Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ravioli s omáčkou
Zdroj: Pixabay, epicyoung

Italská kuchyně není příliš složitá. A nejznámější z ní jsou těstoviny. Buďte jako Ital a uvařte si je doma! A zkuste třeba parádní plněné ravioli. S našimi tipy to zvládnete jako profík!

Co potřebujete na ravioli

Pasta a basta! To by asi prohlásil Ital, kdybyste se ho zeptali, co si dá k jídlu. Pasta, neboli těstoviny, patří k esenciálním základům italské kuchyně. V našem předchozím článku jsme vás už seznámili s nejznámějšími druhy těstovin, dnes půjdeme o krok dál. Naučíme se společně dělat ravioli, plněné těstoviny ve tvaru čtverce, kruhu či polokruhu. Náplň do těchto těstovin může být různá, často jde o směs sýru a bylinek, nebo mletého masa. 

Přípravu domácích ravioli je dobré si naplánovat. Ideálně na den, kdy chcete těstoviny servírovat. Domácí ravioli by se totiž měly zkonzumovat do 3 dnů. Na přípravu budete potřebovat vykrajovač na ravioli. Může mít čtvercovou nebo kruhovou podobu. Jestliže ho nemáte, použijte vykrajovátko na vánoční cukroví. Na ravioli se používá průměr 6 cm. Existuje i forma na ravioli, která připomíná děrovaný plát a s ní se pracuje rychlostí blesku. Pokud máte stroj na těstoviny, velmi vám zjednoduší práci.

Důležitý je výběr mouky. Na přípravu ravioli je ideální pšeničná hladká mouka „00“, která je velmi jemně mletá a výsledkem jsou lehké a jemné těstoviny. Recepty si můžete i upravovat podle svých potřeb. Důležité je vědět, že na 100 g mouky patří jedno velké vejce a toto množství je zhruba pro jednu osobu.

Těsto na ravioli

Výroba ravioli je snadná, ale trochu zdlouhavá, ovšem za námahu to stojí. Základem těsta je mouka s vejcem. Zpracovává se tak dlouho, až je výsledkem pevná hladká směs s elastickou strukturou. Těsto je ovšem nutné hníst alespoň 10 minut. Správně zpracované těsto poznáte tak, že stlačíte prst do středu těsta, a když ho zvedenete, těsto by se mělo vrátit a získat zhruba svůj původní tvar.

Jakmile máte těsto hotové, zabalte je do utěrky nebo do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. V chladném prostředí by těsto mohlo zvlhnout. Pokud byste pak použili stroj na těstoviny, mohlo by se těsto lepit na přístoj. Jinak mírná vlhkost není na škodu. Až bude těsto odpočinuté, vrhněte se na válení.

Pokud máte stroj na těstoviny, trochu si vaše ruce odpočinou, jinak je čeká zabíračka. Pracovní plochu mírně poprašte pšeničnou moukou „00“ a těsto rozválejte, abyste získali placku. Při válení postupujte od středu těsta k okrajům a trochu přitlačte na váleček, těsto bude lépe poslouchat. Výsledný plát by měl být tenký asi 2 mm. Pokud nebudete těsto hned využívat, přikryjte ho vlhkou utěrkou, aby nevysychalo.

Jak připravit náplň na ravioli

Připravte si náplň, která může být velmi variabilní. Suroviny na náplň pro čtyři osoby mohou vypadat třeba takto: 250 g ricotty, 6 lístků čerstvé nasekané bazalky, čerstvě nastrouhaná citronová kůra, špetka černého pepře, špetka mořské soli. Může být tedy sýrová, zeleninová, masová

Jak má vypadat náplň na ravioli

Náplň by měla být pastovitá, případně mít konzistenci ricotty. Zkrátka ne příliš mokrá. Pokud bude pikantní nebo příliš mokrá, těstoviny budou lepit a nejspíš se přilepí na pracovní plochu. Také by neměla být příliš hrubá, protože by mohla těstoviny propíchnout. Důsledkem by bylo její vytečení při vaření, nebo by se do ní dostala voda a ravioli by tak byly bez chuti.

Jak vyrobit ravioli

Při práci s formou na ravioli se vyplatí ji pomoučit moukou 00, aby se k ní těsto nepřilepilo. Pak na ni natáhněte vyválené těsto, aby ji překrývalo. Pomocí dvou lžic dejte náplň doprostřed každého středu (otvoru ve formě). Pokud nemáte formu, vemte si na pomoc kulaté vykrajovátko na cukroví, nebo speciální vykrajovače na ravioli. Vykrájejte tvary a do jejich středu naneste lžičkou náplň.

V každé ravioli byste měli mít tolik náplně, aby hezky vypadala a šlo dobře utěsnit okraje. Okraje těstovin lehce potřete vodou, aby se hezky utěsnily a nelámaly se během vaření. Na náplň položte další odpovídající vykrojený tvar těstovin. Přitlačte kraje k sobě. Začněte jemným tlakem, abyste vytlačili veškerý vzduch a náplň dobře utěsnili. Kdo má razítko na ravioli, vezme si tohoto pomocníka. Pokud používáte plát (formu) na ravioli, přejeďte po něm válečkem a tvary se oddělí. Připravte si třeba tyto žampionové ravioli s omáčkou.

Pokud chcete ravioli zamrazit, položte je do plastové nádoby vedle sebe a dejte zmrznout. Až zamrznou, můžete je sesypat k sobě do jednoho sáčku. Když je budete chtít rovnou vařit, připravte si osolenou vroucí vodu, do které budete postupně dávat ravioli zhruba na 3 minuty (4 minuty pokud jsou zmrazené - nerozmrazujte je! Slepily by se.). Do hrnce je vždy dávejte postupně, aby kolem sebe měly prostor. Když ravoli vyplavou nahoru a budou se držet na hladině, můžete je pomalu vyndat. Takhle uvaříme postupně všechny ravioli. Zajímavou variantou jsou také dýňové ravioli.

Pokud chcete skutečně výborné ravioli, můžete využít fígl, kdy na pánvičku dáte rozpustit máslo a přidáte tři čerstvé listy šalvěje. Pak přidejte na pánev uvařené ravioli a opatrně osmahněte. Tímto způsobem do sebe těstoviny pojmou vůni másla a bylinek. Pak už s horkými ravioli můžete rychle zamířit na talíř. Pokud budete na ravioli dávat omáčku, neměla by její chuť přebíjet těstoviny.

Zdroje informací:

thespruceeats.com
pastaevangelists.com
insidetherustickitchen.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více