Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravovat a konzumovat jídlo pod širým nebem je prostě nádhera. Asi právě proto patří u nás letní grilování k těm nejoblíbenějším činnostem. Nicméně i tady platí, že by si kuchař měl s grilem dokonale rozumět. A proto je dobré si pořídit takový gril, který vám bude vyhovovat. Teprve potom pro vás bude jeho obsluha potěšením a grilované pokrmy budou lahodné a šťavnaté.

Gril na dřevěné uhlí nadchne zkušené labužníky

Potrpíte-li si na stylovou přípravu masa a klobás, a pokud jste odhodlaní grilování věnovat spoustu času, tak je pro vás jako stvořený gril na dřevěné uhlí. Užijete si rozdělávání ohně a můžete pozorovat postupné zahřívání grilu. Hotové pokrmy včetně grilované zeleniny vám svou jedinečnou chutí a lehkou kouřovou vůní to čekání určitě vynahradí.

Mezi nevýhody grilů na dřevěné uhlí patří právě to uhlí, které vám může během grilování dojít. Je proto nutné neustále myslet na to, abyste měli doma dostatečnou zásobu. Dalším minusem je to, že příprava jídla na tomto grilu je poměrně zdlouhavá, takže pokud patříte mezi chronické nedočkavce, gril na dřevěné uhlí si raději nepořizujte.

Nabídka grilů na dřevěné uhlí je velmi široká a tomu odpovídá také cenové rozpětí. Jednoduchý model pořídíte za pár stovek. Nicméně seženete i takové, které svým vybavení suplují venkovní kuchyň. Jejich cena se může vyšplhat až na 20 000 korun.

Elektrický gril ocení dietáři i ti, kteří grilují na balkoně

Pokud se rozhodnete pro nákup elektrického grilu, nemůžete v zásadě udělat chybu. Jediné, na co nesmíte zapomenout, je fakt, že musíte grilovat v dosahu elektrické zásuvky, protože elektrický gril je nutné připojit do sítě. Skvělé je, že při grilování na elektrickém grilu se nemusíte obávat, že některé kousky masa nebo zeleniny proměníte na uhel. Pokrmy připravené na elektrickém grilu jsou chutné a nejsou přepálené.

Ocení je tedy především vyznavači dietních pokrmů, kteří kladou důraz na zdravou stravu včetně grilovaného ovoce. Skvělé je, že u elektrického grilu nemusíte mít strach, že kolem vás budou lítat žhavé jiskry ani že budete obtěžovat své okolí štiplavým dýmem, takže elektrický gril můžete bez obav používat třeba i na balkoně bytového domu.

Elektrický gril pořídíte zhruba za tisícovku. Avšak pokud si chcete pochutnat na grilovaném mase, tak je lepší si připlatit a pořídit výkonnější spotřebič. Průměrný elektrický gril, který podá standardní výkon stojí kolem 4000 korun.

Na plynové grily je potřeba mít dost místa

Při grilování na plynových grilech se neobejdete bez plynové bomby. Je potřeba dbát nejen na to, abyste měli po ruce náhradní a nemuseli případně jíst nedopečené kusy masa, ale je potřeba také dbát na bezpečnost. S plynovými grily byste proto měli pracovat zásadně v otevřených prostorech, to znamená na zahradě nebo velké terase, abyste mohli při grilování a manipulaci s plynovou bombou dodržovat bezpečnou vzdálenost.

Výhodu plynových grilů je, že kromě toho, že na nich ugrilujete skvělé maso, zeleninu i nebo třeba americké hot-dogy, je snadno a rychle nastartujete (stačí k tomu jen jedno tlačítko), během několika minut se nahřeje grilovací rošt, takže po chvilce můžete začít grilovat. Jídlo na nich tedy podobně jako na grilech elektrických připravíte bez zbytečného zdržování a čekání.

Ceny plynových grilů začínají zhruba na 5000 korun. V závislosti na výkonu, počtu hořáků a vybavení však můžete za plynový gril zaplatit i více než 10 000 korun.

Hybridní grily aneb když chcete vyzkoušet všechno

Říkáte si, že by se vám hodil ten či onen typ grilu, ale nejste schopní se rozhodnout? V tom případě byste asi měli zauvažovat o koupi grilu hybridního. Jedná se vlastně o jakousi speciální kombinaci plynu a dřevěného uhlí. Díky plynu jsou tyto grily rychle rozpálené a příprava jídla netrvá moc dlouho. Pokud si ale potrpíte na neodolatelnou kouřovou chuť, vsunete před finální přípravou mezi rošt a plynové hořáky zásobník s uhlím. Tím se změní režim vytápění a grilované pochoutky získají jedinečné aroma dřevěného uhlí.

Pokud máte v plánu si koupit hybridní gril, který splní průměrné očekávání, tak si připravte alespoň 10 000 korun.

Co je to přímé a nepřímé grilování?

Na závěr bychom vás chtěli upozornit ještě na dvě maličkosti, které mohou zásadně ovlivnit finální chuť grilovaných pokrmů. Těmi jsou přímé a nepřímé grilování. Zjednodušeně se dá říci, že přímé grilování je vhodné pro steaky, nepřímé zas pro velké kusy masa. Přímé grilování, kdy je jídlo vystavené k přímému žáru z grilu, je určeno pro rychlou přípravu jídla. Pokrm se při něm totiž nestačí uvnitř pořádně propéct, takže to znamená, že tento způsob grilování je vhodný pro nízké kusy, jako jsou steaky, hamburgery, klobásy nebo nakrájená zelenina, ale třeba i ananas a citrusy.

K přímému grilování dochází u otevřeného grilu. Pokud ale občas chcete připravit třeba grilované koleno, určitě se neobejdete bez grilu, který umožňuje i nepřímý způsob grilování. Příprava jídla je pomalejší a pokrm se zcela propeče. Tento druh přípravy můžete realizovat pouze na grilu, který se dá zaklopit nebo přikrýt víkem.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Jana6888

30. 7. 2022 20:56

Máme s manželem velkou zahradu na, které trávíme každou volnou chvilku. Povedlo se nám zahradu osázet keři a květinami, aby pomalu rozkvétala od jara až do podzimu, ale i zimě nás zahrada těší svou barevností, jelikož tam máme keře, kterým neopadávají listy, ale jen se zbarví. Proto jsme hledali nějakého výrobce pergoly, abychom mohli odpočívat chránění od slunce i deště a přitom si i trochu zagrilovat. Naštěstí jsme našli www.jis.cz/pergoly/, kde měli tu, která nám vyhovuje.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více