Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené palačinky na sladko: Výtečné jsou s povidly a drobenkou, nebo s tvarohem a jablky, děti je budou milovat
Zdroj: Toprecepty, mika59

Palačinky jsou poměrně častým dezertem. Co si dopřát změnu a vyzkoušet zapečené palačinky na sladko? Nabídneme vám několik možností, jak je naplnit a upéct. Provoní domov, a navíc si pochutnáte.

Proč se pustit do zapečených palačinek

Palačinky jsou na jídelních stolech stálicemi a milují je děti i dospělí. Tahle jednoduchá dobrota z několika málo ingrediencí se zkrátka si nepřejí. Ale kdyby vám přece jen začaly palačinky jen s marmeládou připadat fádní, zkuste změnu! Palačinky zapečené naslano či nasladko už nejsou jen lehkým dezertem, ale mohou dobře fungovat jako plnohodnotné sladké hlavní jídlo.

Jak udělat ty nejlepší palačinky

Základem jakéhokoliv pokrmu s palačinkami je jejich příprava. Aby se povedly a lahodné, potřebujeme znát několik triků. Palačinky se většinou připravují z hladké mouky, vajec, mléka a soli. Důležitý je zejména poměr výše jmenovaných surovin, neboli správný recept. Jistě už jste měli palačinky gumové, nebo příliš tuhé či až moc "tlusté". Nic z toho se nestane, když vytvoříte správné těstíčko. Jak už jsme psali dříve v naší sekci Tipy a triky, užitečným vodítkem správné hustoty těsta je váš vlastní prst! Když jej do těsta ponoříte a vytáhnete, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenoučké, ale neprůhledné vrstvě. 

S tímto fíglem ale počkejte až po odležení těsta. Jakmile totiž všechny suroviny smícháte, měli byste je nechat odpočinout. Mouka v té době bude pracovat a přirozeně těsto ještě trochu zahustí. Proto test "s prstem" (samozřejmě čistým) provádějte až zhruba za půl hodiny od umíchání těsta. A co týká receptu samotného, tak máme v redakci vyzkoušený tento poměr: na půl litru mléka použijte 1 vejce, 200 g hladké mouky a špetku soli. Kdyby bylo i po odležení těsto moc husté, přilijte trochu mléka. 

Čím naplnit palačinky

Na zapečené palačinky se hodí hned několik náplní, takže o pestrost nebude nouze. Jednou z variant jsou povidla, která rozetřete v silnější vrstvě. Celý recept na palačinky naplněné povidly a zapečené s drobenkou najdete zde.

Další možností je velmi oblíbená tvarohová náplň. Na ni budete potřebovat 250 g tučného tvarohu, 50 g cukru (krupice) a 1 vanilkový cukr, 1 žloutek a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu. Jak na to? Všechny ingredience smíchejte a hotovou směs nechte v lednici odstát. Poté jí naplňte již předem připravené a usmažené palačinky a zapečte v troubě asi 15-20 minut. 

Další možností jsou zapečené palačinky s pudinkem. Pokud patříte mezi milovníky pudinku, je i tohle varianta. Palačinky připravte klasickým způsobem a uvařte zvlášť dva druhy pudinku. Jedním palačinky naplňte a naplněné je stočte do ruliček. Druhým pudinkem naplněné palačinky přelejte a vše zapečte. Celý postup na palačinky s pudinkem najdete zde

Jak zapéct palačinky

Do palačinek také můžete přichystat třeba jablečno-tvarohovou náplň se skořicí a rozinkami. Co ně potřebujete? Připravte si na těsto: 800 ml mléka, 2 vejce, lžíci cukru, 200 g hladké mouky a špetku soli. Olej na smažení.

Na náplň budete potřebovat: 250 g tvarohu, 2 lžíce cukru moučky, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek, kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu nebo pomeranče, 2 jablka a 1 lžičku skořice. Na zálivku potřebujete: 160 ml mléka, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g cukru krystal, 2 vejce a 1 vanilkový cukr.

Jak udělat palačinky v troubě? Do misky prosejte mouku, přidejte špetku soli, lžíci cukru, promíchejte a přidejte rozklepnutá vejce a mléko, dobře promíchejte. Nechte odležet půl hodiny.

Na náplň smíchejte tvaroh se žloutkem, cukry, rozinkami, skořicí a kůrou. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a mírně zakápněte citronovou šťávou. Přidejte do náplně a promíchejte. Hotovou směs dejte na chvíli do lednice.

Těsto na palačinky znovu promíchejte. Rozehřejte si pánvičku, kápněte na ni olej a do ní nalijte postupně po částech těsto. Upečte vždy jednu stranu palačinky, obraťte a nechte zezlátnout i tu druhou. Takhle pokračujte, dokud budete mít těsto.

Připravte si pekáček a vymažte ho máslem. Troubu předehřejte na 170 °C. Hotovou náplň namažte na palačinky, zarolujte je a vkládejte je do vymazaného pekáčku. Zakryjte, třeba alobalem a dejte zapéct do rozehřáté trouby asi na čtvrt hodiny.

Připravte si směs na zalití palačinek. Pošlehejte mléko, smetanu, vejce a cukr. Vyndejte pekáč, odkryjte jej a směsí zalijte palačinky. Vraťte do trouby bez zakrytí a pečte asi půl hodiny, dokud nebude povrch nazlátlý. Vyndejte z trouby a můžete servírovat. Na talíři můžete zapečené palačinky posypat moučkovým cukrem.

Náš tip: Připravte si palačinky ze zakysané smetany podle tohoto video návodu. I ty pak můžete zapéct.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více