Retro okénko: Kakaové Pikao původně sloužilo k ochucení nápojů a jedna tuba stála 3 Kčs
12. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Na sladkých zahuštěných mléčných „pastách“ prožilo dětství několik generací. Vycumlat celou tubu na posezení nebyl problém. Někdo miloval klasický Piknik, další dával přednost smetanové Jesence a ti největší fajnšmekři nedali dopustit na kakaové Pikao. A do jaké skupiny jste patřili vy?
Do kávy je ho škoda
Zahuštěná slazená mlíčka milují malí i velcí dodnes. Když se řekne Pikao, Piknik a Jesenka, většinou si představíme pochutiny balené v tubě jako od zubní pasty, které se většinou jedly a jedí jen jako malá lahodná, krémová svačinka. Ti největší borci ji z tuby dokážou „vysosnout“ za pár vteřin. Možná vás překvapí, že původně účel tohoto praktického balení byl úplně jiný. Mlíčka v tubě měla být kapesním balením kondenzovaných mlék, která známe z plechovky a většinou používáme při vaření a pečení. Jesenka a Piknik se měly přidávat do kávy či čaje místo mléka a cukru, Pikao sloužilo také k dochucování nápojů, anebo je stačilo rozmíchat jen v horké vodě a mělo vzniknout snadné a rychlé kakao. Ale uznejte, kdo by se obtěžoval ředěním těchto dobrot vodou, když samy chutnaly tak báječně.
Mohlo by vás zajímat
Když se z mléka odpaří voda
Asi vás nepřekvapí, že předchůdcem Pikaa bylo klasické kondenzované mléko. Výrobek získaný z mléka odpařením části vody a navíc zahuštěný poměrně velkou dávkou cukru se u nás vyrábí podle webu Podnikatel.cz již od roku 1943 a od samého počátku je spjatý s Mlékárnou Hlinsko. Kladenská Poldovka jim totiž tehdy poskytla speciální výrobní zařízení, v němž dochází k odpařování vody z mléka. Unikátem je, že se na těchto strojích zahuštěná mléka vyrábějí dodnes. Již roku 1952 tu pak místní tým pracovníků napadla geniální myšlenka přidat do kondenzovaného mléka kakao a vytvořit jakýsi kakaový polotovar. A tak vzniklo Pikao, které se původně prodávalo v plechovce jako běžné kondenzované mléko.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z Jeseníků do Hlinska
Prvním mlíčkem v tubě ovšem byla Jesenka, která se nezrodila v Hlinsku, ale podle stránek Ihlinsko.cz v mlékárně Zábřeh v podhůří Jeseníků v roce 1959. Právě po tomto pohoří byla smetanová pochoutka pojmenována. V Zábřehu si ji ale moc neužili, neboť se roku 1968 její výroba přesunula do Hlinska, kde byli na kondenzované mléko odborníci. Navíc na přelomu 60. a 70. let pořídili do hlinecké mlékárny linku na plnění výrobků do hliníkových tub. První se v nich začal podle informací Mlékárny Hlínsko roku 1967 prodávat Piknik, o rok později Jesenka a nakonec v roce 1972 i Pikao. V tu dobu už kakaové mléko neslo tento název, až do roku 1970 se mu totiž říkalo jen kondenzované kakao v plechovce.
Mohlo by vás zajímat
Cena se mění, chuť zůstává
Na Pikau a dalších zahuštěných mléčných pochoutkách je úžasné, že se od počátku vyrábějí stále stejným způsobem a na stejných strojích a receptura dodnes zahrnuje jen tři přísady – mléko, cukr a kvalitní holandské kakao. Podle stránek Mlékárny Hlinsko se dováží z Holandska od roku 1952, a to dokonce pořád od stejného dodavatele. Jediné, co prošlo v případě Pikaa změnou, je design tuby, a také cena. Ta byla až do revoluce pouhé 3 Kč, dnes stojí Pikao již 24 Kč. Ale ta úžasná kakaová chuť, ta se za těch sedmdesát let nijak nezměnila.
Zdroje informací:
Podnikatel.cz
Ihlinsko.cz
Mlékárna Hlinsko
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Svatí Pankráci, Serváci, Bonifáci vás se bojí všichni sedláci! Pranostiky na tři zmrzlé měly svoje kouzlo
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 12 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 16 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Retro cukrárna: Z jaké dobroty se vyvinula kremrole a kde vzal indiánek svůj název?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů