Falešná dršťková polévka z václavek: Jednoduché jídlo, na kterém si pochutnají i ti, kteří dršťky odmítají
3. 10. 2022 Vaření
Dršťková polévka má dva tábory. Milujete ji, nebo ji ani moc nemusíte. Tohle dilema má řešení! Můžete vyměnit dršťky za houby václavky a výborná polévka je na světě. Teď je jejich doba. Zjistěte, jak připravit dršťkovou z václavek.
Proč si dát dršťkovou z václavek
Poctivá dršťková polévka je na přípravu hodně komplikovaná. Když máte nepředvařené hovězí nebo vepřové dršťky, je třeba je vydrhnout solí, několikrát proprat, několikrát spařit a na závěr ještě uvařit doměkka, ideálně v papiňáku. Chvíli to totiž trvá. O něco snazší je příprava s předvařenými dršťkami, které i tak je lepší proprat ve vodě a krátce povařit. A pak je tu ta nejsnazší a nejlevnější možnost. Václavky.
Výhodou václavek je to, že je snadno nasbíráte. Není třeba se pachtit za jednou houbou. Jakmile václavky najdete, máte celý trs. Během chvíle tak najdete snadno dostupné houby, které si letos dávaly načas. Jejich hlavní sezóna je od září a někdy trvá až do listopadu. Připravte si z těchto podzimních hub falešnou dršťkovou polévku. Je výborná. Kromě toho ocení tuto přesnídávkovou polévku i vegetariáni.
Mohlo by vás zajímat
Které části václavek se hodí na přípravu dršťkové
Václavky je třeba před přípravou dobře očistit od zbytků z lesa a omýt. Na polévku se hodí pouze kloboučky. Menší rozpulte, ty větší pokrájejte na proužky. V případě václavek se vyplatí nezapomenout na důležité pravidlo. Aby vám po nich nebylo nevolno, tak je vařte alespoň 25 minut. Po dovaření by měly být změklé. Recept můžete pro vegetariány upravit ještě tak, že místo hovězího vývaru dáte zeleninový a místo másla a sádla rostlinný tuk.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak připravit dršťkovou polévku z václavek
Na polévku si připravte 1/2 kg václavek pokrájených na proužky, 1 cibuli, 1 l hovězího vývaru, 1 lžíci másla, 1 lžíci mleté papriky, 2 větší stroužky česneku, lžíci sádla, lžíci hladké mouky, pepř, sůl a 1 lžíci majoránky.
Jak na to? Cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky. Opečte je na rozpuštěném másle, až zesklovatí a zasypte lžicí mouky a paprikou a hned zalijte vývarem, aby paprika nezhořkla. Dobře promíchejte. Přidejte omyté a pokrájené václavky, jeden rozetřený česnek, kmín, opepřete a osolte. Vařte půl hodiny. Nakonec přidejte zbývající rozetřený česnek a nasypejte do hrnce promnutou majoránku. Nechte projít varem a sporák vypněte. Ochutnejte, případně dosolte. Dršťková polévka z václavek je výborná samotná, můžete si k ní dát i čerstvé pečivo.
Naše tipy:
- Silný masový vývar dodá polévce plnou chuť a bude se tak více podobat originálu.
- Ve vegetariánské verzi stačí použít vývar z hub nebo ze zeleniny. Případně lze do polévky během vaření přidat i trochu nahrubo nastrouhané mrkve.
- Majoránku dejte do polévky až ke konci, ale nejdříve ji promněne v dalních. Krásně se rozvoní.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 14 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavařit václavky: S kořením a zeleninou chutnají výtečně a Jednoduchý postup zvládne podle návodu každý
Kotrč kadeřavý je vzácná a chutná houba, kterou v lese nepřehlédnete. Poradíme, jak ji zpracovat
Václavky jsou houby podzimu. Potřebují důkladně povařit a jsou skvělé do gulášů i k zavařování