Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi jednoduché moučníky, které vám nezaberou moc času, nemusíte na nich nic vyšlehávat nebo třít a úplně vám stačí jen vše smíchat v míse a upéct? Citronový pudink Josefa Maršálka vás tak určitě nadchne. Je velmi jednoduchý na přípravu a chutná prostě dokonale.

Rychlý citronový pudink

Josef Maršálek s Terezou Bebarovou se v nejnovějším díle Buchet po ránu rozhodli ušetřit divákům čas a představili jim „buchty,“ které bez problémů zvládnou připravit během chvilky. Jednou z nich byl i citronový pudink. Nešlo však o klasický pudink, ale typický anglický moučník, kterému se říká self saucing. V překladu to znamená, že jde vlastně o dezert, který si sám sobě dělá omáčku.

Trochu jiný pudink z Anglie

Tyto dezerty jsou podle Josefa Maršálka „...populární nejen a Anglii, ale třeba i Austrálii, a dělají se v neskutečném množství různých chuťových kombinací a variací“. Velmi populární je ta čokoládová. Připravit jej můžete třeba i „...v grepové nebo pomerančové variaci, nebo třeba i z krvavých pomerančů,“ doporučuje cukrář. Stačí jen vyměnit citronovou šťávu za jinou.

Jednoduchý litý moučník

Základem moučníku je klasická litá hmota. Magie tkví v tom, že se těsto ve formě přelije ještě před upečením omáčkou se škrobem. Během pečení se pak vrstvy prohodí, omáčka se dostane dospod a dodá pudinku šťavnatost. Díky kukuřičnému škrobu pak celá spodní vrstva krásně zhoustne.

Příprava samotného těsta je velmi snadná. Na citronovou omáčku pak doporučuje Josef Maršálek používat šťávu z čerstvě vymačkaných citronů, neboť je v ní nejvíc chuti. Klidně ale můžete přidat i vanilku

Recept na citronový pudink Josefa Maršálka

Máte-li takové rychlé moučníky v oblibě, můžete si citronový pudink upéct třeba hned právě podle receptu cukráře Josefa Maršálka. Těsto umícháte do 15 minut jako nic. A jak tedy na to?

Budete potřebovat: 10 g citronové kůry, 120 g rozpuštěného másla, 4 g soli, 200 g cukru krupice, 16 g prášku do pečiva, 320 g hladké mouky, 250 g mléka, 2 vejce velikosti M a 30 g citronové šťávy. Na omáčku si připravte: 500 g vody, 30 g kukuřičného škrobu, 120 g cukru krupice a 160 g citronové šťávy. 

  1. Do mísy nejprve nalijte mléko, citronovou šťávu a rozpuštěné a vychladlé máslo. Pak přidejte citronovou kůru, cukr, sůl, mouku a prášek do pečiva. Vše pak rychle promíchejte ručním šlehačem dohladka. Kulatou koláčovou formu vymažte máslem a nalijte do ní těsto. 
  2. Mezitím nalijte do kastrůlku vodu a přiveďte k varu. Do mísy nasypejte škrob s cukrem a promíchejte, aby se neudělaly hrudky. Pak přidejte citronovou šťávu. Do připravené směsi pak nalijte horkou vodu a vše opět promíchejte. 
  3. Tuto omáčku pak nalijte na ještě neupečené těsto. Formu pak vložte do trouby vyhřáté na 160-170 °C a pečte asi 30-35 minut na horkovzduch do zlatohnědé barvy. Ještě horký pudink pocukrujte a případně ještě posypejte citronovou kůrou. Můžete ozdobit lístky meduňky. 

Náš tip: Milovníci citronových moučníků si mohou udělat i tyto citronové muffiny podle našeho video receptu.

Na fotografie z přípravy citronového pudinku v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Buchty po ránu - citronový pudink

Ukázat 16 fotografií

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli