Holka u plotny radí: Jihočeské bosáky z brambor a dýně vypadají lákavě a chutnají božsky. K přípravě stačí jen tři suroviny
3. 10. 2022 Vaření
Drbáky, bosáky, chlupaté knedlíky... Názvů pro tuhle jihočeskou obyčejnou, ale velmi lahodnou dobrotu z brambor je mnoho. Bosáky jsou dokonalou přílohou, ale mohou fungovat velice dobře i jako hlavní jídlo. Jelikož část mé rodiny pochází z jižních Čech, tyhle knedlíky miluju a vařím je léta. Pro tentokrát jsem je ale zkusila malinko vylepšit.
Bosáky z jihu Čech
Jak už jsem psala dříve, podle knížky Sabiny Langerové Žahúři v Jindřichově Hradci, pochází nejstarší zmínka o bramborách v Čechách z roku 1623, a to přímo z jihočeského Jindřichova Hradce. Brambory se tam vařívaly na jindřichohradeckém zámku a pochutnával si na nich sám Vilém Slavata, český spisovatel a šlechtic z rodu Slavatů. V Jindřichově Hradci jako v prvním českém městě také brambory pěstovali ve svých zahradách františkáni, kteří Vilému Slavatovi poslali jednou i na zámek „k posvícení košíček zemnojablíček“. Zemská japka, zemní jablka nebo zemčátka bývaly totiž dříve názvy, kterými naši předkové branbory nazývali, než se ustálil jejich dnešní název.
V 18. století už byly brambory v Jindřichově Hradci tak oblíbeny, že se o jejich sazenice dokonce na jaře 1766 strhla mezi sedláky a měšťany nefalšovaná rvačka. Není proto divu, že se s jižními Čechy dodnes pojí tolik zajímavých bramborových jídel. Za všechny dobroty připomenu alespoň jihočeskou lepenici s brambory a zelím, placky sejkory, bramborový koláč litina zvaný též liják (někde se mu říká bramborový bác) a skvělé bramborové knedlíky bosáky!
Mohlo by vás zajímat
Jelikož část mé rodiny, maminka a babička, pochází z jižních Čech, dá se říct, že jsem na těchto jídlech vyrostla a jihočeská kuchyně je mi blízká. Zároveň ale ráda zkouším nové věci. Ve svém předchozím článku jsem vám prozradila náš rodinný recept na jihočeské bosáky, ale dnes ukážu něco jiného. Bosáky malinko vylepšené dýní. S veškerým respektem k tradiční kuchyni jižních Čech jsem zkrátka chtěla doma spotřebovat zbytek dýně a brambor a napadlo mě spojit tyto dvě suroviny dohromady. Jelikož jsem doma neměla ani jedno vajíčko, vznikla velmi úsporná knedlíková verze, pouze ze zeleniny a mouky. Bosáky ale chutnaly fantasticky a krásně na talíři také vypadaly. O recept se s vámi dnes podělím.
Recept na úsporné bosáky
Na bramborovo-dýňové bosáky potřebujete: 650 g oloupaných syrových brambor, 350 g syrové dýně (použila jsem Hokkaido bez slupky) a 330 g polohrubé mouky. Jak na to? Brambory nastrouhejte najemno, pak z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu a vylijte ji. Škrob, usazený na dně, nechte. Dýni nastrouhejte, ale slupku vynechte. Brambory smíchejte s dýní a moukou. Z těsta pomocí dvou polévkových lžic tvarujte bosáky do vroucí osolené vody. Vařte asi 10-12 minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a použijte dle libosti, jako přílohu nebo jako hlavní jídlo. Já tyto bosáky servírovala jen s lehce podušeným kysaným zelím a osmaženou cibulkou.
Moje tipy navíc:
- Pokud máte v rodině někoho, kdo nemusí dýni, ani mu neprozrazujte, že je v těstě. Chuťově téměř nejde poznat. Ale sníží celkově kalorickou hodnotu jídla a dodá knedlíkům nádhernou barvu!
- Těsto schválně nesolím, nemusím mít pak takový spěch s přípravou. Bramborová těsta se solí rychle řídnou. Když osolíte hodně vodu, bosáky budou skvělé.
- Z této dávky je kneldíků opravdu hodně, takže nám doma zbyly. Proto jsem je večer použila ještě jako přílohu k pečenému kuřeti. Jednoduše jsem knedlíky přidala do pekáčku v troubě k téměř hotovému kuřeti a nechala je tam jen prohřát. Když se spojily s vypečenou šťávou z kuřete, chutnaly naprosto fantasticky.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Holka u plotny radí: Jak na božské knedlíky bosáky? Dokonalou chuť zajistí malý fígl