Proč máme chuť na sladké? Může za to špatný jídelníček, ale i stres a únava
17. 10. 2020 Životní styl
Zdravý životní styl je už několik let trendem i mezi Čechy a obrací se k němu čím dál více lidí. Úsilí o kvalitní jídelníček však mnohdy zhatí neovladatelná chuť na sladké. V jejím pozadí může stát mnoho faktorů, kterým naštěstí jde včas předejít, a tak snadněji dosáhnout vytyčeného cíle.
Špatný jídelníček
Za chuť na sladké může pokles hladiny cukru v krvi, který je mnohdy způsobem konzumací potravin s tzv. rychlými cukry, které jsou pro organismus rychlým zdrojem energie, a tak zasytí jen na krátkou dobu, což způsobuje, že se brzy objevuje pocit hladu. Nejčastějším zástupcem rychlých cukrů je bílý cukr a vše co jej obsahuje a cukr rafinovaný v podobě bílé mouky, brambor, kukuřice a bílé rýže. Do této kategorie patří všechny potraviny s vysokým glykemickým indexem.
Ty bychom měli co nejvíce nahrazovat potravinami s nízkým glykemickým indexem, které obsahují tzv. pomalé cukry, které zvýší hladinu cukru v krvi a zasytí na dlouhou dobu. Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří především luštěniny, zelenina, ovoce s vysokým obsahem vlákniny, celozrnné obiloviny a rýže apod. Různé seznamy potravin a jejich glykemických indexů snadno naleznete na internetu.
Mohlo by vás zajímat
Pokud vás však i přes správnou skladbu jídelníčku s ohledem na glykemický index sacharidových potravin přepadají chutě na sladké, možná je na vině nedostatek bílkovin. Bílkoviny proto nezapomínejte pravidelně zařazovat do jídelníčku, a to nejen v podobě libového masa a ryb, ale také v podobě vajec, mléka, sýrů, tvarohu či tofu. Tyto potraviny zajistí, že glykemická hladina v krvi nebude kolísat.
Rozhodující samozřejmě je také velikost porcí a pauzy mezi jednotlivými jídly. Jíst byste měli menší porce minimálně 5x denně, a to přibližně po 3 hodinách. Pokud jsou přestávky mezi jídly delší, důsledkem je pokles cukru v krvi, který vyvolá nezřízený hlad a chuť. V takovém případě si pak jen stěží dáte malý zeleninový salát, ale spíše sáhnete po pořádné porci něčeho, co vám rychle navrátí ztracenou energii.
Stres a únava
Na pocitech hladu a chutě na sladké se podepisuje také náš životní styl. Jestliže jsme vystresovaní a unavení, není divu, že častěji saháme po čokoládové tyčince a sklenici sladkého nápoje, které nás alespoň na chvilku nakopnou. Základem zdravého jídelníčku je tedy zdravý životní styl, proto dostatečně spěte (minimálně 6 hodin denně), sportujte a osvojte si techniky a metody zvládání stresu a odstranění napětí (např. jógu).
Psychika
Chuť na sladké může mít také psychologické příčiny. Kromě již zmíněného stresu si sladkými pochoutkami můžeme kompenzovat neuspokojení některé potřeby. K nezdravému přejídání se nejčastěji uchylují lidé osamělí, kterým chybí láska a podpora, a lidé nejistí s nízkým sebehodnocením a sebevědomím. Pokud za závislostí na sladké stojí nějaký psychologický problém, je třeba ho řešit, neboť tyto situace nemusí končit pouze nadváhou, ale také vážným zhoršením zdravotního stavu.
Proto vám na cestě za zdravějším životem přejeme mnoho sil a vytrvalosti!
Mohlo by vás zajímat
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Proč se nakládá kapr do mléka? A jak správně při nakládání postupovat
Proč nařezávat chleba před pečením? Řezy neslouží jen k ozdobě, ale i k odvodu páry
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 4 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 15 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 17 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 18 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Co je české, to je dobré! Klasické recepty tuzemské kuchyně snadno a rychle
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Komentáře
30. 8. 2013 06:35
19. 6. 2013 20:58
16. 6. 2013 17:37
Ale článek je hezký a zajímavý
13. 6. 2013 23:08
13. 6. 2013 09:18
11. 6. 2013 18:51
11. 6. 2013 10:39
11. 6. 2013 06:36