Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
6. 2. 2022 Vaření
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji dávají pokaždé, když ji mají v nějaké restauraci na jídelním lístku. Do její přípravy doma se moc lidí nehrne, ale vzhledem k tomu, že se dršťky již dají sehnat v řeznictví oprané, očištěné a dokonce předvařené, zas tak složité to není.
Musí být pořádně hustá
Dršťková polévka je jednou z nejoblíbenějších hospodských polévek. S rohlíkem či chlebem si ji vychutnáte jako malý oběd nebo vydatnější večeři a po ránu ji ocení i noční flamendři. Dokonalá dršťkovka má být pořádně hustá tak, aby v ní stála lžíce, plná drštěk, případně i trochu pikantní, a hlavně by měla příjemně vonět po majoránce a česneku. Připravuje se z vepřových, hovězích nebo skopových drštěk, tedy předžaludků, někdy také z žaludků a občas se i jako náhražka používají vepřové kůže. O dršťkovce se říká, že ji buď milujete nebo nesnášíte. Pokud patříte do druhé skupiny, ještě si ji můžete dát ve vegetariánské podobě. Velmi oblíbená je totiž i polévka, v níž dršťky nahrazují houby. Konzistenci drštěk nejvíc připomíná hlíva ústřičná, často se používá i kotrč, václavky nebo lišky.
Dlouhým vařením k lahodnější chuti
Jako dršťky byly vždy označovány podřadné vnitřnosti, pro ty kvalitnější se používá výraz droby. To ovšem nebrání tomu, aby se z nich dal udělat vynikající pokrm. Jedinou nevýhodou drštěk je, že jejich úprava a hlavně příprava na vaření je náročnější, tedy v případě, že si koupíte dršťky čerstvé. Pokud je to třeba, nejprve dršťky očistěte. To nejlépe uděláte tak, že je potřete hrubozrnnou solí, která z nich uvolní případné nestrávené zbytky. Na vyčištění je nejlepší malý kartáček, abyste se dostali opravdu všude. Poté dršťky důkladně opláchněte pod studenou vodou a ještě nejméně třikrát ve vodě properte. Dále z nich odřízněte všechny tmavé a tučné části. Pak je nakrájejte na menší kousky.
Některým lidem u drštěk vadí jejich specifický zápach, který je ostatně typický pro všechny vnitřnosti. Trochu zvláštní chuti a vůně dršťky zbavíte pomocí dlouhého vaření. Je třeba je vařit ve vodě až 30 minut, a to nejméně na třikrát. Čím vícekrát budete vařit, tím víc eliminujete jejich pach. Dršťky vždy nejprve vložte do vlažné vody, přiveďte ji k varu a od té doby vařte aspoň 15 minut. Po každém vaření je nutné vodu vyměnit za čerstvou. Až třetí vývar můžete případně použít dále do polévky. Lepší dršťkovou ale připravíte, pokud do ní použijete poctivý domácí hovězí vývar. Počítejte s tím, že se během vaření bude linout po místnosti možná trochu nepříjemný odér. Lehce jej zmírníte, když do vody přidáte česnek a rozmarýn. Chcete-li se vyhnout několikanásobnému vaření, můžete dršťky předem asi na hodinu namočit do mléka a nebudete je už muset tak dlouho vařit. Proces pak můžete urychlit i přípravou v tlakovém hrnci. Polévku budete mít rychleji na stole, když koupíte dršťky předvařené. I ty je ovšem nutné předtím, než se pustíte do samotné dršťkovky, povařit. Stačí jim ale už pouhých 30 minut, a to jen v jedné vodě. Když jsou dršťky měkké, můžete se pustit do přípravy polévky. Na ni stačí udělat základ jako na guláš – z cibule a mleté papriky, které osmahnete nejlépe na sádle. Zajímavější chuti dosáhnete pomocí uzené papriky a přidat můžete i trochu chilli. Pach drštěk přebije česnek a aromatické koření, jako je třeba majoránka. V některých verzích se do polévky přidávají navíc ještě kolečka klobásy.
Dršťky z celého světa
Dršťky kupodivu nejsou výsadou české kuchyně a v některých zemích jsou dokonce považovány za delikatesu. I když se v mnoha zahraničních kuchyních z drštěk také dělá polévka, většinou vypadá úplně jinak. Vyhlášenou specialitou z drštěk jsou Trippa alla Fiorentina neboli dršťky po florentinsku, které se vaří s kořenovou zeleninou a rajčaty. Ve Francii zase dršťky přidávají do klobásek andouillette a v Americe je dokonce smaží. Na dršťkové polévce si pochutnávají i v Bulharsku. Jejich polévka škembe čorba je ochucená česnekem, vinným octem a chilli papričkami a zjemňuje se mlékem. A i Bulhaři si tuto polévku s oblibou dávají jako vyprošťovák po náročném večírku. Nejblíž je české dršťkovce podobný maďarský pokrm Pacalpörkölt, který se spíš podobá guláši. Ani v něm ale nechybí paprika, cibule a česnek, takže lze usuzovat, že právě jím se možná naše dršťková inspirovala.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak pěstovat papriky ve fóliovníku? Poradíme, čím a jak si zajistit bohatou úrodu
Hlavní výhodou fóliovníku je jeho rychlá stavba, která vám zabere pár hodin, za předpokladu, že máte připravený podklad. A jakmile je hotovo, můžete… Číst více
Hustě zaseté rostlinky kořenové zeleniny je potřeba vyjednotit. Poradíme jak
Jednotíme zeleninu, která má drobná semínka setá v řádcích jako mrkev, petržel, červená řepa, ředkvičky, cibule, černý kořen apod. Jednotíme včas,… Číst více
Jak pěstovat salátové okurky ve fóliovníku? Důležitá je pravidelná zálivka a větrání
I později během růstu potřebují rostliny vyšší teploty a špatně snáší přízemní mrazíky. Abychom zajistili co nejvyšší úrodu, pěstujeme je nejčastěji… Číst více
Jak si vypěstovat melouny: Lubenice potřebuje k růstu dostatek prostoru i teplo
Jak na to? Důležitý je dostatek prostoru, vody i tepla. Lubenici se ve středních a vyšších polohách bude lépe dařit ve skleníku nebo fóliovníku.… Číst více
Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Ani zalévání na listy není ideální, protože zvyšuje riziko tvorby plísní, na které jsou okurky poměrně náchylné. Navíc je důležité zajistit jim… Číst více
Jak skladovat cibuli, koupenou i z vlastní zahrady. Podle našeho návodu vám vydrží dlouho
Se zalíbením se díváte na větší hromádku cibule, kterou jste vypěstovali na zahradě nebo výhodně koupili...a přemýšlíte, jak ji uložit, aby ani jedna… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma pěstování jahodníků. Oblíbené ovoce snadno vypěstujeme i na malé zahrádce
Stačí malý záhon a můžeme se pustit do pěstování jahod. Již následující rok po výsadbě budeme sklízet lahodné plody. Další dva roky budou jahody v… Číst více
Desatero rad na téma rebarbora: Řapíky oblíbené rostliny zužitkujeme do výtečných moučníků
Rebarbora patří k vytrvalým rostlinám, kterým se vyplatí dát kousek prostoru na zahradě. Rebarbora snese i polostín, dobře se jí daří ve výživné půdě… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Desatero rad na téma jahody: Jak je vysazovat, pěstovat, sklízet a zpracovat v kuchyni
Jahody jsou jedinečné, nenáročné a přitom velmi chutné. Jejich pěstování nevyžaduje žádné vyšší nároky a rostlinám ani nemusíme zajišťovat speciální… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jíška a spol. Polévku či guláš zahustíte nejen moukou. Skvěle fungují i brambory a chleba
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Ochutnejte Florencii: Pyšní se jednou specialitou, kterou byste ve městě zamilovaných určitě nečekali!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 12 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 16 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 17 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 20 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Uzeniny v teplé kuchyni: Výrazně zlepší chuť pokrmů, vaření s nimi je obvykle jednoduché a rychlé
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Komentáře
17. 2. 2022 07:37