Fantastická povidla z letních jablek: Provoněná vanilkou a rumem vylepší v zimě palačinky, koláče i buchty
2. 9. 2022 Vaření
Ještě než se budete moci těšit z podzimních jablek, jsou tu velmi zralá letní jablka plná chutí. A mají i další pozitiva. Víte, co s nimi provedete? Připravte si jablečná povidla.
Jaká jsou letní jablka
Letní jablka zrají o sto šest a byla by škoda je nechat jen tak spadaná. Letní jablka jsou skvělá i z hlediska výživy. Mají totiž vyšší obsah kyselinek a obsah vitamínu C než odrůdy dozrávající na podzim. Sice se nehodí na skladování, ale zpracovat je můžete třeba právě do povidel. Mezi oblíbené české odrůdy patří Ametyst, Daria, Julie, nebo třeba Nela.
Setkat se můžete i s anglickou odrůdou Discovery. Na našich zahradách najdete i Letní průsvitné, které je žlutozelené. Zajímavé je, že u nás jsou oblíbenější jablka s červenou slupkou. Kromě toho, že si letní jablka dáte jen tak čerstvé, máte-li jich hodně, můžete z nich udělat mošt nebo vyrobit přesnídávku či dleikátní jablečná povidla.
Mohlo by vás zajímat
Co jsou to vlastně povidla?
Jaroslav Balaštík, dnes už pověstný rádce správného domácího zpracování zahrádkářských přebytků, uvádí, že se jde o rozvařené ovoce zahuštěné odpařením vody do hustoty, při které již není třeba další konzervace. Tím, že došlo k odpaření tekutin, se zahustil obsah cukru a kyselin, a to zamezilo činnosti nežádoucích mikroorganismů. Povidla se nejčastěji dělávají ze švestek, jablková povidla jsou ale skvělou alternativou. Využijete je pak nejen do buchet a vdolků, ale také na koláče, na potření perníků, na palačinky a třeba do kynutých knedlíků.
Co je potřeba na jablečná povidla
Kromě jablek, cukru a octu se bude hodit koření, aby povidla krásně voněla. Můžete sáhnout po vanilkovém lusku (vydlabaná semínka), hodit se může i svitek skořice, mletý zázvor, badyán, hřebíček, ale i třeba pomerančová šťáva. Záleží, jak aromatická povidla si budete přát. Na závěr nezapomeňte kousky koření z povidel vyndat. Voňavou práci také odvede pár kapek rumu.
Jak připravit jablka na povidla
Pokud jsou jablka měkká, tak je jen rozřízněte, vykrojte jádřinec a můžete je nastrouhat, případně protlačit přes kolečko na bramborový salát. Slupka vám hezky zůstane v ruce. Tvrdší jablka je lepší pokrájet. Při větším množství můžete do práce zapojit robot.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak připravit jablečná povidla
Základem jablečných povidel jsou jablka, cukr a ocet. Pak ale máte několik variant. Postupujte při nich podle tohoto návodu. V té první směs oloupaných a pokrájených jablek podlijte vodou a spolu se zbývajícími ingrediencemi rozvařte do kaše. Sterilujte čtvrt hodiny při 80 °C.
Pro druhou variantu nechte pokrájená jablka promíchaná se zbývajícími ingrediencemi odležet v chladu do druhého dne. Následně je za stálého míchání vařte na mírném plameni až zesklovatí. Už nezavařujte, jen dejte povidla do sklenic, zakryjte je celofánem a mezi jeho dvě vrstvy nasypte kyselinu sorbovou. Nechte je zaschnout v troubě.
Ani třetí varianta není zavařovaná. Připravená jablka opět v hrnci pod pokličkou duste na mírném plameni. Přidejte zbývající ingredience a vařte půl hodiny. Horká povidla nalijte do vyhřátých skleniček až po okraj, navrch dejte lžíci rumu. Zavíčkované sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Nakonec je tu ještě možnost jablka nevařit na plotně v hrnci, ale připravit je na pekáči v troubě. Můžete postupovat podle tohoto receptu na švestková povidla pečená v troubě.
Zdroje informací:
https://regiony.rozhlas.cz/propadli-jste-kouzlu-letnich-jablek-cesi-preferuji-odrudy-s-cervenou-slupkou-7420306
Jaroslav Balaštík, Konzervování potravin v domácnostech, SZN, 1969
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
7 důvodů, proč dávat dětem jablka plus tipy na netradiční recepty: Už jste zkusili jablečnou nutellu?
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma povidla: Snadno je připravíme z čerstvých švestek, hrušek i jablek
Domácí přesnídávky si můžete navařit do zásoby. Skvělá je třeba kombinace meruňky, jablka a dýně!
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář