Holka u plotny radí: Jak na křehké sýrové sušenky, pro pohoštění jak stvořené!
29. 12. 2021 Vaření
V období mezi svátky anebo na Silvestra se to návštěvami jen hemží. Obvykle bychom svým přátelům, známým či rodině rádi připravili jako pohoštění třeba i něco, co zatím nezkusili. Místo kupovaných krekrů to mohou být skvělé křupavé slané stromečky!
Někdo to rád sýrové
Příprava tohoto slaného mini snacku je jednoduchá a velmi připomíná postup při přípravě cukroví. Já stromečky, nebo jiné tvary, podle tohoto receptu dělám už mnoho let a zatím si nikdo nestěžoval. Postup je tak jednoduchý, že snazší už to být nemůže. Zkrátka jenom smícháte všechny suroviny a uhnětete z nich těsto. V tomto bodě je potřeba dát pozor jen na jednu věc: máslo by mělo být chladné! Stejně jako u křehkého těsta i tady platí, že nenecháváme máslo na přípravu těsta změknout. Následující práce s ním by mohla být horší a sušenky by se mohly drolit. Takže na stromečky smíchejte: 200 g hladké mouky a 150 g polohrubé mouky, 100 g jemně strouhaného parmazánu, 175 g studeného másla, nakrájeného na kousky, ½ lžičky soli a 1 vejce. Sůl skutečně do těsta patří, i přesto, že už samotný sýr je slaný. Kdybyste těsto ale neosolili vůbec a spoléhali jen na parmazán, chuť by byla trochu mdlejší. Hotové kompaktní těsto dejte vychladit. Na půl hodinky nebo na noc, jak je libo.
Mohlo by vás zajímat
Dokončení a dozdobení
Na dokončení budete ještě potřebovat: 1 vejce, kmín a strouhaný sýr na posypání. Z vychladlého těsta vyválejte plát silný asi 5 mm, vykrajujte stromečky nebo jakékoliv jiné tvary a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pak na plechu stromečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte buď jen kmínem, nebo strouhaným sýrem, nebo obojím. Máte-li rádi mák, můžete posypat i jím. Stromečky pečte na plechu v předehřáté troubě při 190 C asi 12 minut. Poté nechte vychladnout a uchovávejte v plechové krabici v suchu. Ne na balkoně, ne v lednici! Těsto by změklo, což v tomto případě není žádoucí výsledek. Sušenky mají zůstat stále křehké. Pokud je budete mít při běžné pokojové teplotě v krabici, zůstanou dlouho křehké. Chcete-li, můžete je také dozdobit těsně před podáváním třeba šunkovou pěnou nebo jinou pomazánkou. Pěnu nebo jinou pomazánku dejte na stromečky pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dozdobte třeba snítkou petrželky. V tomto případě je ale ovšem lepší zvolit pro sušenky jiný tvar, třeba hvězdičky. Tak ať se vám podaří a návštěvám chutnají!
Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sýry můžeme zpracovat na mnoho různých pokrmů. Poradí náš přehled
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak správně připravit křehké těsto a na co jej použít?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 2 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
7 nejlepších receptů na slané tyčinky. Upečme si ty nejchutnější, které se spolehlivě povedou