Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vaření s dětmi
Zdroj: Freepik, freepik

Děti se rády učí napodobováním činností dospělých a pomáhání v kuchyni patří mezi ty pro ně nejzajímavější. Už od mala by si však malí pomocníci měli osvojit hygienické a bezpečnostní zásady, které je třeba dodržovat. Jak jim je jednoduše vysvětlit?

Proč vařit s dětmi?

Společně strávený čas při vaření není jediným důvodem, proč děti už přibližně od 2 let zapojovat do kuchyňských prací. Příprava pokrmů rozvíjí jejich motorické schopnosti, dává velký prostor kreativitě a je velká pravděpodobnost, že díky zapojení dá dítě šanci i potravinám, které se netěší velké oblibě. Postupem času získá také potřebné sebevědomí, že zvládne jednodušší pokrmy úplně samo. Začít může například jednoduchou pomazánkou nebo zeleninovým salátem. 

Vaření či pečení je také o soustředění, jisté disciplíně a smyslu pro detail. To jsou zkušenosti, které dítě nabyde zcela nenásilnou formou. V neposlední řadě si tak buduje vztah ke zdravému jídlu a začne si vážit pokrmu, o kterém ví, jak je pracné ho připravit od samého začátku až do konce.

A ještě jednu velkou výhodu dítěti společnou přípravou jídla dáte do života. Ať už učíte holčičku nebo chlapečka, tyto zkušenosti a dovednosti si přinese i do budoucí vlastní rodiny.

S čím může i malé dítě pomáhat?

Dvouletému dítěti samozřejmě z bezpečnostních důvodů nepatří do ruky ostrý nůž, tyčový mixér a další pomůcky, při jejichž používání by se mohlo zranit. Velký pozor také na okolí sporáku a trouby. Horké nádoby vždy musí být z dosahu, neboť stačí chvilka nepozornosti a může se stát neštěstí.

Malé děti mohou začít s mícháním, hnětením těsta, sypáním ingrediencí do mísy, vykrajováním cukroví, trháním nebo stříháním zeleniny či bylinek. A věřte, že to pro ně bude velká zábava. Ty starší se zase naučí vážit, odměřovat a chápat základy fyziky a chemických procesů.

10 zásad, které by si děti měly v kuchyni osvojit

Jak vysvětlit dětem, že hygiena v kuchyni je stejně důležitá, jako samotný výsledek?

1. Mytí rukou

Pobavte se s dětmi o tom, že existují malé, okem neviditelné „breberky“, kterým se říká bakterie. Ty během celého dne sbíráme na všech předmětech, kterých se dotýkáme a následně je rukama můžeme přenést do jídla, sníst a onemocnět. Proto je důležité si před saháním na potraviny umýt ruce mýdlem a opakovat mytí i během přípravy.

2. Prsty a lžičky se neolizují

Vysvětlete dítěti, že sliny mohou znehodnotit celé jídlo, pokud je do něj přenesou z prstů. Stejně tak se může domácí marmeláda, mléčné výrobky nebo jakákoli jiná potravina rychle zkazit, pokud do nich ponoříme olíznutou lžičku. Prstíky proto raději umyjeme nebo utřeme, když jsou ulepené.

3. Ochrana oblečení

Při vaření (obzvláště s dětmi) vzniká nepořádek, z pánvičky prská horký olej, a je třeba se proti zbytečným nehodám chránit. Pořiďte dítěti slušivou zástěru, kterou bude rádo nosit, nejlépe i s kuchařskou čepicí, která zamezí padání vlasů do jídla.

4. Dál od elektřiny, trouby a ostrých předmětů

I malé děti už dobře ví, jak to bolí, když se zraní. Opakujte jim proto stále, proč se nesmí dotýkat zásuvek, zapojených kuchyňských pomocníků, nožů, a jak daleko se mohou pohybovat kolem horké trouby a sporáku, aby si neublížily. I ti nejmenší rychle pochopí, co znamená "pálí" nebo "au au".

5. Průběžné udržování pořádku

Nepořádku se při asistenci malých pomocníků nevyhnete. Malé nehody se ze začátku budou stávat a na vás je, abyste je společně s dětmi průběžně likvidovali. Mokrá podlaha nebo zapomenuté náčiní mohou být pro děti nebezpečné, proto je třeba krizím předcházet. Děti si zároveň osvojí, že udržování pořádku je součástí celého procesu a samy začnou být opatrnější.

6. Skladování potravin

Vysvětlit dětem, které potraviny kam patří, můžete už po jejich nákupu. Bude-li pomáhat při úklidu do lednice a spíže, naučí se také, kde jakou ingredienci najde. Zábavnější pro něj bude, pokud potravinám učíte boxy, sklenice a dózy, které společně ozdobíte například nálepkami nebo vlastními obrázky.

7. Mytí potravin

Opláchnout různé potraviny zvládne i malé dítě. Vysvětlete mu, kdo všechno na ně sahal, než se dostaly až do vaší kuchyně. A proč je důležité, abychom zeleninu, ovoce, maso a další ingredience zbavili možných bakterií, stejně jako naše ruce umytím.

8. Různá prkénka

Pořiďte si do kuchyně různě barevná prkénka a naučte díte, které barvy se používají na různé druhy potravin. Vyhnete se tak kontaminaci potravin syrovým masem, které se musí vždy připravovat zvlášť.

9. Úklid po vaření

Po společné práci vás čeká ještě společný úklid. Vyvarujete-li se pokušení poklidit vše sami, aby bylo dříve hotovo, vštípíte dítěti smysl pro povinnost. Z uklízení můžete udělat i zábavu, když bude dítko hádat, kam která věc patří. U těch nejmenších si můžete pomoci oblíbenou hračkou, která bude na úklid dohlížet a ukazovat na nedostatky.

10. První povinnosti

Dítě nejlépe naučíte disciplíně a zodpovědnosti, když bude mít v kuchyni vlastní úkoly, které budou jen na něm. K těm prvním může patřit prostírání stolu, ukládání špinavého nádobí do myčky, příprava surovin na vaření nebo servírování hotového jídla na talíře. Postupně k nim budou přibývat další podle věku a schopností. Získáte tak nejen báječného pomocníka, ale také zdravě sebevědomou osobnost, na kterou se můžete spolehnout.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více