Chlupaté koláčky – valašská specialita z brambor nahradí knedlíky. Výborné jsou s jednoduchou povidlovou omáčkou
6. 3. 2023 Vaření
Trochu se podobají chlupatým knedlíkům, do valašských chlupatých koláčků se ale dávají obvykle jen syrové brambory. Právě jim vděčí koláčky za svůj název, po uvaření jsou totiž díky vysráženému škrobu takové rozčepýřené a vypadají, jako by měly na povrchu malé chloupky. A samozřejmě jsou jako správné noky i trochu oslizlé.
Brambory - základ valašského jídelníčku
Pokud chcete uvařit nějaké jídlo z brambor, nejlepší je si pro inspiraci zajet na Valašsko. V tomto chudém kraji byly brambory v minulosti typickým jídlem místních obyvatel Valachů, kteří z nich dokázali vyčarovat vynikající jídla, důkazem budiž speciality jako kontrabáš, polévka kyselica nebo kaše lepiduša.
Vzhledem k tomu, že jsou brambory nenáročná plodina, dařilo se jim i v místních nehostinných podmínkách. V průběhu 19. století se tak kobzole (jak se bramborám za starých časů na Valašsku) říkalo, staly základem jídelníčku lidových vrstev.
Mohlo by vás zajímat
Brambory do šišek a placek
Právě bramborami se často nahrazovala mouka v mnoha pokrmech, jako byly různé knedlíky, šišky nebo placky, které byly původně jen moučné. Šlo o šišky nazývané klosky, kousky, šulánky nebo sližky, široké nudle lukše nebo tašky plněné povidly. Brambory postupně v některých případech mouku v pokrmu nahradily úplně a vznikla tak úplně nová jídla. Do těsta se přidávaly syrové, vařené, nastrouhané nebo i rozmačkané.
Pouze ze syrových brambor se pak dělaly chlupaté šišky neboli koláčky. V minulosti dokonce existovaly dvě verze pokrmů. Koláčky jen z bílé mouky a vody byly určené pro lepší časy, v letech bídy se dělaly koláčky jen z brambor. Obvykle ale bylo základem bramborové těsto, do něhož se přidávala mouka. Podíl brambory a mouky se dost lišil. Někdy se kromě brambor syrových přidávaly i ty vařené v různém poměru.
Chlupaté koláčky jsou výborné sladké i slané
Koláčky se jedly v mnoha úpravách, a to nejen samostatně, ale i jako příloha. Když se polily osmaženou slaninou, dodávaly prý sílu. V létě se kombinovaly s měkkým tvarohem a smetanou a při žních se nosily na pole jako osvěžující jídlo. Se zelím se pak podávaly jako příloha k masu.
Ve Zlínském kraji se jim na některých místech říkalo i halušky. Často se servírovaly i nasladko se studenou povidlovou omáčkou, rozředěnou mlékem nebo s kaší z jablek, hrušek či švestek zvanou varmuža či bryja. Pokud zbyly do druhého dne, nakrájely se na kousky, daly do nejlépe sádlem vymazaného pekáče, zalily rozšlehaným osoleným vejcem a daly zapéct do trouby. V této formě pak byly vynikající se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.
Mohlo by vás zajímat
Recept na chlupaté koláčky s trnkovou máčkou
Pokud jste se rozhodli si chlupaté koláčky připravit, můžete si je dát ve slané variantě jen polité rozškvařenou slaninou. Děti určitě nadchne sladká verze s trnkovou máčkou neboli povidlovou omáčkou.
Budete potřebovat: 1 kg syrových brambor, 30 dkg hrubé mouky, 1 vejce, sůl. Na trnkovou máčku si připravte: 200 g povidel, 3⁄4 l vody, 1⁄4 l mléka nebo smetany, 30 g hladké mouky a sůl.
Postup: Syrové brambory očistěte a nastrouhejte. Potom je přeceďte přes plátno nebo je dobře vymačkejte. Přidejte vajíčko, hrubou mouku a sůl. Z těsta dělejte malé knedlíky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou.
Uvařené je podávejte polévané horkým mlékem, maštěné rozpuštěnou slaninou nebo si k nim připravte povidlovou omáčku. Ve vodě rozvařte povidla a přislaďte je. Rozmíchejte mléko s hladkou moukou, vzniklou zátřepku nalijte do rozvařených povidel a znovu krátce povařte. Do hotové omáčky přidejte kousek čerstvého másla, pro dospělé můžete kápnout trochu rumu.
Náš tip: Klasické chlupaté knedlíky můžete uvařit podle následujícího video receptu.
Zdroj informací:
Lidové strava na Valašsku
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čedaru
Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou… Číst více
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Může být úplně světlý jako eidam, nebo trochu… Číst více
Šílené kombinace, které chutnají fantasticky: Už jste zkusili hranolky se zmrzlinou, chipsy s čokoládou nebo donut se slaninou?
Čokoláda ochucená mátou nebo chilli papričkami je… Číst více
Fantastická brokolicová polévka s čedarem. Jak ji uvařit, aby chutnala božsky?
Brokolice není potravina, kterou by každý… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Legendární anglický jablečný koláč se sýrem čedar je úžasně křehký a chutná skvěle
Zdá se vám kombinace sladkého jablečného koláče a… Číst více
Upekli jsme chipsy ze 6 druhů sýrů a porovnali výsledky: Nejkratší dobu se peče čedar, nejdéle křupavý zůstane parmezán
Sýrové chipsy jsou vynikající pochoutkou, která… Číst více
Cuketové sliders aneb Mini burgery: Šťavnaté mleté hovězí s rozpečeným sýrem mezi plátky grilované cukety báječně dochutí i slanina
Hledáte stále nějaké nové tipy, jak naložit s… Číst více
Hit letošního léta: Big Mac salát potěší milovníky fastfoodu i dietáře. Chutná totiž jako slavný burger, ale nepřibírá se po něm
Kdo by neznal Big Mac? Obří burger je jedním z… Číst více
Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
Česnečka by se dala právem označit za jednu… Číst více
Sýrová lahůdka, která zahřeje a potěší smysly: Mac and chesse voní muškátem a chutná po čedaru s parmezánem
Sýr a těstoviny, oblíbená kombinace v mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Valašská lepiduša: Bramborová specialita s mákem a povidly potěší milovníky sladkého a vyjde na pár korun
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Dejte si kontrabáš: Vyhlášený pokrm valašské kuchyně z pohanky a brambor
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 23 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 23 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Pravá valašská kyselice: Polévka z brambor a zelí, která postaví na nohy i horala, se dá vylepšit klobáskou nebo houbami
Tajemství staročeské kuchyně: Naučte se valašské zahýbance nebo bramborník
7 nejlepších chřestových receptů. Populární chřest se dá vařit, zapékat, smažit i grilovat. Pochutnáme si na polévkách a salátech