Harmonie v kuchyni podle feng–šuej
4. 7. 2013 Tipy a triky
Feng-šuej je tradiční čínské učení, filozofie a umění, které se zabývá člověkem a jeho časoprostorovým určením. V centru pozornosti feng-šuej stojí především působení přírodních živlů a prvků (feng znamená vítr a šuej označuje vodu), světových stran a časoprostorových zón. Čím dál oblíbenější jsou principy tohoto učení při zařizování interiéru: díky správné organizaci prostoru lze nastolit potřebnou vyváženost a harmonii, a tak umožnit nerušené proudění přírodní energie Čchi.
Feng-šuej je tradiční čínské učení, filozofie a umění, které se zabývá člověkem a jeho časoprostorovým určením. V centru pozornosti feng-šuej stojí především působení přírodních živlů a prvků (feng znamená vítr a šuej označuje vodu), světových stran a časoprostorových zón. Čím dál oblíbenější jsou principy tohoto učení při zařizování interiéru: díky správné organizaci prostoru lze nastolit potřebnou vyváženost a harmonii, a tak umožnit nerušené proudění přírodní energie Čchi.
Každá část interiéru oplývá jinou energií a posiluje jinou oblast lidského života. A právě kuchyň je podle feng-šuej jednou z nejdůležitějších místností interiéru, neboť symbolizuje zdraví a prosperitu celé rodiny. Základem každé kuchyně by proto měly být čistota, svěžest, pořádek a čerstvost, které se následně odrazí i na kvalitě mezilidských vztahů v rodině.
Nepořádek a chaos do prostoru vysílají rušivou energii, proto se snažte kuchyň udržovat uklizenou a organizovanou. Stejně tak se zbavte všeho nepotřebného a nefunkčního a využijte naplno a smysluplně každý kout této místnosti, neboť, jak hlásá učení, nevyužitý zdroj v kuchyni značí nevyužitou příležitost v životě.
Ze stejných důvodů dávejte přednost čerstvým potravinám, které oplývají čerstvou a intenzivní energií. Nepostradatelným doplňkem každé kuchyně jsou proto živé květiny a rostliny, mísy čerstvého ovoce a zeleniny a samozřejmě nesmějí chybět voňavé bylinky. Životadárnou energií oplývají především pomeranče, které jsou považovány za plody štěstí. Určitě se vyhněte rostlinám sušeným nebo umělým, které mají energii nulovou.
Co se týče přítomnosti živlů, ty jsou v kuchyni symbolizovány sporákem a dřezem. Jelikož jsou voda a oheň protikladnými silami, neumisťujte sporák a dřez vedle, ani proti sobě. O čistotu a funkčnost sporáku obzvláště pečujte, protože jako kdysi pradávný oheň se i dnešní moderní sporák stává centrem celé rodiny. K ohni se skvěle hodí dřevo, proto do bezpečné vzdálenosti od sporáku umístěte dostatek živých rostlin či keříků v květináči. Živé zelené rostliny navíc skvěle zharmonizují protikladné energie vody a ohně.
Jelikož je podle učení feng-šuej velmi důležité, abyste se cítili stále v bezpečí, měli byste mít i při vaření tzv. krytá záda, tedy měli byste pohodlně vidět do místnosti, na dveře i okna. Ideální jsou z tohoto hlediska tzv. kuchyňské ostrůvky, které vytvářejí pracovní plochu uprostřed místnosti. Pokud nemůžete zvolit toto řešení, postačí, když umístíte zrcadlo tam, kde nejčastěji pracujete, tak, abyste měli přehled o tom, co se děje za vašimi zády.
Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Retro zákusek: Na likérových špičkách si pochutnáváme již přes šedesát let. S trochou šikovnosti je zvládnete i doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 5 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 5 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 7 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Hermelín v kuchyni 7x jinak. Nemusí zůstat jen u grilovaného či nakládaného. Jsou i další speciality
Komentáře