Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci s cibulí
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Zbylo vám doma po táboráku hodně špekáčků? Pokud se na další opékání v nejbližší době nechystáte, ideální možností, jak s buřty naložit, je naložit je do láku, tedy udělat utopence. Získáte tak dokonalou pochoutku k pivu, hodí se však i jen tak na večeři s čerstvým chlebem. Jen si na ně zkrátka musíte nějakou dobu počkat. 

Utopenci - nejlepší pochoutka k pivu

Utopenci jsou jednou z nejklasičtějších pochoutek českých hospod. Tato pikantní specialita nakyslé chuti je takovým českým unikátem, ostatně jako samotné špekáčky. Ty jsou totiž u nás nařízením Evropské unie chráněné jako zaručená tradiční specialita a jako špekáčky mohou být označovány jen ty uzeniny, které splňují přísná kritéria na složení. A stejně tak si zakládáme na utopencích. Není divu, že nás před lety vyděsily zprávy o tom, že by po vstupu do Evropské unie mohly utopenci zmizet z jídelníčků českých hospod. To se však naštěstí nestalo a my si na nich pochutnáváme stále. 

Utopenci z kvalitních špekáčků

Jak už jsme psali v našem starším článku o utopencích, se vznikem utopenců se pojí i poměrně zajímavý příběh. Ten autorství této naložené uzeniny připisuje hospodskému Šamánkovi z Berounska, který chtěl nějak prodloužit trvanlivost špekáčků, a proto vymyslel tuto dobrotu. Zatímco se ale utopenci staly hitem, on skončil trochu neslavně, neboť se utopil.

A právě na jeho počest prý získali utopenci svůj název. Ať už to však bylo jakkoliv, u hospodských utopenců si nikdy nemůžete být jisti jejich kvalitou. Chcete-li si vychutnat opravdu luxusní utopence, je nejlepší je udělat doma. A na co je třeba při jejich přípravě myslet, aby chutnaly naprosto skvostně?

  • Kvalitní utopence uděláte vždy jen z kvalitních špekáčků. Závazná receptura na špekáčky s označením tradiční speciality zahrnuje 38,5 % hovězího masa s obsahem tuku do 30 %, 17,5 % vepřového masa s obsahem tuku do 50 %, 27 % vepřové slaniny, 23 % vody (ledu) a 2,5 % bramborového škrobu. Výrobek se plní do hovězích nebo vepřových střev a jednotlivé špekáčky se oddělují šňůrkou. Špekáčky dále musí chutnat a vonět po tradičním koření (česneku, pepři, muškátovém oříšku či paprice). Když špekáček rozříznete, měl by být světle až tmavě růžový. 
  • Samotná uzenina ale nestačí, pravou chuť utopenců zajistí až dokonalý lák. Ten se skládá z octa, vody, cukru, soli a koření. Poměr vody a octa by měl být 3:2. Jako koření se používá klasická kombinace pepř, bobkový list a nové koření. Pro pikantnější chuť můžete přidat i chilli. Vhodné je i hořčičné semínko, hřebíček nebo libeček. Cukr přidávejte postupně a raději ochutnávejte, nálev hlavně nesmí být přehnaně kyselý, ale ani přislazený, přece jen do něj přijde uzenina. Na utopence je nejvhodnější klasický kvasný lihový ocet
  • Tato směs octa, vody a dochucovadel se svaří dohromady. Předtím, než do ní ponoříte špekáčky, ji ale musíte nechat vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Dokonalou chuť dodává utopencům i cibule nakrájená na kolečka. Přidat můžete i další druhy zeleniny, např. nakládané kousky kapie, feferonky, kyselé okurky nebo i čerstvé papriky různých barev. Výraznější chuť dodá i česnek rozpůlený nebo nakrájený na silnější plátky. 
  • Zeleninu je možné vkládat do sklenic zvlášť, častěji se ale špekáčky částečně podélně naříznou a pak se plní plátky cibule nebo jiné zeleniny. Můžete je také úplně rozpůlit nebo nakrájet na kolečka.  Vzniknou vám pak utopencové jednohubky. 
  • Uzeninu je rovněž lepší oloupat, aby do sebe lépe nasákla lák. Navíc se pak bez střívka lépe konzumují. Naříznuté špekáčky můžete nejprve krátce povařit v připraveném láku a pak je zchladit studenou vodou. Půjdou vám lépe loupat a budou mít i lepší chuť. Loupání špekáčků také usnadní, když je na 15 minut zabalíte do vlhké utěrky
  • Při přípravě utopenců je důležitá hlavně trpělivost. Uzeninu je třeba nechat v láku naloženou minimálně týden. Lépe se ale všechny chutě prolnou, když jim dáte tak 14 dnů. Utopence skladujte v chladu a temnu. 

Vynikající utopenci s paprikou

Pokud se vám na nakládané utopence začaly sbíhat sliny, můžete si je snadno připravit podle našeho ověřeného receptu

Budete potřebovat: 8 špekáčků, mletý pepř, sladkou papriku, cibuli, česnek a syrovou červenou papriku (kapii). Na nálev si připravte: 600 ml vody, 400 ml octa, 10 kuliček černého pepře, 1 lžíci cukru a trochu soli.

  1. Všechny suroviny na nálev dejte do hrnce, promíchejte, svařte a nálev nechte vychladnout. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Špekáčky oloupejte, rozřízněte podélně, ale nedokrojte. Vnitřek posypejte trochou pepře, sladké mleté papriky (kdo chce, může i trošku pálivé papriky), naplňte půlkolečky cibule a paprikou nakrájenou na nudličky.
  3. Na dno sklenice dejte vrstvu cibule s česnekem pokrájeným na plátky, na to špekáčky a ty zase zasypejte cibulí a česnekem. Vše zalijte vychladlým nálevem a nechte minimálně týden uležet v chladu.

Náš tip: Rychlejší utopence si můžete připravit i podle následujícího video receptu

Zdroje informací: 
Ceskapotravina.net: Špekáčky

Recepty k tomuto článku

Komentáře

sweet128 sweet128

11. 6. 2023 08:25

Špekáčky mohou být sebekvalitnější, ale bez oloupání budou utopenci nepoživatelné. Nejlepší je kombinace kvalitního buřta a přírodního střívka. Pokud máte možnost, kupujte v Globusu od jejich řezníků. Je to kvalitní špekáček a jde skvěle oloupat. Jeden buřt máte stažený ze střivka za 10 vteřin. Bez zbytků na střívku.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli