Praktické a moderní kuchyňky
30. 1. 2013 Historie a zajímavosti
Pokud jste se museli vzdát představy prostorné kuchyně s množstvím úložného prostoru, nemusíte zoufat. I malé kuchyňky rozprostírající se na několika málo metrech čtverečních mohou být plnohodnotnou variantou, a to jak z hlediska nadstandardních funkcí, tak z hlediska moderního vzhledu. I na malém prostoru totiž můžete pomocí několika málo triků vytvořit kuchyň snů.
Pokud jste se museli vzdát představy prostorné kuchyně s množstvím úložného prostoru, nemusíte zoufat. I malé kuchyňky rozprostírající se na několika málo metrech čtverečních mohou být plnohodnotnou variantou, a to jak z hlediska nadstandardních funkcí, tak z hlediska moderního vzhledu. I na malém prostoru totiž můžete pomocí několika málo triků vytvořit kuchyň snů.
Aby byl kuchyňský kout maximálně praktický, je třeba tento malý prostor správně zorganizovat. Přestože největší část plochy zabírají v každé kuchyni spotřebiče, nemusíte se některých z nich kvůli nedostatku místa vzdávat. Dnešní výrobci nabízejí ledničky, mikrovlnky, trouby, varné desky, dřezy a další spotřebiče v malém, elegantním provedení, díky kterému vám zaberou jen minimum místa.
Pro lepší organizaci a usnadnění práce v kuchyni vyzkoušejte některá z pravidel tzv. kuchyňské ergonomie. Ty kuchyň obecně rozdělují do tří částí, na část úložnou, mycí a varnou. První část by tedy měla být tvořena ledničkou, spíží a dalšími úložnými prostory. Dále následuje část mycí tvořená dřezem a popřípadě i myčkou nádobí. Umístění myčky v bezprostřední blízkosti dřezu vám usnadní mnoho práce. Varnou část tvoří především spotřebiče, jako je trouba, varná deska, mikrovlnná trouba, varná konvice apod. Za každou z vymezených tří částí by měla následovat alespoň malá pracovní plocha.
Představte si toto uspořádání v praxi: nejprve z první části vyndáte všechny suroviny potřebné pro vaření. Jelikož většinu z nich je třeba omýt, přesunete je do mycí části, z níž rovnou přecházíte k vaření. Po vaření následuje opačný směr, tj. z varné části přesunete nádobí do mycí zóny a dále do zóny uskladnění. Taková organizace prostoru vám ušetří spoustu práce i času.
Nejčastějším problémem kuchyňských koutů je nedostatek úložného prostoru. Úložné prostory nevytvářejte příliš v prostoru – každá komoda či skříňka navíc malý prostor zatíží a bude vám bránit ve volnosti pohybu. Raději využijte volné plochy stěn – stylové poličky mohou viset téměř všude. Kuchyňské skříňky vyžeňte až ke stropu a do vysoko umístěných míst uložte kuchyňské potřeby a suroviny, které potřebujete jen zřídka, jako jsou například zavařeniny, kompoty, forma na beránka apod.
Potřebným pomocníkem se v takto řešené kuchyni stanou malé schůdky (nebo stolička), které si během vaření jistě zvyknete používat. Schůdky vám mimo jiné mohou posloužit i jako sedátko nebo odkládací prostor.
Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak postupovat proti praskání těsta. Poradíme, jak mu předejít a jak ho napravit
Jak upražit kešu oříšky a loupané arašídy? Vyzkoušejte je na pánvi nebo na plechu. Poradíme s postupem
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Komentáře
13. 2. 2013 18:46
7. 2. 2013 09:18
6. 2. 2013 18:58
6. 2. 2013 16:22