Nejlepší broskvové moučníky: upečte si bublaninu, hrníčkovou buchtu nebo mini dortíčky!
4. 8. 2021 Vaření
Broskve právě dozrávají a tak si můžete spolu s námi připomenout, co s nimi v kuchyni. Moučníky plné šťavnatého ovoce budou určitě chutnat dospělým i dětem. Vyberte si recept podle svých chutí i domácích zásob.
Zdraví, které chutná
Původně broskve, kterým se kvůli jejich tvrdé pecce v některých zemích říká také kamenné ovoce, pocházejí z Číny. Odtud se rozšířily do Persie a pak do celého světa. Takže dávno zdomácněly i u nás. A to je dobře, protože jde o mimořádně zdravé plody, jež navíc i skvěle chutnají.
Jednoduchá bublanina
Možná jste zvyklí, že na bublaninu patří drobné bobulovité ovoce. Máte samozřejmě pravdu, ale ani s broskvemi se nic nepokazí. Stačí je oloupat, zbavit pecky, nakrájet na kostičky a dál postupovat jako u klasické bublaniny. Broskve můžete také krájet na měsíčky, ale nedávejte raději na těsto celé půlky plodů, hrozí, že svou tíhou propadnou dolů. Na závěr se dá bublanina posypat mandlovými lupínky nebo drobenkou.
Broskvové řezy
Jakékoliv řezy patří mezi velmi oblíbené moučníky. Dají se totiž připravit na mnoho způsobů a obvykle nejde o žádnou „suchou buchtu“. To dokládá i následující recept, kde na korpus přijde tvarohový krém, až na něj broskve a celé se to zalije pudinkovým želé. Díky této sestavě jde o mimořádně svěží a šťavnatou delikatesu. Ochutnejte:
Šátečky s tvarohem a broskvemi
Tvaroh a broskve patří mezi osvědčené kombinace. Jemný, lehce kyselý mléčný výrobek výborně ladí se sladkou chutí broskví. Když obojí zabalíte navíc ještě do vláčného kynutého těsta, máte rázem skvělou dobrotu ke kávě či čaji, nebo i na svačinku do práce. Do náplně můžete místo celého vajíčka použít jen žloutek, bude pak hutnější a lépe se udrží uvnitř těsta.
Piškotové zákusky
Piškotové těsto patří mezi moučníkovými mezi nejsnazší. Skvěle se uplatní v dortovém korpusu, ale můžete jej také upéct na plech a poté vykrajovat kolečka, zdobit krémem, broskvemi a čokoládou. Za takové zákusky by se nemusela stydět ani vyhlášená cukrárna. Piškotové dortíčky se tedy hodí spíš jako slavnostní pohoštění, třeba na neděli.
Hrníčková buchta
Jste na chatě nebo chalupě a schází vám kuchyňská váha? Případně vám v té vaší domácí došly baterky? Žádný problém. Skvělá buchta se dá upéct i bez přesného vážení. Postačí vám jen hrníčky a čerstvé ovoce, v našem případě broskve. S trochou vanilky a skořice bude výsledná chuť dokonalá.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Jaké pomazánky máte nejraději? A všimli jste si, že ty česnekové mizí z podnosů během chvilky? Vybrali jsme ty nejlepší recepty
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03