Tyrolský gröstl: Dokonalá specialita se zbytků masa a brambor zasytí nejen horaly. Osmažená cibulka a volské oko dají jídlu korunu!
23. 2. 2023 Vaření
Pokud jste již někdy byli v rakouských Alpách, určitě jste na gröstl v nějaké restauraci narazili, hlavně, pokud jste zavítali do Tyrolska. I když jde jen o obyčejné pečené brambory doplněné masem či uzeninou a vajíčkem, je to legendární jídlo, které zachutná i nám!
Gröstl zahřeje i nasytí
Gröstl je přímo dokonalým zahřívacím jídlem, které oceníte, ať už se vrátíte promrzlí z lyžování nebo třeba jen po celém dni v práci. Prostý pokrm alpských horalů poskytoval vždy dostatek energie i v místních drsných podmínkách a hlavně dostatečně nasytil i při náročné práci na místních statcích ve vysokých horách.
Tyrolská kuchyně je vůbec vyhlášená, právě odsud pochází voňavý tyrolský špek, špekové knedlíky podávané často ve vývaru, špecle s aromatickým sýrem a nebo jablečné kroužky z místních vyhlášených jablek smažené v těstíčku. Jednou z tyrolských nejslavnějších specialit je pak i gröstl.
Mohlo by vás zajímat
Bez volského oka není gröstl
Tiroler gröstl je vlastně takovým pokrmem ze zbytků. Připravuje se z vařených brambor, masa nakrájeného na malé kousky a cibulky. Vše se pak společně osmaží na sádle s kmínem a majoránkou krásně dozlatova a dokřupava, čímž se vše spojí v dokonalou harmonii chutí.
Neoddělitelnou součástí pokrmu je sázené vejce neboli volské oko, které celý pokrm zdobí společně s nasekanou pažitkou, petrželkou nebo jarní cibulkou, které svou zelenou barvou dodají gröstlu trochu svěžesti. Maso se do jídla používá hovězí či vepřové, gröstl však může být i kachní nebo třeba kuřecí, chybu rozhodně neuděláte ani s proslaveným tyrolským špekem, který jídlo úžasně provoní. Někdy se do gröstlu přidávají i houby, nejčastěji žampiony.
Gröstl jako vynikající pokrm ze zbytků
Gröstl byl v Tyrolsku populárním pokrmem od pradávna a již od dávných dob byl jídlem ze zbytků. Připravoval se pravidelně v pondělí, přičemž se do něj používaly zbytky nedělní pečeně.
Nikoho asi nepřekvapí, že se mu podobá mnoho dalších specialit nejen rakouských. Jde například o blunzengröstl se špekem, wurstgröstl s klobáskou, innsbrucker gröstl s telecím. V Německu je jeho obdobou bauernfrühstück, což znamená prostě a jednoduše farmářská snídaně. Jak je vidno, i u ní bylo potřeba, aby byla dostatečně vydatná.
Pravý gröstl podle rakouského receptu
Příprava gröstlu je neskutečně snadná, rychlá a zvládne ji každý. A vlastně jedno, zda si jídlo připravíte po návratu z hor nebo rovnou ráno na snídani. Zachutná vám totiž pokaždé. Nejlepší je podávat jej rovnou na pánvi a pokud k němu chcete připravit i nějaký dezert, výborně se k němu hodí další slavný pokrm rakouské kuchyně císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn.
Na gröstl budete potřebovat: 600 g brambor, 2 lžíce oleje nebo sádla, 1 velkou cibuli, 250 g hovězího vařeného masa, sůl a pepř, 1 lžíci nasekané petržele nebo pažitky, majoránku, kmín, máslo a 4 vejce na volská oka.
Postup: Brambory omyjte a uvařte doměkka. Pak je oloupejte, nechte vychladnout a nakrájejte je na tenké plátky nebo na kostičky. Vařené hovězí maso nasekejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
Ve velké pánvi zahřejte sádlo nebo olej a osmahněte v něm cibuli. Osolte, opepřete a ochuťte majoránkou a kmínem. Přidejte maso a opečte je dozlatova až křupava. V jiné pánvi si připravte volská oka. Pokrm rozdělte na talíře, zakryjte sázenými vejci a posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podávejte se zelným nebo zeleninovým salátem.
Náš tip: Při přípravě gröstlu můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Austria.info
Suedtirol.info
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čedaru
Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou… Číst více
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Může být úplně světlý jako eidam, nebo trochu… Číst více
Šílené kombinace, které chutnají fantasticky: Už jste zkusili hranolky se zmrzlinou, chipsy s čokoládou nebo donut se slaninou?
Čokoláda ochucená mátou nebo chilli papričkami je… Číst více
Fantastická brokolicová polévka s čedarem. Jak ji uvařit, aby chutnala božsky?
Brokolice není potravina, kterou by každý… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Legendární anglický jablečný koláč se sýrem čedar je úžasně křehký a chutná skvěle
Zdá se vám kombinace sladkého jablečného koláče a… Číst více
Upekli jsme chipsy ze 6 druhů sýrů a porovnali výsledky: Nejkratší dobu se peče čedar, nejdéle křupavý zůstane parmezán
Sýrové chipsy jsou vynikající pochoutkou, která… Číst více
Cuketové sliders aneb Mini burgery: Šťavnaté mleté hovězí s rozpečeným sýrem mezi plátky grilované cukety báječně dochutí i slanina
Hledáte stále nějaké nové tipy, jak naložit s… Číst více
Hit letošního léta: Big Mac salát potěší milovníky fastfoodu i dietáře. Chutná totiž jako slavný burger, ale nepřibírá se po něm
Kdo by neznal Big Mac? Obří burger je jedním z… Číst více
Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
Česnečka by se dala právem označit za jednu… Číst více
Sýrová lahůdka, která zahřeje a potěší smysly: Mac and chesse voní muškátem a chutná po čedaru s parmezánem
Sýr a těstoviny, oblíbená kombinace v mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ty nejlepší knedlíky: Jak na bavorský preclíkový nebo jihotyrolský špenátový?
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 23 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 23 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno uklidit domácnost bez chemie. Tyto prostředky má po ruce prakticky každý
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník