Sýrová lahůdka, která zahřeje a potěší smysly: Mac and chesse voní muškátem a chutná po čedaru s parmezánem
19. 1. 2024 Vaření
Sýr a těstoviny, oblíbená kombinace v mnoha českých domácnostech. Není ovšem potřeba si pokaždé na těstoviny dávat omáčku z taveného sýra. Americká klasika mac and cheese totiž chutná daleko lépe, protože v ní ucítíte skvělý čedar a navíc skvěle zasytí v mrazivých dnech, které nás stále neopouštějí.
V jednoduchosti je síla
Macaroni and cheese, často zkráceně označované jako „mac and cheese“, jsou pokrmem, který si získal srdce mnoha lidí po celém světě, zvláště pak v Severní Americe. Jeho historie sahá až do 18. století, kdy byly v Anglii objeveny první známé recepty na dnes populární jídlo. Tento jednoduchý, avšak chutný pokrm, se původně skládal pouze z vařených těstovin smíchaných s rozpuštěným sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Americký prezident populizátorem
Jednou z klíčových postav, která přispěla k popularizaci mac and cheese v Americe, byl třetí prezident USA Thomas Jefferson. Během svého pobytu v Evropě se totiž Jefferson setkal s tímto jídlem a byl natolik ohromen, že si při návratu do Ameriky pořídil stroj na výrobu těstovin. Později pak podával v Bílém domě mac and cheese jako luxusní pokrm při různých příležitostech.
Krabičková verze
Rozvoj průmyslové revoluce měl také svůj vliv na rozšíření tohoto pokrmu. Díky masové produkci se těstoviny a sýr staly cenově dostupnými pro široké vrstvy obyvatelstva, což vedlo k dalšímu zvýšení popularity sytého pokrmu. Významným mezníkem v historii mac and cheese bylo uvedení produktu „Kraft Macaroni & Cheese“ společností Kraft Foods v roce 1937. Tento produkt, tedy těstoviny se sýrem v krabičce, přišel v období hospodářské krize, a díky své cenové dostupnosti a snadné přípravě se rychle stal oblíbeným jídlem v mnoha amerických domácnostech.
Jaký sýr zvolit
Mac and cheese dnes můžeme najít v nejrůznějších variantách, od jednoduchých krabičkových verzí až po gurmánské kreace s různými druhy sýrů a přísad. Tradiční sýrový pokrm je obvykle připravován s čedarem, známým pro svou výraznou chuť a schopnost se dobře rozpustit. Pro zpestření chuti se však může použít i široká paleta dalších sýrů.
Mezi populární volby patří gouda, Monterey Jack, colby, fontina, gruyère a parmezán, který se často přidává na posypání, aby jídlu dodal křupavost a intenzivnější chuť. Aby se těstoviny dobře „natahovaly“, je možné použít také mozzarellu. V některých receptech najdete i smetanové nebo tavené sýry, které zajišťují krémovější texturu. Napoprvé je ovšem nejlepší vyzkoušet klasický recept, a pak se teprve pouštět do experimentů.
Mac and cheese - Makarony se sýrem
Na přípravu sytého a chutného pokrmu budete potřebovat: 280 g klasických kolínek, 150 g čedaru, 80 g parmezánu, 1,5 lžíce másla, 40 g hladké mouky, 320 ml mléka, špetku muškátového květu, sůl a pepř.
Jak na to?
- Před servírováním můžeme ještě pokrm na pár minut vložit do trouby, aby na povrchu vznikla tenká sýrová krusta.
Náš tip: Podle našeho receptu si můžete připravit i klasické těstoviny se sýrovou omáčkou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kurkuma v zimě prohřeje: Stačí špetku přidat do vaječné tlačenky nebo do zlatého mléka, pikantně ochutí i různé pomazánky
Příběh pizzy Havaj: Ananas na placku s rajčaty a šunkou vymyslel kdysi Řek a rozhádal tak celý svět
Nejčastější mýty o mléce lidi stále straší: Obsah škodlivých hormonů, přidaný cukr ani zabraňování hubnutí se přitom nekoná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Pikantní dršťková polévka: Díky chilli papričce krásně zahřeje a dostatek česneku jí dá ten správný hospodský říz
Rohlíky upečete snadno i doma a není to ani těžké. Když jsou ještě krásně křupavé, chutnají úplně nejlépe
Upekli jsme chipsy ze 6 druhů sýrů a porovnali výsledky: Nejkratší dobu se peče čedar, nejdéle křupavý zůstane parmezán