Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny
Zdroj: Zdrpj: Unsplash, Zac Cain, Unsplash licence

Slunné dny jsou tady a (snad) už neodejdou, což znamená jediné: sezóna grilování je zahájena! Ať už máte rádi hovězí steaky, pěkně prorostlou krkovici nebo grilovací klobásky, nažhavte uhlíky a hurá do toho!

Grilovací sezóna jede

Ačkoliv grilování máme spjaté hlavně s USA - koneckonců, prapůvod této metody připravování masa je přisuzován americkým Indiánům - i u nás má tato kratochvíle už velkou tradici. A to ji známe teprve od 90. let! Přitom gril je dnes součástí téměř každé české zahrádky a často i balkónu.

Není se čemu divit. Nejen, že maso z grilu je uvnitř nádherně šťavnaté a na povrchu vypečené a křupavé. Grilování je prostě zábava. Stačí nažhavit uhlíky, pozvat přátele, koupit nějaké dobré pití a z přípravy skvělého jídla je hned program na celé odpoledne. K tomu svítí slunce, pofukuje svěží vánek - zkrátka idyla!

Víte ale, že grilování neznamená jen kus masa pohozený na rozpálenou mříž nad žhavé uhlí? Metod grilování existuje více. Základní dvě jsou grilování přímé a nepřímé. Přímé se hodí pro klobásky, burgery a pokrmy, kterým stačí méně než 30 minut. Maso se griluje nad přímým zdrojem tepla a je nutné ho otáčet. Nepřímá metoda grilování znamená, že se maso položí mezi dva zdroje tepla, mluvíme tedy o přiklápěcích grilech. To je vhodné pro větší kusy masa, které potřebují delší dobu přípravy.

Čím dál oblíbenější metoda, která navíc řeší riziko karcinogenních látek, jež je s grilováním na uhlí spojené, je grilování na rozžhavené kamenné desce, která je nejčastěji vyrobená ze žuly. A ještě jeden způsob je grilování na lávových kamenech. Tento způsob ovšem bývá spojen s plynovými grily, kde kromě karcinogenních látek hrozí i vzplanutí odkapávajícího tuku a chuťové i jiné znehodnocení připravované dobroty.

Soutěžte s Toprecepty o nový gril!

Chcete letos kamarádům a sousedům předvést úplně nové grilovací vybavení! Tak si zasoutěžte s Toprecepty! Ve hře je toho ale mnohem víc. Jak se zúčastnit? 

1. Staňte se fanouškem FB stránky Toprecepty.cz
2. Do komentářů pod soutěžní příspěvek na našem Facebooku označte alespoň 2 přátelé/známé, které byste pozvali na grilovačku.

A to je všechno! Po skončení soutěže vybereme celkem tři výherce. Hlavní cenou je nový gril značky Weber. Druhé místo oceníme příslušenstvím ke grilování a třetí místo si odnese balíček předmětů Toprecepty.cz 

Soutěž probíhá na naší facebookové stránce od soboty 8. 5. do neděle 16. 5. do 20 hodin.

Mohlo by vás zajímat

Marie