Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tyrolský gröstl: Dokonalá specialita se zbytků masa a brambor zasytí nejen horaly. Osmažená cibulka a volské oko dají jídlu korunu!
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Pokud jste již někdy byli v rakouských Alpách, určitě jste na gröstl v nějaké restauraci narazili, hlavně, pokud jste zavítali do Tyrolska. I když jde jen o obyčejné pečené brambory doplněné masem či uzeninou a vajíčkem, je to legendární jídlo, které zachutná i nám!

Gröstl zahřeje i nasytí

Gröstl je přímo dokonalým zahřívacím jídlem, které oceníte, ať už se vrátíte promrzlí z lyžování nebo třeba jen po celém dni v práci. Prostý pokrm alpských horalů poskytoval vždy dostatek energie i v místních drsných podmínkách a hlavně dostatečně nasytil i při náročné práci na místních statcích ve vysokých horách.

Tyrolská kuchyně je vůbec vyhlášená, právě odsud pochází voňavý tyrolský špek, špekové knedlíky podávané často ve vývaru, špecle s aromatickým sýrem a nebo jablečné kroužky z místních vyhlášených jablek smažené v těstíčku. Jednou z tyrolských nejslavnějších specialit je pak i gröstl

Bez volského oka není gröstl

Tiroler gröstl je vlastně takovým pokrmem ze zbytků. Připravuje se z vařených brambor, masa nakrájeného na malé kousky a cibulky. Vše se pak společně osmaží na sádle s kmínem a majoránkou krásně dozlatova a dokřupava, čímž se vše spojí v dokonalou harmonii chutí.

Neoddělitelnou součástí pokrmu je sázené vejce neboli volské oko, které celý pokrm zdobí společně s nasekanou pažitkou, petrželkou nebo jarní cibulkou, které svou zelenou barvou dodají gröstlu trochu svěžesti. Maso se do jídla používá hovězí či vepřové, gröstl však může být i kachní nebo třeba kuřecí, chybu rozhodně neuděláte ani s proslaveným tyrolským špekem, který jídlo úžasně provoní. Někdy se do gröstlu přidávají i houby, nejčastěji žampiony

Gröstl jako vynikající pokrm ze zbytků

Gröstl byl v Tyrolsku populárním pokrmem od pradávna a již od dávných dob byl jídlem ze zbytků. Připravoval se pravidelně v pondělí, přičemž se do něj používaly zbytky nedělní pečeně.

Nikoho asi nepřekvapí, že se mu podobá mnoho dalších specialit nejen rakouských. Jde například o blunzengröstl se špekem, wurstgröstl s klobáskou, innsbrucker gröstl s telecím. V Německu je jeho obdobou bauernfrühstück, což znamená prostě a jednoduše farmářská snídaně. Jak je vidno, i u ní bylo potřeba, aby byla dostatečně vydatná. 

Pravý gröstl podle rakouského receptu

Příprava gröstlu je neskutečně snadná, rychlá a zvládne ji každý. A vlastně jedno, zda si jídlo připravíte po návratu z hor nebo rovnou ráno na snídani. Zachutná vám totiž pokaždé. Nejlepší je podávat jej rovnou na pánvi a pokud k němu chcete připravit i nějaký dezert, výborně se k němu hodí další slavný pokrm rakouské kuchyně císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn

Na gröstl budete potřebovat: 600 g brambor, 2 lžíce oleje nebo sádla, 1 velkou cibuli, 250 g hovězího vařeného masa, sůl a pepř, 1 lžíci nasekané petržele nebo pažitky, majoránku, kmín, máslo a 4 vejce na volská oka. 

Postup: Brambory omyjte a uvařte doměkka. Pak je oloupejte, nechte vychladnout a nakrájejte je na tenké plátky nebo na kostičky. Vařené hovězí maso nasekejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

Ve velké pánvi zahřejte sádlo nebo olej a osmahněte v něm cibuli. Osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a kmínem. Přidejte maso a opečte je dozlatova až křupava. V jiné pánvi si připravte volská oka. Pokrm rozdělte na talíře, zakryjte sázenými vejci a posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podávejte se zelným nebo zeleninovým salátem. 

Náš tip: Při přípravě gröstlu můžete postupovat i podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Austria.info
Suedtirol.info

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čedaru

Den čedaru

Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více