5 skvělých nápadů, jak nejlépe využít rakytník: Voňavý sirup, likér i džem se v zimě budou hodit
26. 8. 2022 Vaření
Oranžové plody rakytníku patří mezi symboly blížícího se podzimu. Inspirujte se, co všechno si můžete z rakytníku připravit na zpestření a obohacení jídelníčku.
Kdy se sklízejí plody z rakytníku
Rakytník je keř, který může dorůstat až 10 m. Poznáte ho podle stříbřitě zelených listů a oranžových plodů. Ty jsou hlídány velkými ostny. Jeho čas nastává začátkem podzimu. Plody mají až 20x více vitamínu C než pomeranče, kromě toho obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a dále vitamíny D, F, K a P (rutin). Z minerálních látek pak draslík, železo bór a mangan. Cenný je také olej ze semen. Využívat můžete i listy rakytníku, i když mají méně cenných látek.
Mohlo by vás zajímat
Co je důležité pro plody rakytníku
Je ideální, když kyselé a trpké plody z rakytníku projdou mrazem. Důvodem je způsob sklizně. Když je budete trhat, je třeba si vzít vhodné rukavice, protože trny keře jsou opravdu velké a bez poškrábání se nejspíš neobejdete. Když ale plody na větvičkách necháte projít mrazem, půjdou oklepat. Sice byste mohli větve ořezat a dát je do mrazáku, ale to je až příliš komplikované. Jak využít plody rakytníku?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rakytníkový fresh
Rakytník je velmi kyselý a trpký. Pokud ho ale zkombinujete s dalším ovocem, můžete si připravit pochoutku. Připravte si třeba fresh z rakytníku a pomeranče. Výborný je ale také osvěžující čaj z listů rakytníku a máty. Tentokrát využijte listy tohoto keře (díl rakytníku a díl máty), které zalijete vroucí vodou a necháte louhovat 5-6 hodin. Sceďte, a pak můžete tekutinu popíjet. Když ji na chvíli dáte vychladit a dosladíte medem, připravíte si skutečnou dobrotu.
Mohlo by vás zajímat
Rakytníkový sirup
Tradičním produktem je v případě rakytníku sirup. Připravit si ho můžete zastudena, což umožní uchovat maximum cenných látek. Potřebujete k tomu pouze rakytníkovou šťávu, cukr a kyselinu citronovou. Hotový sirup uchovávejte na zimu v důkladně vymytých sklenicích, a poté v chladu, ideálně v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Likér z rakytníku
Tradiční je i příprava likéru, pro jehož přípravu potřebujete pouze plody rakytníku, které očistíte, rozmačkáte a vložíte do tmavé lahve. Zalijte až po okraj sklenice alespoň 40% alkoholem, jako je třeba vodka, slivovice. Nechte macerovat alespoň měsíc, lépe šest týdnů. Občas sklenici protřepejte. Po odležení tekutinu sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a podle chuti dobře promíchejte s medem.
Rakytníkový džem
Trpký rakytníkový džem skvěle vynikne na palačinkách i na cukroví. Stačí vám jen kilo rakytníku a kilo cukru krystal. Bobule rakytníku omyjte, propasírujte (rozvařte a propasírujte, pokud nemáte mlýnek). Šťávu přiveďte k varu, přisypte cukr a 5 minut povařte. Pokud nebude džem tuhnout, přidejte pomerančovou šťávu. Ještě horké nalijte do důkladně vymytých sklenic, zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru. Můžete si také připravit vyloženě rakytníkovo-pomerančový džem, protože už víte od receptu s freshem, že pomeranč a rakytník si chuťově velmii dobře rozumí.
Mohlo by vás zajímat
Rakytníkový med
Rakytníkový med si připravíte tak, že dobře omyté plody propasírujete přes sítko, aby zůstala čistá šťáva. Smíchejte ji s medem v poměru 1 díl šťávy, 3 díly medu. Můžete si ho dávkovat po lžičkách, ale také s ním ochutit ranní vločky, zdobit palačinky a jiné dezerty.
Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org/
Magdaléna Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Jak zpracovat rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou nabité vitamíny
Jak si už teď uchovat semínka rajčat pro příští sklizeň? Tento postup zjistí skvělý výsledek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 4 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 5 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Komentáře
22. 9. 2022 07:04
30. 8. 2022 09:03
Máte někdo nějakou vychytávku na sklízení rakytníku kromě klasického trhání a nebo stříhání větviček, které pak nechat zmrazit v mrazáku?
Díky z skušenosti
,,toš teda tak,,