10 nejlepších kuchařek pro rok 2022: Bez těchto skvostů se v kuchyni neobejdete!
22. 2. 2022 Vaření
Hledáte inspiraci pro nedělní oběd, chcete si upéct skvostný dort nebo naopak uvařit levně a skromně jako za starých časů? Přinášíme vám deset inspirativních kuchařských knih, které letos rozhodně stojí za to číst! Jednu unikátní si dokonce můžete „přehrát“ v mobilu!
Do kuchyně i do knihovny
Každý rok vycházejí nové kuchařské knížky a některé z nich rozhodně stojí za to mít doma. Můžete jimi jen listovat a nechat se volně inspirovat nebo naopak dodržet postupy a receptury naprosto přesně. Vybrali jsme pro vás 10 knižních kulinárních hitů, za které letos stojí za to utrácet. Zda si vyberete první tištěnou video kuchařku, Sexy dorty podle Josefa Maršálka, famózní cukrovinky paní Cukrouškové, nebo Merendy v zástěře Jany Florentýny Zatloukalové, to už je jen na vás. My jsme připravili přehled. Přesvědčte se sami, že je z čeho vybírat!
- Naše kuchařka
Znojemská omáčka, křupavé bramboráky, pochoutková žemlovka, karamelový větrník na plech… že se vám sbíhají sliny? Bodejť by ne! Nejčtenější český web o jídle, Toprecepty.cz, přišel loni s unikátní knižní novinkou, první tištěnou video kuchařkou, kde najdete 150 nejoblíbenějších receptů ze zmíněného portálu! A co znamená video kuchařka? U každého receptu je na dané stránce QR kód přes který se dostanete na webovou podobu receptu, video i recenze uživatelů, kteří už recept vyzkoušeli. Pokud ale nemáte chytrý telefon či tablet, můžete kuchařku využívat klasicky jako kteroukoliv jinou. Objednávat můžete zde. - Sexy dorty
Vzpomínáte na originálního vousatého porotce soutěže Peče celá země, cukráře Josefa Maršálka? Tak jeho nová „dortová“ kuchařka by vám neměla uniknout. Jestli totiž v cukrařině existuje královská disciplína, pak jsou to právě dorty! A ty Josef umí skvěle a naučí to i vás. Nejde totiž jen o to, jak dort chutná, ale i jak vypadá. V knížce tedy najdete Josefovy největší vychytávky, díky kterým budou vaše sladké výtvory neodolatelné. Žádná oslava narozenin už nebude jako předtím! Sexy dorty, vydalo XYZ, cena: 447 Kč. - Rytmus roku
Hanka Zemanová je v „bio světě“ pojem. Napsala tři bestsellerové knihy: Biokuchařku, BioAbecedář a Novou biokuchařku, stála u zrodu biopekárny Zemanka a loni dopsala svou doposud nejkrásnější a nejobsáhlejší knihu Rytmus roku. Kniha nabízí mnoho inspirace, jak sladit zdravý životní styl s ročním obdobím, jak přirozeně posilovat imunitní systém správným výběrem sezónního jídelníčku, jak zpracovávat lokální superpotraviny a jak připravovat léčivé čaje, výživná jídla a elixíry z darů naší přírody. Rytmus roku, vydal Smart Press, cena 886 Kč. - Sladká první republika
Třetí doplněné vydání úspěšné kuchařky Sladká první republika představuje přes 120 unikátních receptů ze zlatého období naší kuchyně. V šesti kapitolách budete mít možnost naučit se připravovat nádherné dorty, záviny, kynuté koláče, bábovky, řezy, zákusky, pečené pudinky, nákypy a drobné pečivo ke kávě či čaji. A pokud vám knížka o minulosti nestačí, pak vězte, že jedna z autorek kuchařky, novinářka Kristina Šemberová, má navíc na našem webu speciální seriál o retro vaření! Sladká první republika, vydala Culina Botanica, cena 402 Kč. - Famózní
Co může být famóznějšího než první knížka Famózní! od slavné růžovlasé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové? Přece druhý díl s názvem Famózní! 2. A co si „paní Cukroušková“ připravila? Přes 60 nových famózních receptů, které zvládne úplně každý. Naučíte se například, jak jednoduše upéct lahodnou briošku, jak na ty nejoblíbenější kokosky nebo jak vykouzlit ten nejvoňavější chleba. Nechybí ani základní krémy a těsta. Famózní! 2, vydalo 103 media, 409 Kč. - Postní kuchařka
Už zanedlouho nás čeká Popeleční středa a s ní začátek půstu. Ať už jej držíte nebo ne, zkuste si zalistovat Postní kuchařkou od šéfkuchaře strakonické restaurace Sůl a Řepa Pavla Drdela. Ten vám ukáže, že půst nemusí znamenat hladovění ani trápení a rozhodně se nemusíte ochudit o o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření. V Postní kuchařce najdete recepty na jídla z lokálních a sezónních potravin, typicky ze zeleniny, luštěnin a občasného použití mléka nebo vajec. Kromě receptů ale kuchařka obsahuje i 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje. Postní kuchařka, vydává v březnu Smart Press, cena 424 Kč. - Klasická česká kuchařka
Bez populární „Sandtnerky“, tedy slavné kuchařské knihy, která poprvé vyšla ve 20. letech 20. století, se neobešla tehdy žádná moderní hospodyně a pokladem je tato kniha i dnes. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů paní Marie Janků-Sandtnerové je spolehlivým návodem na přípravu nejen českých jídel, ale i mezinárodních pokrmů. Na své si přijdou příznivci tradiční kuchyně i stoupenci zdravého stravování. Publikace Klasická česká kuchařka obsahuje původní recepty Marie Janků-Sandtnerové doplněné současnými poznatky o výživě. Klasická česká kuchařka, vydalo XYZ, 337 Kč. - Merendy v zástěře
Jak vařit úsporně a hospodárně? Jak se vyhnout plýtvání a jak využít vše, co je zrovna k mání? Jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát? Jak naplánovat smysluplný jídelníček? Kuchařka Merendy v zástěře známé food blogerky a autorky kuchařských knih Jany-Florentýny Zatloukalové vám pomůže spotřebovat načatá balení, nevyhazovat potraviny, které prošvihly svůj nejlepší okamžik, uchránit ovoce a zeleninu před zkázou a nezapomenout na zbytky včerejšího jídla. Merendy v zástěře, vydala Jana Florentýna Zatloukalová, cena 519 Kč. - S chutí
Mladá kuchařka ve své knize ukazuje, že vaření a pečení není žádná nuda. Ve čtyřech kapitolách najdete spoustu zdravých receptů na bezmasé pokrmy, ze kterých si snadno připravíte snídani, oběd či večeři. Na své si přijdou milovníci slaného i sladkého. Jídla nejsou nijak složitá na přípravu, naopak, některé z nich vám zaberou jen chvilku a k jejich přípravě budete potřebovat jen běžně dostupné suroviny. S chutí, vydala Pointa, 399 Kč. - Pavel Berky
Semifinalista soutěže MasterChef Česko 2020 vydal koncem loňského roku svou první kuchařku. Na téměř 400 stránkách najdete více než 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. Při výběru receptů se nechal Pavel inspirovat ročními obdobími a využívá hlavně lokální a běžné suroviny. Celá kniha má navíc umělecký nádech! Pavel si sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a kniha se prodává v krásném dárkovém balení doplněném o bavlněnou tašku na potraviny a designovou tužku z černého dřeva vyrobenou přímo pro vaše poznámky. K dostání je na www.pavelberky.com za 1290 Kč.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Slavná kuchařka Marie-Janků Sandtnerová učila hospodyňky vařit skromně i nápaditě
Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
Retro vaření s Kristinou: Upečte si zelníky od Magdaleny Dobromily Rettigové podle receptu z roku 1826 !
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami