Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Teplé počasí vyzývá k tomu užívat si konečně večery venku a rovnou si něco dobrého připravit na ohni nebo na grilu. Asi tou nejjednodušší a též nejoblíbenější variantou jsou špekáčky. Na kvalitu jejich propečení má vliv nejen síla ohně, ale způsob jejich nařezání. Těchto osm způsobů nařezávání patří k nejčastějším. Stačí si jen vybrat.

Špekáček jako umělecké dílo

Nařezat si nějakým způsobem špekáček předtím, než jej napíchnete na prut nebo vidlici, je zvyk, který děláme tak nějak automaticky a moc o tom nepřemýšlíme. Jsou však i tací, kteří si na tom dávají opravdu záležet a téměř se snaží proměnit uzeninu v umělecké dílo. Díky těmto nadšencům se dokonce pořádají i soutěže zaměřené právě na nařezávání špekáčků

Způsob nařezání ovlivní vzhled i chuť

To, jak špekáček nakrájíte, má však vliv nejen na vzhled buřtíku po upečení, ale i na jeho chuť. Samozřejmě hlavním předpokladem je koupit kvalitní špekáček, který obsahuje dostatek masa, špek a není v něm žádná mouka nebo další přídatné látky. O tom, jak takový poznat, si můžete přečíst v našem předchozím článku

Způsob nařezání je ovšem stejně tak důležitý. Ovlivní totiž, jak dokonale se špekáček propeče, zda se nespálí nebo se vám nad ohněm nerozpadne. Patříte-li k milovníkům této opečené uzeniny, je zkrátka dobré způsob nařezání nepodcenit. 

Je libo chobotnici, ježka nebo hranolky?

Možností, jak buřty naříznout, je celá řada. Které jsou ty nejčastější a s kterými dosáhnete nejlepšího výsledku?  

Do kříže – tento způsob, kdy se buřty naříznou do kříže z každého konce, je asi nejklasičtější. Pro milovníky propečených „rožků“ je tento způsob ideální, jen je třeba si dát pozor na to, aby řez nebyl moc dlouhý a špekáček kvůli tomu nespadl do ohně. Ideální je naříznout uzeninu asi do jedné třetiny délky z každé strany. 

Do kříže s mřížkou – chcete-li si dát se špekáčkem trochu víc práce, můžete k růžkům přidat ještě nařezání na bocích do mřížky. Díky tomu se buřtík propeče dokřupava nejen na koncích ale i po celé své ploše.

Na ježka – při tomto způsobu řezání zapomeňte na konce. Mřížka se totiž v tomto případě vytváří po celé ploše špekáčku. Po upečení tak díky tomu připomíná ježka „s bodlinami“. Jen si dejte pozor, abyste neudělali řezy moc hluboké a špekáček se vám kvůli tomu nerozpadl. Čím menší čtverečky se vám podaří vytvořit, tím bude špekáček křupavější.

Na hranolky – tato metoda patří rovněž k oblíbeným. Špekáček se při ní nařezává po celé délce, přičemž řezy se provedou celkem čtyři. Uzenina je díky tomu rozdělena na čtyři dílky podobající se hranolkům. I zde je důležité nedělat řez moc hluboký.

Chobotnice – chobotnici ocení milovníci hodně propečených růžků. Špekáček se v tomto případě nařezává jen z jedné stran, ale zase poměrně hodně, až do dvou třetin. Díky tomu vytvoříte dlouhé propečené růžky, druhá nenařezaná část pak připomíná hlavičku chobotnice

Spirála – tento řez patří k jednodušším. Stačí řezat nožem kolem dokola celého špekáčku, abyste do něj vyřezali spirálu. Je proto třeba použít nějaký ostrý nůž, abyste nemuseli řez přerušovat. 

Ornament – dřímá-li ve vás umělec, můžete si do špekáčku vyřezat i nějaký ornament. Na kvalitu propečení to úplně vliv nemá, ale aspoň váš buřtík bude vypadat výstavně. 

Propíchaný – pokud nemáte žádné umělecké ambice nebo nemáte k dispozici ostrý nůž a jde vám jen o to, aby byl špekáček šťavnatý, stačí ho na pár místech propíchnout špejlí nebo vidličkou. Nezískáte sice křupavé okraje, ale buřtík se aspoň krásně propeče i uvnitř a bude hezky šťavnatý. 

Něco navíc: Na jednotlivé způsoby nařezání špekáčků se můžete podívat v naší fotogalerii

Náš tip: Pokud byste buřty na ohni nezvládli opéct, můžete si z nich udělat tento vynikající buřtguláš podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více