Máte rádi pudink? Pak zkuste holandský dezert vla. Příprava zabere chvilku a pochutnáte si!
21. 11. 2021 Vaření
Byť se většina z nás blíží ke startu vánočního maratonu v pečení, malou odbočku si udělat můžeme. Třeba s jemným, krémovým mléčným dezertem, který má trochu nezvyklý název: vla. Seznamte se, prosím!
Holandská mléčná dráha
Také máte Holandsko spojené jen se sýry, herinky nebo kakaem? To je všechno správně, ale kromě toho si místní obyvatelé pochutnávají také na mléčném dezertu s názvem vla. Co to vlastně je? Vla je jemný jako krém, ale má hustší konzistenci, třese se jako pudink, ale bábovičku z něj nevyklopíte. A do toho všeho se „divně“ jmenuje. Tedy divně pro nás. Jak uvádí nizozemský portál Visiting The Dutch Conutryside, první písemné zmínky, které se pojí se slovem „vla“ ve spojení se sladkou kuchyní či pečením jsou datovány už do 13. století. Samotné slovo vla zřejmě pochází z limburského slova „vlaai“, což je lahodný holandský koláč. Ve 13. století bylo také poprvé použito slovo „vlade", jež označovalo tenký široký koláč. Postupem času se ale označení i jeho význam proměňovalo. Od vlade se šlo v některých oblastech na vlae či vlaai a někde právě na zkrácené vla. Každopádně vždycky šlo o dezerty nebo koláče plněné buď kompotem, nebo mléčným výrobkem. V západní části Nizozemska se pak mléčné náplni nebo krému či pudinku začalo říkat vla, což platí dodnes.
Mohlo by vás zajímat
Dezert jako múza
Samotný pudinkový dezert vla, jak existuje dnes, vznikl v Holandsku až v roce 1950 a odtud se jeho popularita šířila do Belgie. Právě v těchto dvou zemích se tento vláčný dezert s pudinkovou konzistencí také těší největší oblibě. Podle portálu Culture-crunch.com se dezertem vla v roce 1970 inspiroval i zakladatel firmy Danone Daniel Carasso. Ten se po cestě z Holandska, kde navštívil výrobnu tradičního vla, rozhodl vylepšit původní recepturu a v čokoládové verzi vytvořil krémovější a bohatší recept. Vznikl tak známý produkt Danette, který měl po uvedení na trh ve Francii obrovský úspěch. V roce 1974 se ho jenom v zemi galského kohouta podle stránek 196flavors.com prodalo 10 000 tun.
Něco mezi pudinkem a crème pâtissière
Ačkoliv se dezertu vla někdy říká holandský pudink, pudink to není. A to ani ten český, který po ztuhnutí klidně vyklopíte na talířek, ani tradiční anglický, který spíš připomíná hutnou buchtu. Konzistence vla je sice o něco hustší než je tomu u našeho pudinku, ale ne zase tolik, jako je tomu například u cukrářského krému crème pâtissière, který je nezbytnou složkou mnoha francouzských dezertů a neobejdou se bez něj třeba oblíbené profiterolky, éclairs či různé ovocné koláče. Ale zpátky k vla. Abyste objevili skutečnou chuť tohoto dezertu, musíte ho zkrátka vyzkoušet. Vla se jí jako studený dezert, nejčastěji ve vanilkové nebo čokoládové variantě a v Holandsku se podává s porcí šlehačky. Dezert vla je běžnou nabídkou mnoha cukráren a je k dostání i v běžném supermarketu. U nás se nově prodává taky a to ve formě, která spojuje to dobré z obou zemí. Dezert vla je totiž v českém výrobku doplněný o poctivou českou marmeládu. Ovšem, připravit si tuhle delikatesu můžete i doma a zabere to jen pár minut.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rychle na stole
Co budete potřebovat? Na 4-6 porcí vla stačí 500 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr), 30 g krupicového cukru, 20 g kukuřičného škrobu, 2 žloutky a špetka soli. Jak na to? Začněte vanilkovým luskem, který podélně rozdělte. Nožem z něj vyškrábejte semínka a dejte společně s mlékem do nepřilnavého hrnce. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte přibližně 10 minut. Mezitím dejte do mísy cukr, škrob, žloutky a sůl a důkladně vyšlehejte. Jakmile bude mléko uvařené, vyjměte z něj prázdný vanilkový lusk a vyhoďte ho. Několik polévkových lžic horkého mléka vmíchejte do mísy k žloutkové směsi. Promíchejte a pak za stálého míchání postupně přidávejte směs do horkého mléka v hrnci na sporáku. Mírně zvyšte teplotu a míchejte, dokud se nevytvoří tekutý krém. Trvá to asi 2 minuty. Nepřetáhněte čas, protože krém ještě zhoustne po vychladnutí. Hotový dezert vla nalijte do misek a nechte vychladnout. Podávejte s ovocem, šlehačkou, případně můžete dozdobit i čokoládovými bonbony nebo křupinkami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Citróny v kuchyni Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. Používá se do pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel,… Číst více
Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Voní skoro tak krásně jako perníčky, jsou ale… Číst více
Oblíbené domácí recepty z kiwi. Můžete si připravit smoothie, poháry, zmrzliny, řezy, rolády i marmelády
Plody kiwi mají oválný tvar a tenkou hnědou chlupatou slupku. Ty, které kupujeme v obchodech, tvarem a velikostí připomínají slepičí vejce. Pokud si… Číst více
Citron v kuchyni: Vyzkoušejte delikátní krémovou polévku, citronové těstoviny nebo sladký krém!
Dáváte si jej do čaje, případně jím zjemňujete… Číst více
Jak na dokonalé plněné ořechy: Podle tradičních receptů na těsta i krémy se tohle cukroví vždycky povede
Plněné ořechy patří mezi naše tradiční cukroví a… Číst více
Jak oloupat a nakrájet kiwi v jednom snadném kroku? Podělíme se s vámi o jednoduchý tip
Kiwi jako dobře známé ovoce Kiwi je bobule, která uvnitř skrývá zelenou dužinu. Je výborná do moučníků, džusů i marmelád, ale často se konzumuje i… Číst více
Jak máčet celé trubičky v čokoládě? Máme pro vás několik vychytávek
Nepečené trubičky máčíme celé do rozpuštěné čokolády, aby těsto příliš nevysychalo nebo naopak nemokvalo. Trubičky s čokoládou jsou velmi chutné a… Číst více
Jak vyklopit pracny z formiček. Poradíme vám jednoduchou vychytávku
Většina hospodyněk se pečení praciček bojí - po upečení zůstanou přilepené ve formičkách a při jejich vyklopení se potrhají a polámou. Pracny přitom… Číst více
Myslivecké knoflíky: Originální křehké cukroví se rozplývá na jazyku, oříšky do sněhové vrstvy je lepší speciálně upravit
Pokud patříte k milovníkům cukroví s ořechy,… Číst více
Ořechové škeble neboli žabí hubinky: Upečte si tradiční cukroví našich babiček
Škebličky s ořechovou náplní jsou jednoduché, rychlé a naprosto úžasné. Na jejich přípravě není nic složitého a dají se péct i na poslední chvíli… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kalendář vánočního pečení: Kdy zadělat na perníčky i rohlíčky a kdy začít cukroví plnit?
Anglický vánoční pudink: Delikatesa plná alkoholu fantasticky chutná a omamně voní!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25