Jak ochutit červené zelí, aby chutnalo božsky: Med dodá sladkost, ořechy křupavost, šéfkuchaři sázejí ale ještě na jednu surovinu
3. 11. 2022 Vaření
Dušené zelí je oblíbenou přílohou obzvláště na podzim. Červené zelí a kachna k tomuto chladnému počasí patří více, než kdy jindy. Přečtěte si, čím dochutit tuto skvělou zeleninu.
Proč a k čemu se hodí červené zelí
Ať už si vyberete bílé nebo červené zelí, připravuje se stejným způsobem. Jedno je ale vizuálně líbivější a jí se přece i očima. Červené zelí je také bohatší nutričně, co se týká obsahu vitamínu C, což je plus. Obzvlášť, když se "céčko" částečně tepelnou úpravou ztrácí. Kromě toho v zelí nechybí vláknina, vitamin E, kyselina listová a vitaminy skupiny B. Z minerálů pak hlavně vápník a hořčík. Červené zelí se tradičně připravuje tmavému masu, jako je husa, kachna, nebo zvěřina. Velmi dobře ho můžete kombinovat s kyselými ovocnými tóny.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně připravit dušené červené zelí
Tradiční moravská příprava zelí je velmi snadná. Na rozdíl od toho českého je trochu chuťově výraznější a více zahuštěné. V české variantě je zelí pouze zaprášené moukou. Na přípravu moravského zelí potřebujete 1 kg červeného zelí, plátek slaniny, 1 cibuli, červené víno, ocet, cukr, sůl, 1 jablko (volitelné), 2 lžíce oleje a 2 lžíce hladké mouky.
Jak na to? Zelí očistěte, odstraňte vrchní špatné listy a košťál. Pak ho nakrouhejte na nudličky. Očištěnou cibuli nakrájejte na kostky, slaninu také a dohromady je orestujte ve větším kastrolu dozlatova. Vložte nakrájené zelí, zakápněte červeným vínem, podlijte vodou a duste asi 20 minut, dokud nebude zelí poloměkké na skus. Přidejte trošku světlé jíšky. Tu připravte tak, že do rozpáleného tuku vhodíte hladkou mouku a necháte ji jen zpěnit. Hotovou jíšku přidejte k zelí a dobře vše promíchejte a duste. Zelí se nesmí připalovat, případně mírně podlijte vodou. Dochuťte octem, cukrem a solí, přidejte na kostičky nakrájená jablka, která v teple změknou.
Při využití slaniny radí foodblogerka Jana Florentýna Zatloukalová tuto přípravu. Pokrájenou slaninu pomalu zahřejte v kastrůlku a počkejte, až povolí a pustí sádlo. Pak ji opečte a vyndejte. Na výsledném tuku opečte cibuli a slaninu vraťte, až když je cibule upečená. Nebude suchá a tuhá, ale krásně šťavnatá.
Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…
Jak dochutit dušené červené zelí
Sladkost dodá nejen cukr, ale také med. Sladkost, chuť a vůni dodají povidla, hřebíček a skořice. Pokud nechcete zahušťovat moukou, stejně poslouží i najemno nastrouhaná brambora. Kyselost můžete regulovat kromě octu i citrónovou šťávou. Zajímavý švih dodají brusinky. K základní verzi i bez jablek můžete přidat vlašské ořechy, které, vedle výborné chuti, zajisti i krásnou křupavost.
A letošním hitem je mezi šéfkuchaři ještě jedna surovina. Jak nám prozradil Hynek Vávra z restaurace Hliněná bašta, do červeného zelí přidávají také červenou řepu. V chuti řepu nepoznáte, ale celkově dodá zelí příjemnou sladkost i svěžest zároveň.
Náš tip: Připravte si lahodné dušené hlávkové zelí podle tohoto videoreceptu:
Zdroje informací:
https://www.nzip.cz
https://olomouc.rozhlas.cz
https://www.kucharkaprodceru.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vyzkoušejte novou chuť kysaného nebo hlávkového zelí. Máme pro vás recepty na zelí karamelizované
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Hit zimní kuchyně? Červené zelí! Jak si je nejlépe vychutnat a jak na ně, aby nenadýmalo?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů