Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!
25. 7. 2021 Vaření
Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás pamatují z dovolených u moře. Prodává se totiž na plážích a promenádách v Chorvatsku, Řecku, Turecku i jiných zemích. Křehké těsto se šťavnatou náplní zvládnete upéct ale i v pohodlí domova, na chatě či na chalupě. Poradíme, jak na to!
Zatočené pečivo
Snad žádné jiné jídlo není rozšířené v tolika zemích jako právě burek. Jeho historie sahá do období 14. a 16. století a pravděpodobně je spjata s rozmachem Osmanské říše. Připravují jej totiž ve všech kuchyních bývalé Osmanské říše, která zahrnovala převážně území současného Turecka, ale i další okolní země. Jak je uvedeno v knize Nejlepší světová street food, název burek je odvozen z tureckého slova burmak, které znamená točit nebo kroutit. Názvy burku v jednotlivých zemích jsou pak variantami tohoto výrazu. V Turecku se prodává pod názvem böreği, v Izraeli jako bourekas, v Albánii je to byrek, v Bulharsku bjurek a v Řecku bouréki. V jednotlivých zemích se liší burek i tvarem a také oblíbenými náplněmi.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jiné listové těsto
Burek se sice může připravovat z listového těsta, tradičnější, a popravdě i lepší, je ovšem podobné těsto filo (řecky phyllo) nebo turecké yufka. Těsto se připravuje z mouky, vody a trochy olivového oleje. Název v překladu znamená list nebo tenký, což odkazuje na vzhled těsta – válí se totiž až na téměř průhledný plát. Jeho výroba je poměrně náročná, vyválí se (nebo vytáhne jako u těsta na tažený závin) vždy několik tenoučkých plátů, které se pak kladou na sebe, přičemž se podsypávají moukou nebo škrobem a potírají olejem či máslem. Právě tento postup zaručí, že je těsto po upečení správně křupavé a tvoří pevnější lístky. Hotové vyválené těsto se naplní, zaroluje do tvaru dlouhé trubičky a ta se pak zatočí jako had do spirály. Vše se potře nakonec máslem a olivovým olejem. Výsledné pečivo je sice poměrně tučné, ale o to lahodnější. Přestože název burek odkazuje ke stočenému pečivu, jsou tak označovány i podobné slané koláče jiného tvaru, na něž se používá těsto filo nebo yufka. Třeba v řecké nebo srbské variantě se těsto jen klade na sebe a prokládá se vrstvami náplně, turecký cig börek jsou kapsy ve tvaru půlměsíce a varianty s názvem kalem/sigara böreği mají jen tvar tyčinek.
Vyberte si náplň
Na povrchu je burek krásně křupavý, uvnitř se ukrývá měkká a vlhká náplň, která by ovšem neměla být mazlavá. Nejoblíbenější je burek se sýrem (v Bosně a Hercegovině se mu říká sirnica) – většinou jde o směs balkánského sýra s bylinkami. K dalším populárním náplním patří dušený špenát (v Bosně zeljanica) nebo špenát se sýrem, kořeněné mleté maso nebo i ochucené rozmačkané vařené brambory. Burek je nejlepší teplý, na Balkáně jej prodávají nakrájený na dílky, jako se prodává pizza. Objevují se i sladké varianty s pudinkovým krémem (řecký galaktobureko či turecký Laz böreği). V jihoslovanských zemích se můžete setkat i s neobvyklými moderními náplněmi, jako jsou jablka, višně, houby nebo pizza směs. Jakousi českou variantou je burek s kysaným zelím a s uzeným. Dáváte-li přednost masu, vyzkoušejte třeba tuto izraelskou kořeněnou směs z knihy Jeruzalém. Budete na ni potřebovat 3 pokrájené cibule, 750 g hovězího nebo skopového mletého masa, 1 lžíci sladké papriky, 1 lžíci nového koření a ½ lžičky skořice. Maso opečte na cibulce, přidejte koření a hotovou směsí naplňte listové nebo filo těsto. Hotový burek je možné ještě posypat semínky sezamu nebo černuchy seté. Vypadá to efektně a navíc semínka obohatí pečivo o další chutě.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Josef Maršálek nabídl recept na lahodné věnečky: Buďte opatrní při vážení a krém připravujte při správné teplotě, radí cukrář
Věnečky jsou jedním z nejpopulárnějších dezertů u… Číst více
Kde mají v Praze nejlepší věnečky a kolik stojí? První místo získává retro kavárna na Vinohradech, za 45 Kč kvalitu nečekejte
Mezi nejoblíbenější české zákusky patří určitě… Číst více
Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta stříkáme na připravené plechy ve dvou vrstvách. Video napoví, jak na to
Plechy nejprve potřeme tukem, pak vysypeme hrubou moukou a do ní naznačíme formičkou nebo skleničkou menší kroužky dostatečně daleko od sebe, protože… Číst více
Den věnečků se šlehačkou
Oblíbené věnečky z odpalovaného těsta bývají plněné krémem z pudinku a šlehačky. Těsto na tuto dobrotu není sice nejsnadnější na přípravu, ale když… Číst více
Časté chyby při přípravě věnečků z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta jsou snadné na přípravu, pokud si uvědomíme, že procházejí několika druhy kuchyňských úprav a každá z nich má svá úskalí… Číst více
Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Odpalované těsto je noční můrou většiny hospodyněk. Přitom se není čeho bát - stačí dodržet pár jednoduchých zásad a připravíte pro rodinu nadýchané… Číst více
Odpalovaná hmota: Připravte si lahodný korpus jako základ pro žloutkové věnečky
Po čem se díváte nejdříve, když vejdete do cukrárny? Pokud nejste výjimkou, hledají vaše oči mezi zákusky právě žloutkové věnečky. Tento zákusek není… Číst více
Žloutkový krém: Chutná náplň s vůní rumu pozvedne chuť žloutkových věnečků
Žloutkový krém je velmi snadný na přípravu a jak už jeho název napovídá, nepotřebujete na něj žádné speciální nebo těžko dostupné suroviny. Připravte… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Poznejte slavné směsi koření: Kam přidat Adžiku a z čeho se skládá balkánská Čubrica?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Bleskové rohlíky
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 21 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 23 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno