Švestková hitparáda jde do finále. Užijte si skvělé buchty, žemlovku, roládu nebo muffiny!
16. 9. 2021 Vaření
Buchty s mákem a švestkami, plněné knedlíky, žemlovka, tartaletky, roláda… Švestky se hodí do mnoha moučníků, dezertů i sladkých teplých jídel. Nenechte si jejich sezonu ujít a pusťte „modrou“ do kuchyně! Nabízíme dvanáct inspirativních receptů, z nichž si vybere každý.
Buchty a koláčky
Kynuté plněné buchty „Honzovky“ jsou typickým „babičkovským“ moučníkem, který nás ve vzpomínkách přenese do dětství. Oproti tomu tartaletky nebo muffiny patří spíše mezi modernější dezerty. Jestli zkusíte upéct ty nebo ty, je na vás. Muffiny i buchty se hodí také pro děti jako zpestření školní svačinky.
Nepečené dezerty
Někdy se nám do pečení nechce nebo nefunguje trouba. V takovém případě přijdou vhod nepečené dezerty, třeba právě se švestkami. Švestkový pohár, lahodný jemný krém plný bílkovin nebo zmrzlina krásně osvěží a ještě nás aspoň chvíli udrží v tom, že léto zatím pořád neskončilo! Tak si je užijme!
Speciality
Pokud už jste letos napekli koláčů i koláčků hodně, možná vás osloví následující nabídka. Piškotová roláda je jednoduchá na přípravu, je rychle hotová a nadýchané jemné těsto se dá krásně nakombinovat s výraznou chutí švestek. O poznání slavnostnější je pak koláč s pekanovými ořechy. Čeká-li vás nějaká rodinná oslava, je pro to jak stvořený.
Sladké obědy
Kolikrát v pracovním týdnu nevíme, co už bychom uvařili k večeři. I když uznáváme, že „maso je maso“, zase ho taky nemůžeme jít pořád. Jídelníček odjakživa zpestřovaly sladké teplé pokrmy, od kaší přes nákypy až po palačinky. Levným a dobrým jídlem je taky žemlovka. Dá se připravit z jakéhokoliv ovoce a dokonce v ní nemusejí ani figurovat rohlíky. Už jste zkusili žemlovku z vánočky? Máte-li rádi těstoviny, potěší vás „rychlovka“: nudle s mákem a švestkami. A pokud patříte mezi „hračičky“, pusťte se do knedlíků.
Ještě více tipů, jak naložit v kuchyni se švestkami najdete zde ➔
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Bezlepkové stravování na škole v přírodě aneb Brambory místo ovocných knedlíků a müsli do batůžku
Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?
Co připravit dětem do školy, aby si na svačině pochutnaly, nevyhodily ji a nebyly to jen prázdné kalorie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 30 minutami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 18 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 21 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 22 hodinami