Inspirace z MasterChef Česko 2022: Jak na dokonalé býčí žlázy podle postupů našich babiček? Důležité jsou tyhle dva kroky
26. 10. 2022 Vaření
Býčí žlázy patří mezi vnitřnosti, které nemá spousta lidí rádo. Kančí žlázy jako ingredienci využívala soutěžící Terka v posledním dílu soutěže Masterchef Česko 2022. Kančí žlázy jsou hůř dostupné, ale už naše babičky připravovaly ty býčí. Když se dodrží postup, chutnají znamenitě!
Strašidelný MasterChef
Po minulém hororovém dílu na téma Halloween pokračovala soutěž MasterChef Česko 2022 dalším hororovým soupeřením. Děsuplné, alespoň pro některé, byly tentokrát suroviny. Soutěžící museli připravovat například kachní žaludky, drůbeží pařátky, kančí varlata, hlavu mečouna anebo celé malé selátko.
Vnitřnosti na talíři obecně u některých lidí představují problém a tato část útrob se může stát pořádnou výzvou na přípravu i konzumaci. Soutěžící Terka z týmu Růžových se přemohla a zvolila smažené kančí žlázy, majonézu s pečeným česnekem a bramborové sufflé. Sklidila za tuhle kombinaci pochvalu, byť nakonec se jí tento díl stal osudným. Nicméně, varlata neboli žlázy, bývaly odjakživa součástí kuchyně našich předků. Pojďme si tedy dnes připomenout, jak je dělávaly už naše babičky.
Mohlo by vás zajímat
Co jsou býčí žlázy
Býčí žlázy jsou velmi jemným druhem masa. Jedná se vlastně o varlata a lidově se jim říká býčí koule. Získávají se při kleštění mladých býčků, případně po porážce býků. Tato potravina kdysi byla v našich krajích velmi oblíbená. Často se dochucovala česnekem a majoránkou. Na tradiční surovinu se časem pozapomnělo. Mimochodem, připravují se také suroviny z varlat koňů, beranů, telat, buvolů, jehňat, beranů, ale také kohoutů a krocanů. Mladší žlázy bývají chuťově jemnější.
Jak chutnají býčí žlázy?
Pokud nejste citliví a na tento pokrm si troufnete, nejspíš budete příjemně překvapeni. Tento jemný libový druh masa chutí trochu připomíná vepřové ledvinky. Příprava býčích žláz není těžká a můžete si z nich připravit různé dobroty. Smažené býčí koule jsou jednou z nich. Můžete je využít k nejrůznějším omáčkám, do polévek.
Jak odblanit býčí žlázy?
Práce se žlázami není úplně snadná. „Dobře očistit, několikrát spařit, aby se to dalo sníst, aby to bylo dobře připravené, není úplně jednoduché," podotkl porotce soutěže MasterChef Česko 2022 Jan Punčochář. Právě důkladné odblanění a alespoň jedno spaření je pro přípravu býčích žláz nezbytné. V případě kančích bylo pro lepší konzumovatelnost nutné několikeré spaření.
Býčí žlázy vám řezník může svléknout a odblanit. Pokud je kupujete přes internet, bude je potřeba nejdříve spařit, a poté odblanit. Pak je v polovině podélně rozřízněte a vyndejte vnitřní žlázu s nitkami. Žlázy pak dobře operte a dejte do mléka, kde je ideálně nechte přes noc v chladu (stačí ale i 20 minut) v lednici.
MasterChef Česko je česká verze britského pořadu MasterChef, ve které soutěží amatérští kuchaři. Jaký je koncept pořadu MasterChef Česko? V první části je produkcí vybrán určitý počet soutěžících,…
Jak připravit smažené býčí žlázy
Na přípravu smažených býčích žláz budete potřebovat 750 g opracovaných býčích žláz, 2-3 vejce (podle velikosti), strouhanku a hladkou mouku dle potřeby, řepkový olej na smažení a sůl.
Jak na to? Žlázy vyndejte z mléka a nakrájejte je na plátky. Obalte je v mouce, pak je vložte do směsi z rozšlahných vajíček se solí. Nakonec obalte plátky ve strouhance. Ve velké pánvi rozpalte hlubší vrstvu oleje a do něj vložte obalené žlázy. Usmažte je z obou stran dozlatova. To, že jsou hotové poznáte tak, že budou uvnitř bílé.
Pokud byste si rádi trochu tyto řízečky vyšperkovali, máte několik možností. Můžete strouhanku při přípravě rozmixovat s nasekanou petrželkou a majoránkou, získáte tak bylinkovou obálku. Jinou variantou je obalení býčích žláz v zázvoru a sušeném česneku podle tohoto receptu. Zkrátka, podle vaší chuti.
Z býčích žláz se také dá připravovta guláš, dělávají se zadělávané žlázy i plněné. Ale to už je opravdu pro fajnšmekry.
Výše zmíněné soutěžící Tereze se příprava povedla, ale jak už jsme psali, tento díl se jí stal osudným. Nepoužila svůj odznáček imunity a soutěž MasterChef Česko pro ni dneškem skončila. Podívejte se s námi na 10 finalistů a připomeňte si, kdo bojoval a kdo stále bojuje o titul:
Zdroje informací:
https://regiony.rozhlas.cz
https://www.vitalia.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Karlovarský filmový festival je nejen svátkem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko 2022: Nejlepší rajská omáčka podle Terky je na základu z karamelu a chuť jí dodává skořice, badyán a zázvor
Isomalt: Znáte jedlé sklo pro průhledné cukrářské dekorace?
MasterChef Česko 2022: Sladké moučníky mohou být základem slaných jídel. Je libo frgál se zelím a slaninou nebo vdolky s rajčaty?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38