých chlebových pekárskych výrobkov. | |
Ražná múka celozrnná | Je vyrobená z raže siatej . Na výrobu sa používa celé ražné zrno. Pridávaním do múčnych receptúr sa mení chuť a predlžuje vláčnosť výrobku. | Je vhodná do chlebov a posúchov. Pridávame do pšeničných múk maximálne do 40 % objemu. | |
Ražná múka grahamová | Vyrába sa rovnako ako pšeničná grahamová múka. | Grahamovú múku pridávame do pšeničných a ražných bledých múk. | |
Pohánková múka | Múka je vyrobená z pohánky jedlej. | Používa sa na varenie, na zvýšenie biologickej hodnoty pokrmu a pridáva sa do zmesi múk na pečenie chleba. |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Jak se vyznat v dýních a na co se která hodí?
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 5 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 23 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Rybíz má pestrou paletu využití. Z bílého můžete mít skvělé víno
Vosí hnízda nebo včelí úlky? Co je základem těsta na oblíbené nepečené cukroví a čím úlky ochutit a vytvořit tak více variant
Komentáře
1. 4. 2013 15:49
10. 6. 2012 19:18
21. 8. 2010 21:37
8. 10. 2008 16:40