Hermelín je výrazně aromatický sýr, uvnitř krémový a pružný, ale na povrchu pevný a pokrytý bílou ušlechtilou plísní. Voní po žampionech a patří mezi nejoblíbenější sýry, které se podávají při slavnostních příležitostech.
Speciality z hermelínu
Hermelín před použitím ponecháme chvíli při pokojové teplotě, aby se jeho vůně lépe rozvinula a povrch mírně změkl. Používáme ho ve studené kuchyni do pomazánek, ke zdobení obložených mís, na chlebíčky a jednohubky. V teplé kuchyni ho oceníme pro přípravu různých specialit.
Grilovaný hermelín je rychlovka, kterou si můžeme připravit kdykoliv, nemusíme čekat na grilovací sezónu. Příprava je velmi jednoduchá. Stačí sýr, olej a oblíbené grilovací koření. Připravený hermelín grilujeme v alobalu a podáváme s pečivem.
Nakládaný hermelín ocení každý milovník nakládaných sýrů. Dáme si záležet na výběru koření a sýr doplníme cibulí a česnekem. Po zalití olejem vše necháme v lednici uležet několik dnů a jedlý dárek je připravený.
Bramborová pánev je plná svěžích barev a výrazných chutí. Brambory mají chutnou a křupavou kůrčičku a jsou pěkně opečené ze všech stran. Tuto rychlovku podáváme co nejdříve po upečení, nejlépe přímo z pánve.
Cuketové karbanátky tentokrát připravíme z nastrouhané cukety, hermelínu a ovesných vloček. Karbanátky dobře ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem. Obalujeme je ve strouhance a smažíme.
Žampiony uvaříme s kořením a po vychladnutí smícháme s cibulkou, kapií a na kostičky nakrájeným sýrem. Dochutíme smetanou, hořčicía majonézou. Salát podáváme vychlazený s čerstvým pečivem.
Pórek nejprve orestujemese šunkou a kmínem. Základ po vychladnutí doplníme hermelínem asmetanovým sýrem. Jemnost dodá několik lžic smetany. Hermelínovou pomazánku si můžeme připravit jako chutnou večeři.
Poslední netradiční recept nás možná překvapí. Hermelín, který nejprve obalíme ve vajíčku a poté kuskusem, upečeme v rozpálené troubě tak, aby sýr zůstal měkký. Podáváme s teplou rybízovou omáčkou.
Hermelín v kuchyni
Hermelín v kuchyni využijeme na přípravu různých specialit, jejichž příprava je obvykle rychlá a snadná. Mezi nejoblíbenější patří smažený hermelín v trojobalu, grilovaný hermelín a nakládaný hermelín, který připravujeme především jako jedlý dárek.
Strouhaný hermelín lze přidávat do různých placiček a karbanátků, které smažíme na tuku. Můžeme jím posypat teplá i studená jídla. Český hermelín je napodobeninou slavného francouzského sýru camembert.
Komentáře