Jak poznat čerstvého kapra a který kus je ten nejchutnější? Na velikosti záleží!
20. 12. 2021 Vaření
Štědrovečerní večeře se blíží a tradiční českou pochoutkou na slavnostním stole je kapr. Kádě s živými rybami jsou v tomto období na mnoha venkovních místech a i obchodníci v supermarketech se předhánějí s nabídkou. Víte ale, jak poznat, že je ryba čerstvá, a podle čeho vybrat kapra, aby mělo jeho maso nejlepší chuť?
Čerstvost nade vše
Pokud kupujete kapra živého, musí být v kádi skutečně živý. Neváhejte si ukázat na vámi vybraný kus ryby. Kapr by měl být od pohledu čilý, doslova se má mrskat nebo hbitě plavat a nemá mít poškozené šupiny. Berete-li si živého kapra domů, připravte si na to utěrku a nějakou vhodnou tašku a spěchejte s ním do vlastní koupelny. Tam dejte kapra do vany nebo jiné dost velké nádoby s vodou a vodu denně vyměňujte. Pokud by se vám ryby pak zželelo, nastává skoro až Hamletovská otázka: Pustit nebo nepustit do řeky? Jak na webu Rybo.cz uvádí ředitel Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech pan Tomáš Randák, odpověď zní: spíše ne. V průběhu sádkování, které probíhá od výlovu do jeho konečného prodeje, totiž kapr nepřijímá žádnou potravu a spotřebovává své rezervy energie uložené zejména v tuku. Jakmile jej tedy koupíte, je už značně „vyhladovělý“ a věčným mrskáním v kádích unavený. Proto je pro něj riskantní „volnost v řece“. Není totiž jisté, zda to přežije.
Mohlo by vás zajímat
Čemu se vyhnout
Když přijdete do obchodu, nebo i venku ke stánku, a kapr před vámi je již zabitý, dobře si jej před koupí prohlédněte a nebojte se na něj i sáhnout. Čerstvá ryba, a to platí nejen pro kapra, musí mít neporušenou pevnou kůži, vypouklé jasné oči s průhlednou rohovkou a pevné maso s příjemnou vůní. Na kůži by měl být lehký sliz, to je v pořádku. Po lehkém tlaku prstu by se důlek měl rychle vyrovnat zpět. Můžete zkusit i zatahat za šupiny, ty mají pevně držet. V žádném případě ani zadarmo neberte rybu, která:
- má matný a vybledlý povrch
- povolenou kůži, jež se po zatlačení prstem nevrací pružně zpátky
- matné oči a zapadlou rohovku
- hnědé zašpiněné žábry
- nažloutlé nebo šedavé měkké až blátivé maso
- lehce se uvolňující kosti nebo šupiny
Na velikosti záleží
Ovšem v tomto případě je to jinak, než si možná myslíte. Chutnější a pevnější maso mají totiž skutečně spíše kapříci menší, tedy do hmotnosti kolem 2 kg, maximálně tříkiloví. Větší kapři bývají tučnější, ale na druhé straně už mají vyvinuté pohlavní žlázy, tedy jikry a mlíčí. Takže záleží na tom, o co vám jde více.
Mohlo by vás zajímat
Jak na kapra
Máte-li už rybu doma, čerstvě zabitou a vykuchanou, dobře ji opláchněte pod tekoucí studenou pitnou vodou, a pak uchovávejte v lednici, zabalenou v čisté, ve studené vodě navlhčené utěrce. Ale maximálně dva dny! Před přípravou se doporučuje rybu nechat naloženou několik hodin v mléce, dobrým pomocníkem je i čerstvá citronová šťáva. Ta maso příjemně provoní a zpevní. Po „mléčné lázni“ ale nezapomeňte rybu opláchnout ve studené vodě a dobře osušit. Až pak ji nasolte. A solí v tomto případě, podobně jako u drůbeže, nešetřete. Ryba samotná má chuť příliš jemnou, až mdlou. Takže se nebojte osolit jak maso, tak rozšlehaná vejce na trojobal.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší řízky z kapra? Rybu naložte do citronu a smažte společně s mrkví!
Desatero rad na téma kapr: Víte, jak s rybím masem správně zacházet?
Desatero rad na téma kapr: Jak poznat čerstvou rybu a další důležité otázky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami