Češi umí nejlepší bábovky! Jak na mramorovou klasiku nebo zdravou proteinovou bombu?
17. 6. 2021 Vaření
Kdo umí bábovku, ten se nikdy nemusí bát, že by byl špatným hostitelem. Univerzální moučník je snadný a rychlý a dá se vyrobit v různých variantách. Naučte se ho mít perfektní!
Královna českých moučníků
Kdyby vás vzbudili o půlnoci a chtěli po vás vyjmenovat klasické české moučníky, mezi prvními by vás pravděpodobně napadla bábovka. Sladké pečivo, které má kromě Česka tradici také v Německu nebo Rakousku, se nejčastěji dělá z třeného těsta, u nás nejběžněji ve dvoubarevné, takzvané mramorové variantě, kdy se lahodný dezert peče půl na půl z klasického a tmavého, kakaem obarveného těsta.
Třená klasika
Mohlo by vás zajímat
Dobrota i pro dietáře
I dietáři si rádi pochutnají na sladkém, ale často se mu vyhýbají jako čert kříži - a přitom zbytečně! Každý, kdo shazuje kila zdravě, ví, že v přiměřeném množství neškodí žádné jídlo. Pokud jste sami na dietě a máte chuť na bábovku, nebo k vám na návštěvu přijde nějaký fitness nadšenec, upečte mu výživnou tvarohovou bábovku. Díky tvarohu je v moučníku extra porce bílkovin a ještě navíc je úžasně vláčný. Tip! Při výrobě těsta můžete do mouky přisypat 15 až 30 gramů neochuceného proteinového prášku. Na chuti bábovky ani její konzistenci se to nepodepíše a fitnesáka tím jen potěšíte, protože to najednou už to nejsou jen prázdné kalorie.
Další jednoduchou bábovkou je bábovka ořechová, která se dělá nejčastěji z vlašáků. Je rovněž velmi výživná a méně sladká než ostatní typy bábovek. Pokud zkusíte variantu s jablky, vytvoříte vlastně poměrně zdravé mlsání.
Při pečení bábovky nezáleží jen na vybraném receptu. Méně zkušení pekaři často mívají problém hotovou lahůdku správně vyklopit z formy. I na to ale existuje řada generacemi kuchařek prověřených rad a triků. Najdete je tady:
Mohlo by vás zajímat
Uvidíte, že umění dobré bábovky si brzy osvojíte a pak tento snadný, ale vděčný moučník budete péct (skoro) neustále. A možná si jej oblíbíte natolik, že se brzy pustíte do nejrůznějších experimentů. Takovou bábovku lze totiž připravit i naslano!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejrychlejší recepty: Dvoubarevná hrnková bábovka je hotová za 30 minut!
Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý? Na výběr je mnoho variant, od vody až po med
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 8 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 22 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
20 tipů na nejlepší bábovky podle receptů našich maminek a babiček
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
7 receptů na bábovku pro všední i sváteční den. Přehled jednoduchých postupů, které podle video návodu hravě zvládne i začátečník