Na Čarodějnice se jedly makové koláče a mrváň, ale žádné maso. Proč?
30. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Pálení čarodějnic je zvykem, který si připomínáme vždy 30. dubna v noci. Velké táboráky a často i alkohol k tomuto svátku prostě patří, jak to ale bylo dříve? Kde se tento zvyk vzal a co se jedlo?
Pozor na čarodějnice!
Díky slavné básni Karla Hynka Máchy je pro nás Čechy První máj speciálním dnem a svátkem zamilovaných. Ale ani večer, který mu předchází, není obyčejný. Pálení čarodějnic, které 30. dubna slavíme - dnes už zpravidla jen popíjením a opékáním špekáčků nad ohněm - je zvláštní. Podle českého kulturního historika a folkloristy Čeňka Zíbrta není zvyk pálení ohňů v předvečer prvního máje zmiňován v žádných staročeských historických pramenech. Svátek čarodějnic jsme tak zřejmě podle odborníka přebrali od germánů, kteří slaví takzvanou. Valpuržinu noc podle Valpurgy, svaté patronky chránící právě před čarodějnicemi. Kristýna Mikscheová ve své studii Současná podoba pálení čarodějnic: Vynalezená tradice? ovšem uvádí, že za komunistického režimu byl tento svátek běžný a vládnoucí strana jej dokocne toužila zneužít ve prospěch vlastní propagandy tím, že se snažila zapalované ohně nazývat "vatrami míru".
Mohlo by vás zajímat
Faktem je, že strach z čarodějnic byl v lidech od nepaměti. V knize Magia Naturalis pocházející z roku 1560 je například detailně popsán čarodějnický sabat. Čarodějnice se na sletu měly předhánět v tom, která předvede účinější jed. Divoké ženy tancovaly kolem ohně v rytmu hudby, která hrála pozpátku, vzývaly ďábla a vařily lektvary. V Magia Naturalis je dokonce uveden přesný recept na kouzelnou mast, kterou se čarodějky měly o sabatu natírat; míchal se z tuku nevinného hocha, aloe, oměje, durmanu, rulíku, topolového listu a kadidla. V pohanských dobách lidé před čarodějnicemi schovávali maso, ale i mléko a máslo. Platilo, že o Valpuržině noci nesmělo ze stavení vyjít nic, co pocházelo z hospodářského dobytka, protože kolemjdoucí čarodějnice by se toho mohla zmocnit a kravku nebo vepříka tak uhranout. Pekly se makové koláče a mrváň, pečivo z kynutého těsta a lipových květů, které ve staročeské kuchyni nechybělo při žádné slavnosti nebo speciální události.
Mohlo by vás zajímat
Beltaine - svátek plodnosti
V souvislosti s Valpuržinou nocí je potřeba zmínit i galeské zvyky. Galové totiž v předvečer prvního máje slavili svátek Beltain, který dnes přijali za svůj moderní vyznavači pohanských náboženství a magie. Beltain byl především svátkem plodnosti, kdy se ale muselo něco obětovat, aby mohl vzejít nový život. V noci se zapalovaly ohně a dobytek se vyháněl na pastvu. Zvířata byla hnána právě mezi těmi velkými ohni, protože je to mělo očistit. Podle knihy Keltské bájesloví od Jamese Mackillopa se na Beltain do noci hodovalo a pilo a podávala se jídla s afrodiziakálním účinkem - například chřest, nakládaný zázvor, banán nebo i šafrán - protože smyslem večera bylo intimní spojení muže a ženy. Zároveň se ten večer mohly uzavírat sňatky na zkoušku; mladí milenci si podali ruce přes kámen s dírou a mohli být svoji rok. Pokud to neklapalo, prostě se rozešli každý svou cestou bez dalších závazků.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Karlovarský filmový festival je nejen svátkem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Na čem péct lokše? Placky z bramborového těsta připravujeme pouze ze tří surovin
Čarodějnické perníčky: Strašidelné motivy patří k tradicím vítání jara
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Čarodějnické strašidelné zdobení dobrot pro děti i dospělé: Poradíme, jak na to
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Staročeské recepty z jablek: Víte, co je šprachanda nebo jak se dělá jablečná sekanina?