Domácí bubble tea je zdravější a o dost levnější než ten kupovaný: Na jeho výrobu vám stačí těchto 5 ingrediencí
26. 8. 2022 Vaření
Kuličkový čaj neboli Bubble Tea je oblíbený hlavně mezi dětmi, které praskání barevných kuliček v ústech nikdy nepřestane bavit. Problém kupovaných Bubble Tea je však nejen ve vysoké ceně, ale především v umělých barvivech a velkém množství cukru, které dětem škodí. Vyrobit domácí kuličkový čaj je přitom velmi jednoduché. Stačí vám na to pouze 5 ingrediencí.
Tapiokové perly přidají nápoji kalorie
Předem je třeba uvést, že tapiokové perly jsou vyrobeny ze škrobu manioku jedlého. A i když přináší jisté zdravotní benefity ve formě vitamínů a minerálních látek, obsahují také jednoduché sacharidy. Bubble Tea se tedy nedoporučuje dětem s nadváhou právě díky vysoké kalorické hodnotě. Jednou za čas však oblíbený čaj s trochou tapiokových perel určitě můžete dopřát dětem, které pravidelně sportují a mají vyvážený jídelníček. Kuliček stačí přidat do nápoje jen pár. Budou-li hezky barevné, efekt se dostaví.
Mohlo by vás zajímat
Příprava barevných kuliček do Bubble Tea
Ve specializovaných obchodech, na internetu či u asijských prodejců lze sehnat bílé nebo černé tapiokové perličky. Chcete-li připravit pestrobarevný kuličkový čaj, sáhněte po bílých perlách většího průměru. 100 gramů vás vyjde přibližně na 12 korun. V syrovém stavu jsou kuličky bílé, tvrdé a neprůhledné. Zprůhlední teprve vařením, kterým příprava Bubble Tea začíná.
Tapiokové perly se jednoduše uvaří ve vroucí vodě v poměru přibližně ½ hrnku perel na 4 hrnky vody. Přesný poměr však zjistíte z návodu na obalu, neboť se může lišit u různých velikostí. Do vody přidejte trochu potravinářského barviva a míchejte, dokud perly nevyplavou na hladinu. Zhruba dalších 15 minut bude trvat, než tapioka úplně zprůhlední. Po tuto dobu občas perly zamíchejte a v případě potřeby přidejte trochu vody. Uvařené kuličky propláchněte a namočte do ohřátého sirupu nebo medu, kde je nechte asi 10 minut máčet.
Kuličky nejsou vhodné na delší skladování, proto je dobré udělat vždy jen takové množství, které obratem spotřebujete.
Výroba Bubble Tea
Jakmile máte hotové barevné perly, příprava Bubble Tea už je velmi jednoduchá. Stačí vám na ni vychladlý čaj (pro děti nejlépe ovocný), pár kostek ledu a zmíněné kuličky namočené v sirupu či medu. Nejprve nasypte do sklenice led, poté tapiokové kuličky, zalijte čajem a podle potřeby doslaďte.
Oblíbená je i mléčná varianta Bubble Tea, ve které se přidá k ledu a kuličkám čaj a mléko v poměru 1:1. Experimentovat můžete i s ochucenými mléky nebo jejich bezlaktózovými obměnami.
Bubble Tea se podává se širokým brčkem nebo delší lžičkou, na kterou jde perly ze dna sklenice nabírat. Samozřejmě jej můžete obohatit i o čerstvé ovoce, lístky máty nebo meduňky.
Zdroje informací:
insanelygoodrecipes.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Havelské posvícení provoní malé ořechové koláčky. Pečené podle původního staročeského receptu chutnají božsky
Václavské posvícení je již za námi, za starých… Číst více
Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Posvícení znamená totéž co posvěcení. V minulosti šlo o mimořádnou událost při dostavbě kostela, které se zúčastnili svou vlastní prací i penězi… Číst více
Jak zavařit jádra vlašských ořechů? Vyzkoušejte jednoduchý recept a budete je mít stále po ruce
Nevyloupané ořechy jsou sice trvanlivé, ale vyloupané skladujme volně pouze krátkodobě, pro delší skladování je raději zajistíme lépe. Můžeme je… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
Čtvrtá postní neděle se nazývala družebná a pekly se na ni speciální koláče
Jak upéct Družbance Družbance jsou větší koláče, bohatěji zdobené. Koláčové těsto je tučnější, aby během pečení nevyschlo. Podle knihy České… Číst více
Gastro výlet: Mandloňové sady v Hustopečích nedaleko Brna lákají na sběr čerstvých mandlí i ochutnání mandlovky
Na podzim vrcholí sezona ořechů, možná vás ale… Číst více
Herce Lukáše Hejlíka žena doma k vaření moc nepouští, ale dokonalé italské dýňové rizoto má „povoleno“
Jen stěží najdete většího nadšence pro… Číst více
Jak uvařit náplň z dušených jablek? Báječně se hodí do šátečků i na kynuté koláče
Jablka jsou pro naše zdraví velmi prospěšná, plná vitamínů, minerálů a také vlákniny. Toto ovoce nejčastěji používáme do moučníků nebo je sušíme na… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na moravské koláčky s tvarohem a povidly? Podle snadného receptu vyjde jeden kousek na 8 Kč
Masopust tento týden vrcholí a součástí oslav… Číst více
Josef Maršálek radí, jak na dvojctihodné koláče: Dejte pozor na teplotu surovin a máslo nikdy nerozpouštějte, říká cukrář
Kynuté těsto je fenoménem. Někdo se ho bojí, jiní… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Výroba domácího rostlinného mléka jen ve 3 krocích: Už jste vyzkoušeli mandlové, rýžové nebo ovesné?
Vše, co jste chtěli vědět o čaji a báli se zeptat: Čím se liší zelený a černý a jak ho vlastně správně uvařit?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů