Jak nařezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice
30. 4. 2024 Vaření
Teplé počasí vyzývá k tomu užívat si konečně večery venku a rovnou si něco dobrého připravit na ohni nebo na grilu. Asi tou nejjednodušší a též nejoblíbenější variantou jsou špekáčky. Na kvalitu jejich propečení má vliv nejen síla ohně, ale způsob jejich nařezání. Těchto osm způsobů nařezávání patří k nejčastějším. Stačí si jen vybrat.
Špekáček jako umělecké dílo
Nařezat si nějakým způsobem špekáček předtím, než jej napíchnete na prut nebo vidlici, je zvyk, který děláme tak nějak automaticky a moc o tom nepřemýšlíme. Jsou však i tací, kteří si na tom dávají opravdu záležet a téměř se snaží proměnit uzeninu v umělecké dílo. Díky těmto nadšencům se dokonce pořádají i soutěže zaměřené právě na nařezávání špekáčků.
Mohlo by vás zajímat
Způsob nařezání ovlivní vzhled i chuť
To, jak špekáček nakrájíte, má však vliv nejen na vzhled buřtíku po upečení, ale i na jeho chuť. Samozřejmě hlavním předpokladem je koupit kvalitní špekáček, který obsahuje dostatek masa, špek a není v něm žádná mouka nebo další přídatné látky. O tom, jak takový poznat, si můžete přečíst v našem předchozím článku.
Způsob nařezání je ovšem stejně tak důležitý. Ovlivní totiž, jak dokonale se špekáček propeče, zda se nespálí nebo se vám nad ohněm nerozpadne. Patříte-li k milovníkům této opečené uzeniny, je zkrátka dobré způsob nařezání nepodcenit.
Je libo chobotnici, ježka nebo hranolky?
Možností, jak buřty naříznout, je celá řada. Které jsou ty nejčastější a s kterými dosáhnete nejlepšího výsledku?
Do kříže – tento způsob, kdy se buřty naříznou do kříže z každého konce, je asi nejklasičtější. Pro milovníky propečených „rožků“ je tento způsob ideální, jen je třeba si dát pozor na to, aby řez nebyl moc dlouhý a špekáček kvůli tomu nespadl do ohně. Ideální je naříznout uzeninu asi do jedné třetiny délky z každé strany.
Do kříže s mřížkou – chcete-li si dát se špekáčkem trochu víc práce, můžete k růžkům přidat ještě nařezání na bocích do mřížky. Díky tomu se buřtík propeče dokřupava nejen na koncích ale i po celé své ploše.
Na ježka – při tomto způsobu řezání zapomeňte na konce. Mřížka se totiž v tomto případě vytváří po celé ploše špekáčku. Po upečení tak díky tomu připomíná ježka „s bodlinami“. Jen si dejte pozor, abyste neudělali řezy moc hluboké a špekáček se vám kvůli tomu nerozpadl. Čím menší čtverečky se vám podaří vytvořit, tím bude špekáček křupavější.
Chobotnice – chobotnici ocení milovníci hodně propečených růžků. Špekáček se v tomto případě nařezává jen z jedné stran, ale zase poměrně hodně, až do dvou třetin. Díky tomu vytvoříte dlouhé propečené růžky, druhá nenařezaná část pak připomíná hlavičku chobotnice.
Spirála – tento řez patří k jednodušším. Stačí řezat nožem kolem dokola celého špekáčku, abyste do něj vyřezali spirálu. Je proto třeba použít nějaký ostrý nůž, abyste nemuseli řez přerušovat.
Ornament – dřímá-li ve vás umělec, můžete si do špekáčku vyřezat i nějaký ornament. Na kvalitu propečení to úplně vliv nemá, ale aspoň váš buřtík bude vypadat výstavně.
Propíchaný – pokud nemáte žádné umělecké ambice nebo nemáte k dispozici ostrý nůž a jde vám jen o to, aby byl špekáček šťavnatý, stačí ho na pár místech propíchnout špejlí nebo vidličkou. Nezískáte sice křupavé okraje, ale buřtík se aspoň krásně propeče i uvnitř a bude hezky šťavnatý.
Náš tip: Pokud byste buřty na ohni nezvládli opéct, můžete si z nich udělat tento vynikající buřtguláš podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Špekáček na pivě z remosky: Na co si dát pozor a jak pokrm dokonale vyladit
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Výroba domácích špekáčků krok za krokem: Výsledek se s kupovanými nedá srovnávat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nejlépe opéct špekáček? Poradíme, jak na to, aby byl šťavnatý a křupavý
Špekáčkový salát, připravený do pár minut: Skvělá možnost, jak využít zbylé buřtíky po opékání
Jak nařezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice