Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Čekáte návštěvu nebo jen máte chuť na něco dobrého, ale nemáte čas ani náladu trávit v kuchyni hodiny? Pak přijde vhod rychlý moučník. Perník na plech je díky koření krásně voňavý a díky jedné surovině, kterou mají skoro všichni doma, je parádně vláčný.

Moučník na plech

Tento typ moučníků patří mezi ty absolutně nejsnazší a obvykle si na něj troufnou i úplní začátečníci. Ostatně, mnohé moučníky na plech se prodávají již téměř hotové, v sáčku, takže stačí jen smíchat suroviny, přidat pár drobností a může se jít směle péct. 

Sama jsem tak kdysi začínala, když byly moje děti ještě malé a nijak se za to nestydím. Dnes už dávno moučníky v prášku nepoužívám, ale koláče, buchty, řezy či jiné dobroty "na plech" u nás pořád frčí. A nejoblíbenější je právě černá buchta, jak ji kdysi nazval můj tedy 7letý syn Mirek a to označení moučníku dodnes zůstalo. 

Jde vlastně o perník, do kterého se ale dává tolik kakaa, že je pak po upečení výrazně tmavý, až skoro černý. V chuti je také kakao hodně znát, perník má pak skořicovo-čokoládovou chuť i vůni. 

Recept na vláčný perník

Na těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 40 g kakaa, 1/2 prášku do perníku, 2 vejce, 180 g moučkového cukru, 100 g majonézy, 170 ml mléka a 1 lžíci povidel (použila jsem višňová povidla Ovocňák) Na dozdobení: šlehačku a naložené či kandované višně nebo třešně podle chuti 

Jak na to: Smíchejte suché suroviny kromě cukru. Cukr vyšlehejte s vejci, po částech přidávejte suchou směs, mléko a majonézu. Nakonec vmíchejte vrchovatou lžíci povidel. 

Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 minut. Propečenost zkoušejte špejlí. Pokud zapíchnutá do těsta vyjde ven suchá, je hotovo. 

Vychladlý perník můžete dozdobit šlehačkou a třešněmi nebo višněmi. 

Moje tipy:

  • Pokud by se vám těsto zdálo před upečením moc hutné (roli hraje velikost vajíček i hustota povidel), přidejte ještě lžíci nebo dvě majonézy. 
  • Perník nevysušte, může se to stát lehce. Pak ale ztratí svoji vláčnost. Pořád se to ovšem dá zachránit, prolitím sirupem, nebo promazáním povidly. Ta višňová jsou příjemně nakyslá, těstu dodají lehkou svěžest, jinak tam moc poznat nejdou, ale na promazání budou skvělá. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Tip navíc: Podle našeho video receptu můžete zkusit i jablečné řezy. 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více