Papriky jako symbol luxusu: Víme, proč jsou tak drahé, kde je mají nejlaciněji i čím ve výživě tuto zeleninu snadno nahradíte
28. 2. 2023 Ostatní
Pokud máte rádi papriky, určitě jste nelibě zaznamenali, že se v posledních pár měsících staly téměř luxusním zbožím. V supermarketech stojí běžně i 130 Kč/kg, a v některých menších obchodech se jich cena vyšplhala až na 170 Kč/kg. Proč jsou ale tak drahé, když ještě v prosinci bylo možné koupit kilo paprik za 70 Kč?
Papriky jako vynikající zdroj vitaminů
Papriky jsou jedním z oblíbených druhů zeleniny, neuděláte bez nich šopák ani spoustu jiných salátů, jsou důležitou součástí mnoha pokrmů, ať už ty zelené, bílé, špičaté nebo buclaté červené, žluté či oranžové. Papriky jsou ovšem oceňovány nejen pro jejich chuť, ale i také pro množství živin, které se v nich ukrývají. Obsahují velmi málo kalorií, jsou ovšem vynikajícím zdrojem vitaminů A a C, draslíku, kyseliny listové a vlákniny.
Není divu, že mnozí lidé nesou vysoké ceny paprik s nelibostí. Papriky společně s okurkami, která nyní běžně v obchodech stojí 30 Kč (ne však kilo, ale jedna) se staly symbolem současného zdražování a terčem mnoha vtipů na sociálních sítích, kde se přirovnávají k různým drahým delikatesám, jako jsou ústřice nebo kaviár.
Mohlo by vás zajímat
Kolik stojí papriky?
Papriky totiž zdražily opravdu mimořádně, téměř nejvíc ze všech potravin. Podle webu Kurzy.cz jsou oproti lednu dražší přibližně o 40-60 %. Červené silnostěnné papriky dnes koupíte za 130 Kč, cena těch bílých a zelených se pohybuje mezí 100 Kč až 140 Kč, bio papriky koupíte kilogram kolem 200 Kč a rekordmanem je Rohlik.cz s bio paprikami Ramiro, u nichž cena za kilogram vychází na 416 Kč.
Stále jsme na tom ale poměrně dobře oproti Velké Británii, kde jsou nyní papriky nedostatkovým zbožím a lidé si je mohou v obchodech koupit jen na příděl a to jen 3 kousky.
Papriky se zdražují každý rok
Proč se ale ceny paprik vyšplhaly tak vysoko? Na tuto otázku se nabízí celkem jednoduchá odpověď. Papriky jsou u nás zkrátka typickou letní zeleninou, sklízet se začínají až během července a ideálně zralé a sladké bývají až v průběhu srpna. Nejlevnější pak jsou překvapivě na podzim. V zimě prostě není jejich sezona a u nás jsme odkázáni na papriky z dovozu.
Přestože jsou lidé ze současné ceny paprik tak trochu v šoku a považují ji za něco výjimečného, je toto zdražování poměrně běžný jev, který se každoročně opakuje. Do podobných výšin se ceny paprik vyšplhaly už v roce 2021 a i tenkrát jsme tím byli zaskočeni. Tehdy byla na vině také pandemie koronaviru a s tím spojený nedostatek pracovních sil v zemědělství. A zdražování dost dobře možná ještě nekončí, papriky totiž obvykle bývají nejdražší během dubna a května.
Mohlo by vás zajímat
Pěstování paprik vyjde draho
Nutnost dovozu paprik však není jediným důvodem, proč jsou tak drahé. Vzhledem k tomu, že se papriky pěstují ve sklenících, které je nutné vytápět, je jejich zdražování způsobeno i vysokými cenami energií.
V tomto případě je na vině nejen válka na Ukrajině, ale i stoupající ceny emisních povolenek. Někteří pěstitelé kvůli tomu pěstování energeticky náročných druhů zeleniny omezili, papriky se tak vlastně staly nedostatkovým zbožím. Opomenout nelze ani velké přirážky obchodních řetězců.
Místo paprik sezónní zelenina
Pokud vám vysoké ceny paprik vadí, je jediným řešením stravovat se pokud možno co nejvíc lokálně podobně jako naši předkové. To znamená jíst jen zeleninu, která je v tuto roční dobu dostupná i u nás, což je třeba kořenová zelenina, zelí, kapusta, růžičková kapusta, červená řepa nebo brambory.
A jak je to s těmi vitaminy z papriky? Vitamin C spolehlivě doplníte třeba s pomocí kysaného zelí, zdrojem vitaminu A je zase mrkev, banány obsahují draslík i vlákninu, kyselinu listovou najdete v kapustě a brokolici.
Pokud chcete papriky použít do vařených pokrmů, můžete sáhnout po sušené mleté paprice, občas jsou k dostání také pečené nakládané papriky, z nichž připravíte třeba vynikající kuře na paprice.
Náš tip: Vyrazili jsme do různých obchodů a srovnali ceny papriky. Jak to dopadlo se podívejte v naší galerii:
Zdroje informací:
Webmd.com
Healthline.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Rýže, přirozeně bezlepková potravina, patří k nejoblíbenějším surovinám. Její spotřeba pokrývá asi čtvrtinu spotřeby obyvatelstva. K nejznámějším… Číst více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Francouzská kuchyně patří mezi neoblíbenější na… Číst více
Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
Vzbuzuje ve vás dušený špenát zvláštní pocity?… Číst více
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
V nejnovějším díle pořadu Buchty po ránu se… Číst více
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Česnek má v tradiční i moderní české kuchyni… Číst více
Citronovou kůru snadno nastrouháme a uchováme do zásoby. Názorné video poradí, jak na to
Jak nastrouhat a uchovat citronovou kůru Citrony předem dobře omyjeme a osušíme. Při strouhání dáme pozor na prsty, abychom se nestrouhli. … Číst více
Jak správně zatáhnout maso? Díky osvědčenému postupu získá nahnědlou kůrčičku a výbornou chuť
Větší i menší kusy masa, které připravujeme na pečení nebo dušení, někdy nejprve rychle osmahneme, aby se zatáhly a vytvořila se na nich kůrčička,… Číst více
Hovězí kližka: Vysvětlíme vám, o jaký typ masa se jedná a na jaký recept se nejlépe hodí
Hovězí maso z české domácí gastronomie postupně mizí. Mnoho lidí neví, jak ho připravit, a má obavy, aby nebylo tuhé. Přitom nejde o nic složitého.… Číst více
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Konfitování je prastará metoda konzervace, díky… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravá strava nemusí být drahá! 3 levné recepty, se kterými zhubnete i ušetříte
Tajemství chuti pravé maďarské gulášové polévky: Kromě kvalitního masa potřebujete i dobrou papriku!
27 skvělých tipů, čím při vaření nahradit drahá vajíčka: Pomůžou brambory, ovesné vločky, pudink i pivo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 12 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Papriky jako symbol luxusu: Víme, proč jsou tak drahé, kde je mají nejlaciněji i čím ve výživě tuto zeleninu snadno nahradíte
Kterou barvu papriky si vybrat? Podle toho, jaké látky vašemu tělu právě chybí
Komentáře
1. 3. 2023 19:44
1. 3. 2023 11:23