Jak vybrat kvalitní odšťavňovač a kolik vás to bude stát? Důležitý je výkon i velikost plnicího otvoru
23. 5. 2022 Domácnost
Pokud nepatříte mezi vyložené milovníky zeleniny a ovoce, a přesto chcete své tělo zásobovat vitaminy, máme pro vás skvělý tip. Nahraďte ovoce a zeleninu čerstvými šťávami. Ty si můžete připravit snadno a rychle pomocí odšťavňovače. Poradíme vám, jak ho vybrat.
Šnekové odšťavňovače
Uvnitř šnekových odšťavňovačů se točí pomalý šnek, který lisuje vložené suroviny. Vylisovaná šťáva báječně chutná a svou kvalitu si udrží několik hodin, takže si ji můžete bez obav připravit k snídani už večer a nechat ji přes noc v lednici. Tyto odšťavňovače se často dají alespoň zčásti mýt v myčce nádobí a liší se ve způsobu uložení šneku. Ten může být uložený buď horizontálně, což umožňuje připravovat také různé sorbety, salsu či dětské přesnídávky. Druhý typ disponuje dvěma hřídelemi, které do sebe zapadají a jsou uložené vertikálně. Ty bez problémů zvládnou připravit šťávu z listové zeleniny, bobulovin a bylinek. A víte, že bylinky můžete také zamrazit?
Mohlo by vás zajímat
Odstředivé odšťavňovače
O něco méně komfortnější je používání odstředivých odšťavňovačů. Sice jsou na rozdíl od odšťavňovačů šnekových levnější, ale zase jsou velmi hlučné, při zpracování surovin vzniká velký odpad a jejich údržba je poměrně náročná. Nicméně zvládnou připravit šťávu i z tvrdých kusů, jako jsou mrkev, řepa nebo jablka, a to za kratší dobu než odšťavňovače šnekové.
Mohlo by vás zajímat
Vyšší výkon zajistí rychlé zpracování surovin
Zatímco například u kráječů potravin nehraje výkon žádnou roli, u odšťavňovačů se naopak jedná o důležitý parametr. Neboť čím vyšší výkon odšťavňovač má, tím rychleji budete mít šťávu připravenou. Menší výkon mají modely šnekové, které jsou sice pomalejší a vystačí si s výkonem 200 Wattů, ale na druhou stranu je z nich šťáva kvalitnější, protože při jejich provozu nedochází podobně jako u manuálních mlýnků na maso k přílišnému přehřívání. Od odšťavňovačů odstředivých očekáváte, že budou rychlejší a výkonnější. Aby vaše očekávání splnily, měly by mít výkon alespoň 700 Wattů.
Plnicí otvor hraje u odšťavňovače hlavní roli
Plnicí otvor je u odšťavňovačů mimořádně důležitý. Na něm záleží, jestli budete muset předem suroviny předkrájet, přičemž zvláště z těch šťavnatých, jako je například citron, vyteče polovina šťávy, nebo jestli je do přístroje můžete pěchovat celé. Optimální proto je, když má plnicí otvor alespoň 8 centimetrů.
Příjemným benefitem je alespoň litrová nádoba na šťávu
Praktickým doplňkem odšťavňovačů je nádobka na šťávu, která bývá doplněná i víčkem. Pokud se hodláte rozdělit o vitaminovou bombu z různého ovoce včetně avokáda i s rodinnými příslušníky nebo přáteli, je dobré, když bude objem nádoby alespoň litr.
Mohlo by vás zajímat
Super vychytávkou je antidrip
Záklopka, která slouží jako ucpávka pro otvor, z něhož vytéká z přístroje šťáva, se nazývá antidrip. Oceníte ji především, když potřebujete přemístit spotřebič nebo třeba jen vyměnit nádobku na šťávu. Díky antidripu vám nebude šťáva kapat po kuchyňské lince ani po podlaze a vy pak nebude muset trávit čas neplánovaným úklidem kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Za tři tisíce pořídíte průměr, za pět multifunkční přístroj
Odšťavňovače vybírejte spíše podle toho, které suroviny v nich budete lisovat, než podle ceny. Nicméně obecně se dá říci, že i odšťavňovače za tisícovku mohou odvést dobrou službu. Přesto je asi lepší vsadit na výkonnější přístroje, které stojí v průměru 3000 korun, zatímco multifunkční kuchyňské roboty, které zvládnou připravit smoothie nebo zmrzlinu vás vyjdou dráž, někdy až na 10 000 korun.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak pěstovat papriky ve fóliovníku? Poradíme, čím a jak si zajistit bohatou úrodu
Hlavní výhodou fóliovníku je jeho rychlá stavba, která vám zabere pár hodin, za předpokladu, že máte připravený podklad. A jakmile je hotovo, můžete… Číst více
Hustě zaseté rostlinky kořenové zeleniny je potřeba vyjednotit. Poradíme jak
Jednotíme zeleninu, která má drobná semínka setá v řádcích jako mrkev, petržel, červená řepa, ředkvičky, cibule, černý kořen apod. Jednotíme včas,… Číst více
Jak pěstovat salátové okurky ve fóliovníku? Důležitá je pravidelná zálivka a větrání
I později během růstu potřebují rostliny vyšší teploty a špatně snáší přízemní mrazíky. Abychom zajistili co nejvyšší úrodu, pěstujeme je nejčastěji… Číst více
Jak si vypěstovat melouny: Lubenice potřebuje k růstu dostatek prostoru i teplo
Jak na to? Důležitý je dostatek prostoru, vody i tepla. Lubenici se ve středních a vyšších polohách bude lépe dařit ve skleníku nebo fóliovníku.… Číst více
Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Ani zalévání na listy není ideální, protože zvyšuje riziko tvorby plísní, na které jsou okurky poměrně náchylné. Navíc je důležité zajistit jim… Číst více
Jak skladovat cibuli, koupenou i z vlastní zahrady. Podle našeho návodu vám vydrží dlouho
Se zalíbením se díváte na větší hromádku cibule, kterou jste vypěstovali na zahradě nebo výhodně koupili...a přemýšlíte, jak ji uložit, aby ani jedna… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma pěstování jahodníků. Oblíbené ovoce snadno vypěstujeme i na malé zahrádce
Stačí malý záhon a můžeme se pustit do pěstování jahod. Již následující rok po výsadbě budeme sklízet lahodné plody. Další dva roky budou jahody v… Číst více
Desatero rad na téma rebarbora: Řapíky oblíbené rostliny zužitkujeme do výtečných moučníků
Rebarbora patří k vytrvalým rostlinám, kterým se vyplatí dát kousek prostoru na zahradě. Rebarbora snese i polostín, dobře se jí daří ve výživné půdě… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Desatero rad na téma jahody: Jak je vysazovat, pěstovat, sklízet a zpracovat v kuchyni
Jahody jsou jedinečné, nenáročné a přitom velmi chutné. Jejich pěstování nevyžaduje žádné vyšší nároky a rostlinám ani nemusíme zajišťovat speciální… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Úžasná růžová sangria: Verze s grapefruitem a rozmarýnem vás nadchne! Takhle snadno se dělá
Oblíbená moderátorka Laďka Něrgešová válí v kuchyni: Takhle fantastické houskové preclíky peče
Obohaťte svůj letní jídelníček o nový salát: Ten lyonský výborně zasytí díky třem ingrediencím
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 12 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 16 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 17 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 20 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 22 hodinami