Chystáte se na posvícení nebo na pouť? Připravujete pro rodinu a přátele nějaké tradiční pokrmy?
Posvícení, pouť nebo hody je společný název pro společenskou událost, jíž v minulosti předcházely náboženské oslavy. Co posvícení znamená v současnosti? Hudba, veselí, dobré jídlo a pití, setkávání rodiny a přátel.
Posvícení znamená totéž co posvěcení. V minulosti šlo o mimořádnou událost při dostavbě kostela, které se zúčastnili svou vlastní prací i penězi obyvatelé obce. Církev posléze kostel převzala a vysvětila. Výroční slavnost k vysvěcení se pak označuje jako "výroční pouť" nebo prostě pouť (na Moravě jsou to "hody"). Zábava, která tuto událost provázela, se postupem času změnila ve světskou slavnost, spojenou s jídlem a pitím.
Mohlo by vás zajímat
Jak se hospodyně chystaly na posvícení
V každé chalupě se na posvícení chystali velmi pečlivě. Kromě velkého úklidu domu i chlévů se hospodyně měla v kuchyni co otáčet, jelikož hody probíhaly po několik dnů a pro návštěvníky muselo být dostatek jídla.
- Jako první se pekly velké koláče, takzvané "zvací", které děti roznášely místo pozvánek všem známým ve vsi.
- Následovalo pečení chleba, který nemohl v žádné chalupě chybět.
- Pekla se druhá várka koláčů a vdolků pro rodinu.
- Na řadu přišla příprava drůbeže, vaření polévky, knedlíků a zelí.
Posvícenská zábava a mnohé tradice se dosud udržují na vesnicích hlavně na Moravě. Ve větších městech jsou pořádány poutě, které už posvícenské zvyklosti příliš nedodržují. Zábava a jídlo jsou ale pro obě akce společné.
Tradiční pokrmy při posvícení
Možná některá tato jídla při posvícení chystáte i u vás doma:
- K snídani se podává sytá jáhlová kaše s mandlemi a rozinkami.
- K obědu se vaří hustý kaldoun z drůbeže nebo knedlíčková polévka z drobů.
- Jako hlavní chod je pečená husa, kachna nebo kuře, zelí a knedlíky.
- Odpoledne se jedí hnětýnky, koláče všech možných velikostí plněné mákem, tvarohem, ořechy a povidly, buchty s mákem nebo kynuté lívance posypané skořicovým cukrem.
Jeden z nejznámějších posvícenských koláčů je valašský frgál - specialita, která velmi rychle zdomácněla v celé zemi. Frgál je velký kulatý koláč s jedním druhem náplně, křehkou drobenkou, pokapaný máslem s rumem. Můžete si ho vyzkoušet upéct podle našeho video-receptu:
Jak slavíte poutě nebo posvícení vy? Ctíte staré tradice nebo dáváte přednost světským oslavám?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené ziti
Přidáno před 3 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 4 hodinami
Mňamka
Přidáno před 5 hodinami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 5 hodinami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 12 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma svatomartinská husa. Podáváme ji tradičně se zelím a knedlíkem na svátek sv. Martina
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Komentáře