Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Zdroj: se souhlasem Řeznictví Čejka/koláž Toprecepty

Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním buřtíků. Jak ale poznat kvalitní špekáčky? Na to jsme se zeptali zkušeného řezníka Martina Čejky.

Špekáčková sezona 

Opékání špekáčků na ohni patří hlavně k létu - bez táboráku by to ostatně ani nebyly pořádné prázdniny. Když se ale zadaří počasí, začínají první opékací nadšenci zapalovat ohně a rozpalovat grily již během prvních teplejších večerů. 

I když je v posledních letech zvykem opékat na ohni i jiné pochutiny, špekáčky jsou stále nejoblíbenější. Není však špekáček jako špekáček a v obchodech jsou k dostání i takové, na nichž si moc nepochutnáte.

Neobsahují třeba dostatek masa a místo toho je v nich spousta jiných zbytečných ingrediencí, které ve správném špekáčku nemají co dělat. Jak ale takový nekvalitní buřtík poznáte? 

Jak má vypadat správný špekáček?

Špekáčky jsou jednou z typických českých uzenin a vlastně i takovým naším unikátem, na který bychom měli být hrdi. Vždyť historie špekáčku sahá již do konce 19. století. Dnes jsou špekáčky chráněny jako zaručená tradiční specialita, vedle nich jsou ale dostupné i další výrobky (nazývané třeba buřt, vuřt nebo špekoun), které nemají se špekáčky nic společného a nesplňují přísná kritéria na složení

Jen kvalitní špekáček ale opečete na ohni pěkně dokřupava a tak, aby stále zůstal šťavnatý. Pokud ovšem špekáček obsahuje třeba hodně mouky, může se při opékání rozpadat, mít tendenci se rychle spálit nebo vysušit. Kvalitní špekáček by se proto měl skládat hlavně z kvalitních surovin

Vlastnosti špekáčků

Pravý špekáček má obsahovat 40 % masa, v němž by měly být malé kousky špeku, který dal uzenině její název. „Správný špekáček vyžaduje vepřové maso, hovězí maso a hřbetní sádlo, nikoli plstní, které je jemnější. Dbejte na to, aby produkt neobsahoval strojně oddělené maso a aby obsah tuku nepřesáhl 45 %," říká pro Toprecepty řezník Martin Čejka, majitel rodinného Řeznictví Čejka, které najdete v pražském Karlíně, v Pardubicích a ve Skutči.

Řezník radí, jaké špekáčky jsou nejlepší

To, zda je špekáček kvalitní poznáte po jeho rozkrojení. Špekáček byl měl být hlavně pružný, křehký, soudržný s rovnoměrnou strukturou masa a bílými tukovými očky.

Měl by mít světle růžovou barvu a nepravidelné kostky špeku. „Neměla by tam ale být malá růžová očka o velikosti hlavičky špendlíku. To značí, že je v něm kůžová emulze, s níž se špekáček stává méně kvalitním," upozorňuje pro Toprecepty.cz Martin Čejka.

V pořádném špekáčku by také neměly být nežádoucí látky jako lepek nebo sója.„Nejhorší, co tam může výrobce přidat, je mouka. Co naopak nesmí chybět, je hovězí maso,“ dodává Čejka. Kromě toho by měl dobrý špekáček lákavě vonět již před ohřátím, jeho chuť by pak měla být příjemně slaná a kořeněná. V tom případě je dobré využít toho, když řeznictví nabízí ochutnávky.

Podle čeho kupovat špekáček? 

Čím se ale řídit při nákupu v obchodě? „Na první pohled to může zákazník poznat podle barvy špekáčku, musí mít takovou tmavě hnědo zlatou barvu, to znamená, že je správně vyuzený,“ radí pro Toprecepty.cz Martin Čejka.

Vodítkem může být i cena. „Dnes se pod 150 korun za kg s kvalitním špekáčkem, ručně vázaným, nedostanete, protože ceny masa, lidské práce a energie stouply. Ale také se může stát, že někdo bude používat nekalé obchodní praktiky a nabídne nekvalitní špekáček za 250 Kč,“ doplňuje řezník. 

Proto radíme: řiďte se jak cenou, tak složením i svými smysly - tedy tím, jak špekáček vypadá, voní i chutná. 

Náš tip: Pokud byste neměli možnost si špekáčky opéct na ohni nebo vám nějaké zbyly, můžete si je udělat podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Naposledy jste si prohlédli