Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
15. 11. 2021 Vaření
Milujete ze všeho cukroví nejvíc perníčky? Z nabídky vánočních sladkostí jsou právě ony asi nejoblíbenější. Jejich dokonalou vůni jim dává specifická směs koření, která úžasně provoní i různé sušenky, litý perník na plech, závin s povidly, muffiny, palačinky, café latté i horkou čokoládu.
Zázvor a pepř
Perníky se mohou pyšnit nejen vynikající chutí, ale i dlouhou historií. Podle webu Thespruceeats.com se takové pečivo dělalo již ve starověkém Egyptě a Římě, kde sloužilo jako obřadní. V 11. století se začalo šířit po Evropě společně s křižáckými vojsky, kteří sem dovezli z Blízkého východu zázvor. První perníčky byly hodně jednoduché a chuť jim dodával hlavně zázvor, po němž nesou jméno. Anglicky se jim totiž říká gingerbread a slovo ginger znamená zázvor. V průběhu staletí se ovšem různě vylepšovaly a do směsi se přidávaly další a další druhy koření. Jedním z nich byl i pepř, který dal perníku jeho české jméno. To totiž vzniklo, jak uvádí Český etymologický slovník Jiřího Rejzka ze slova peprník, odvozeného z peprný, které odkazovalo právě k pepři. Aromatická směs koření se pak často také přidávala k masu, aby přebila jeho zápach, když se začínalo kazit. To bylo v dobách, kdy ještě neexistovaly lednice, celkem běžné. Dnes to sice již nepotřebujeme, ale omáčky, třeba zvěřinová nebo rajská, se jím dochucují stále.
Mohlo by vás zajímat
Vyvážená směs koření
I když perníčky mají v názvu slovo zázvor, stejně tak je v nich důležitá skořice a často i nové koření. V tom se liší od podobné směsi – dýňového koření neboli koření na dýňový koláč. Tato směs je kombinací pěti druhů koření, v němž hraje prim právě skořice. Perníkové koření je pak vyváženou kombinaci různých druhů koření, receptury na něj se však výrazně odlišují a jedinou stálou ingrediencí je vlastně jen skořice. Často i zázvor chybí. Vůni perníkové směsi pak dodávají navíc hřebíček, kardamom, badyán, muškátový oříšek, koriandr, anýz, fenykl i vanilka. Pro trochu pikantnosti se přidává již zmiňovaná špetička pepře. Vylepšit směs můžete navíc citronovou či pomerančovou kúrou. V minulosti se prý perníkové koření skládalo dokonce z 90 druhů koření, což si asi nikdo nedokáže představit. Už jen vyjmenovat tolik druhů koření by byl oříšek, v každém případě je perníkové koření na chutě a vůně poměrně bohaté. Jeho obdobou je také směs známá jako „mixed spice“, která se používá v kuchyních anglicky mluvících zemích. V ní ovšem dominuje skořice, muškátový oříšek a nové koření.
Mohlo by vás zajímat
Podrťte ho v hmoždíři
Perníkové koření běžně koupíte v jakémkoliv obchodě v různých kombinacích. Pokud by vám žádná z nich nevyhovovala, není nic snazšího, než si směs namíchat doma sami. Pokud navíc použijete celé koření, které rozdrtíte v hmoždíři nebo v mlýnku na co nejjemnější prášek, získáte tím mnohem intenzívnější vůni i chuť. Takováto směs nasypaná do ozdobné sklenice je i pěkným předvánočním dárkem. Pokud přemýšlíte, jakou kombinaci zvolit, zkuste třeba následující poměr. Případně si ho pak můžete doladit podle své chuti. Pro základní verzi tedy potřebujete: 2 polévkové lžíce skořice, 2 polévkové lžíce mletého zázvoru, 2 lžíce nového koření, 1 lžíci mletého hřebíčku, 1 lžíci mletého muškátového oříšku a špetku mletého černého pepře. Rozdrcenou směs koření uchovávejte nejlépe v nějaké dobře uzavíratelné nádobě a někde v temnu.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší na zahřátí
V případě perníkového koření ovšem nejde jen o vůni. Výběr koření je pečlivě promyšlen a má i jiný účel než omámit naše chuťové pohárky. Koření, které se do směsi používá, má většinou zahřívací účinky a často pomáhá bojovat s různými nemocemi a nachlazeními. Zázvor je přímo dokonalé koření pro zimomřivé, navíc chrání před nachlazením. Skořice je vyhlášená svými bakteriálními účinky, hřebíček pomáhá při zánětech, nové koření podporuje imunitní systém a anýz ulehčuje vykašlávání. Ne nadarmo se proto perníkové koření používá do vánočního cukroví, které se peče právě v zimě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na tvarohové moučníky: Máme pro vás výběr těch nejchutnějších
Tvaroh je univerzální surovina a proto se hodí k pečení moučníků a dezertů z různých druhů těst - z kynutého, křehkého, listového i piškotového. K… Číst více
17 nejlepších receptů, ve kterých hrají prim masové kuličky: Na které máte chuť?
Mleté maso ve tvaru kuličky. To jediné bude naše recepty spojovat. Všechno ostatní se ale může lišit a tak se k těmto receptům budete moci často… Číst více
MDŽ je Mezinárodní den žen: 16 receptů na retro občerstvení, které se podává dodnes
Den žen je pro mladé lidi retro svátek, ale starší ženy, které pamatují bouřlivé oslavy MDŽ v rámci svého zaměstnání i rodiny, si stále ještě potrpí… Číst více
20 nejlepších čokoládových řezů: Až je uvidíte, dostanete na ně chuť
Čokoládové řezy mohou mít různé složení - s čokoládovým korpusem, s čokoládovým krémem, s čokoládovou polevou, s čokoládovým zdobením - ale nejlepší… Číst více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Není to těžké ani nemožné. Stačí zařadit více zeleniny, méně tučné maso a pohyb. Zdravější tělo i pocit odlehčení se brzy dostaví. Zeleninu a čerstvé… Číst více
22 receptů na pokrmy se špenátem: Zdravá zelenina má v kuchyni všestranné využití
U nás se používá špenát setý, který je vynikajícím dodavatelem zdraví prospěšných látek. Jejich množství ve špenátu bylo v minulosti hodně… Číst více
20 receptů na dobrůtky pro rodinu i přátele: Připravte si mlsání k televizi
Určitě to znáte - po pracovním dni se usadíte k televizi a pustíte si oblíbený film. Najednou vás začne honit mlsná, otevíráte ledničku a nevíte, do… Číst více
16 receptů na nepečené cheesecaky: Ochutnejte báječné smetanové dezerty
Cheesecake je koláč nebo dort podle toho, jak vysoký ho připravíme. Základ vždy tvoří korpus z drcených sušenek (Lotus, Oreo apod), smíchaných s… Číst více
20 retro dezertů: Moučníky z doby minulé, kterých se nevzdáme ani v současnosti
Názvem retro dezerty můžeme označit i několik desítek druhů dobrot, které známe ze svého dětství. Některé z nich jsou opravdu klasické, jiné patří do… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rozdíl mezi celým a mletým kořením: Rozhodující je zachování aromatických látek
První perníky daly jméno Celetné ulici. Pekly se s pepřem a často nesloužily k jídlu
Desatero rad na téma vánoční cukroví: A tak zase po roce, budou tady Vánoce
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 4 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 15 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 20 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 21 hodinami