Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

tvarohový dezert s ovocem
Zdroj: Pixabay, RitaE

Snadné a rychlé recepty jsou nezbytností, když vás honí mlsná a nemáte žádný dezert k dispozici, nebo má přijít nečekaná návštěva. Máme pro vás tři tipy na lahodné dobroty.

Rychlá jablková buchta s ořechy

Receptů na buchty, které jsou hned připravené a navíc jsou z nich chuťové buňky u vytržení, není nikdy dost. Skvělá buchta je s ořechy. Když chcete zlepšit jejich chuť, nasucho je opražte na pánvi na mírném ohni zhruba 10-20 minut (nemíchat, jen zatřepat). Jestli nemáte ořechy, doporučují zkušené kuchařky na másle osmažit hrst strouhanky. Stejně můžete využít i ovesné vločky. Když je po vychladnutí namelete, bude chuť připomínat právě ořechy.

Na buchtu potřebujete 500 g polohrubé mouky, 100 g vlašských ořechů, 400 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 500 g strouhaných jablek, 3 vejce. Troubu předehřejte na 180 °C. Očistěte jablka, rozkrojte je na čtvrtky, odstraňte jádřince a i se slupkou je nastrouhejte. Odvažte zhruba 500 g. Ořechy nasekejte nadrobno. Celá vejce ušlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, ořechy a střídavě ji s jablky vmíchávejte do těsta. Na větší plech dejte pečicí papír a rozetřete na něj rovnoměrně těsto. Buchtu dejte do trouby a pečte zhruba 20 minut. Špejlí zkontrolujte, jestli se těsto nelepí. Pokud zůstane špejle bez těsta, může z trouby ven, jinak buchtu nechte ještě pár minut do nazlátlé barvy.

Nejlepší litý perník

Perník je takovou malou jistotou, když chcete narychlo chutný zákusek. Někdo miluje v perníku džem. Můžete jím potřít povrch, ale džem může přijít i do perníku rozřízlého v polovině. Navrch se většinou dává čokoláda, kterou můžete posypat nasekanými ořechy nebo strouhaným kokosem. Někdo místo čokolády miluje citronovou polevu. Na perník budete potřebovat 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krystal, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, 2 - 3 vejce (podle velikosti hrnku), 1 kypřící prášek do perníku, lžíce kakaa, velká hrst hrozinek. Na dokončení džem (jahodový, malinový, nebo meruňkový), 100 g kvalitní čokolády, 1 lžíce másla.

Troubu předehřejte na 170 °C. Všechny suroviny na perník dobře promíchejte, a pak je nalijte na plech (25 x 40 cm) s pečicím papírem, rovnoměrně rozprostřete. Pečte zhruba 40 minut, opět zkontrolujte, jestli zůstane špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Horký perník potřete džemem a nechte vychladnout. Čokoládu s máslem nechte rozpustit nad vodní lázni. Směs promíchejte a natřete na vychladlý perník.

Luxusní tvarohový zákusek

Tvarohové zákusky jsou oblíbené pro svou osvěžující chuť. Na těsto budete potřebovat 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 hrnek krystalového cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 kypřící prášek. Na náplň si připravte 1 hrnek moučkového cukru, 200 g zakysané smetany, 200 g jemného tvarohu, 2 vejce, prášek z 1 vanilkového pudinku, čerstvé ovoce (jahody, meruňky, broskve). Pokud nemáte ovoce, můžete využít rozinky namočené v rumu. Udělají také spoustu chuťové parády.

Ve šlehací misce vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, pak postupně přilévejte mléko a olej. Spolu s kypřícím práškem do pečiva prosejte obě mouky a postupně přidávejte do vaječné pěny. Do další misky vložte suroviny na náplň, promíchejte a nakonec do směsi přesuňte na kousky pokrájené ovoce, znovu promíchněte. Připravte si plech 26 × 36 cm a vyložte jej pečicím papírem.

Troubu rozehřejte na 170 °C. Těsto na piškot nalijte na plech, na něj přemístěte tvarohovou náplň. Pečte zhruba 45 minut. Koláč by měl být na povrchu lehce nazlátlý. Nakonec nechte ještě chvíli zchladnout. Povrch se trochu propadne. Pak koláč můžete vyndat spolu s papírem a ještě vlažný dezert nakrájet. Skvělý tvarohový zákusek můžete podávat.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více