Pořádek v lednici: Kam patří maso, kam zelenina a jak se vyhnout zápachu?
13. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Je to snad nejpoužívanější pomocník v domácnosti; dveře lednice otevíráme několikrát denně. A právě proto bychom měli uvnitř udržovat pořádek a potraviny dávat tam, kam patří. Jak na to?
Nahoru jogurty a sýry
Ukládání potravin v lednici se řídí podle teploty, která by se měla celkově pohybovat mezi 4 až 8°C, ale také podle míry vlhkosti. Platí, že v nejvyšší polici je nejvyšší teplota a zároveň nejnižší vlhkost. Proto nahoru patří veškeré mléčné výrobky, od sýrů přes jogurty až po máslo.
Doprostřed hotová jídla a uzeniny
Na prostřední police ukládejte hotová uvařená vychladlá jídla, pomazánky a veškeré uzeniny, tedy šunku, slaninu a klobásy, a také vajíčka. Ta nepatří do dveří, byť je to obecně rozšířený zvyk. Jenže dveře se často otevírají a bývá v nich tak spolu s horní částí lednice nejvyšší teplota. Z tohoto důvodu dávejte do dveří otevřené zavařeniny, konzervy, nápoje, hořčici nebo kečup.
Mohlo by vás zajímat
Dolů maso a ryby
V nejchladnějším místě lednice, na polici přesně nad „zeleninovou zásuvkou“, byste měli uskladňovat maso, ryby, drůbež. Ale pozor na to, aby případná krev z masa nestékala dolů na čerstvou zeleninu a ovoce. Veškeré syrové maso by proto mělo být uloženo v plastové krabičce a odděleno od ostatních potravin.
Přihrádka na zeleninu
V nejnižší přihrádce je nejvyšší vlhkost, což se hodí pro čerstvé ovoce a zeleninu. Ovšem některé druhy do lednice nepatří vůbec. Do lednice nedávejte cibuli, česnek, banány, citrusy, rajčata, lilek ani salátové okurky. Dokonce ani pro brambory to není ideální místo. Ty by měly být ve sklepě. Pokud ho nemáte, kupujte jen takové množství brambor, které rychle spotřebujete.
Mohlo by vás zajímat
Obecné zásady
Potraviny určené k rychlé spotřebě dávejte na polici vždy dopředu, abyste je měli na očích. Ty, které vydrží déle, můžete dávat dozadu. I tak ale jednou týdně zkontrolujte datum spotřeby na jogurtech, sýrech a podobně a podívejte se, zda některé jídlo neplesniví nebo zda zelenina již není zavadlá. Lednici také nikdy nepřeplňujte. Je to důležité kvůli spotřebě energie i kvůli tomu, že by mezi potravinami měl proudit vzduch.
Generální úklid
Jednou za čas všechny potraviny vyndejte, lednici odpojte od zdroje energie a vnitřní i vnější části důkladně omyjte, případně otřete octem, který pomůže likvidovat bakterie. Proti zápachu fungují tajné triky našich babiček. Do lednice dejte v mističce kávu, kávovou sedlinu nebo sodu. Nechte působit jeden den a pak vyhoďte. Káva i soda pach absorbují a vy se jej tak snadno zbavíte.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvá mrkev zabrání přepalování oleje: 8 babských rad pro perfektní smažení
Párek v rohlíku by bez ní nebyl to pravé. Víte, co má hořčice společného s ředkvičkou?
Klobása na našem štědrovečerním stole? Samozřejmě. Vinná klobása totiž patří na vánoční stůl již celá staletí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 11 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51