Slovácká zasmaženica: Dříve nahrazovala drahé masové vývary, proto se jí říkávalo i falešná slepičí. Je levná, plná zeleniny a skvěle zasytí
20. 3. 2023 Vaření
Zítra tu máme první jarní den, je proto na čase trochu jarně naladit i náš jídelníček. Inspiraci můžete hledat i v minulosti, třeba v původní kuchyni Slovácka. Tam totiž v tomto období s oblibou vařili polévku zasmaženici. Byla plná zeleniny, ale díky drobence i zasytila.
Jak chutná Slovácko
Slovácká kuchyně patří k těm nejvyhlášenějším u nás. I když tato část Moravy byla poměrně chudá, v průběhu staletí tu vznikla spousta vynikajících krajových specialit. Přestože šlo o poměrně prosté pokrmy, byly důkazem toho, že i z obyčejných věcí se dají uvařit samé dobroty.
Není divu, že jsou lidé ze Slovácka na svou kuchyni hrdi, což dokládá i projekt Chutě a vůně slovácké kuchyně, díky němuž už vyšly dvě Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku a na konci léta se pořádá akce Slovácký festival chutí a vůní v Uherském Hradišti.
Místní speciality bývají založené na pár ingrediencích – bramborách, luštěninách, zelí a samozřejmě na trnkách, kterým se tu velmi dařilo a stále daří. Lidé si zakládají na tradičních receptech a ty se často v rodinách předávají z generace na generaci.
Mohlo by vás zajímat
Polévky jako důležitá součást jídelníčku
Protože šlo o chudý kraj, byly jednou z hlavních součástí jídelníčku místních obyvatel různé polévky. Oblíbená byla třeba kvakvová polévka z tuřínu, fazulová polévka, speciální kyselica nebo právě zasmaženica.
Ta se připravovala vždy na jaře, když už byla k dispozici první jarní zelenina. Byla to zdravá zeleninová polévka, která hrála všemi barvami. Kromě čerstvé mrkve, petrželky, celeru a brambor v ní nesměly chybět ani první jarní bylinky, díky nimž působila ještě víc svěže a jarně.
Aby ale i trochu zasytila, zahušťovala se moukou a navíc ještě drobením z nudlového těsta, které polévce dodalo zajímavou chuť a drobečky v ní příjemně křupaly. Zasmažené polévky byly v minulosti vůbec oblíbené, dělala se tak třeba i bramboračka nebo chlebová polévka.
Zeleninová polévka, která nahradila i hovězí
Zasmaženica se v chudých chalupách vařila v neděli jako sváteční polévka, ale i ve všední den. Měla nahrazovat hovězí nebo slepičí polévku v rodinách, kde neměli na maso. Zeleninová polévka pak jeho chuť aspoň trochu připomínala. Vždy se do ní použilo vše, co bylo zrovna dostupné ve spíži. Často se vařila, když byl někdo nemocný, říkalo se, že každého rychle postaví na nohy. Navíc je to polévka velmi jednoduchá a uvaříte ji za pár minut.
Budete potřebovat: 2 brambory, 1 mrkev, 1 menší petržel, malý kousek celeru nebo dva řapíky celeru, 1 cibuli, 1 lžíci hladké mouky, kousek másla nebo sádla, sůl, pepř, kmín, nudlové těsto (z 1 vejce, 150 g hrubé mouky, špetky soli, 1 lžičky oleje a dvou lžiček vody), máslo, bylinky na ozdobu.
- Brambory oloupejte a nakrájejte. Můžete je nakrájet na malé kostičky, větší kousky nebo na nudličky. Zbylou zeleninu rovněž očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl, pepř a kmín a přiveďte k varu.
- Mezitím oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Na pánvi si rozehřejte sádlo nebo máslo a osmahněte na něm cibulku. Pak přidejte ještě nakrájenou zeleninu a také ji osmahněte. Zasypejte moukou a opět zasmažte. Směs zeleniny přidejte do vody k zpola uvařeným bramborám a dobře promíchejte, aby v polévce nevznikly hrudky. Pak přilijte ještě trochu vody (pro lepší chuť můžete přidat i vývar) a vařte dalších deset minut, aby zelenina změkla.
- Polévku bude ještě vydatnější díky drobení z nudlového těsta. Těsto připravíte tak, že do misky nasypete hrubou mouku, uprostřed uděláte důlek a do něj rozklepnete vajíčko. Pak přidejte sůl, olej a vodu podle potřeby a vypracujte tuhé těsto. Nudlové těsto pak nastrouhejte nahrubo na struhadle a nechte je chvíli oschnout. Tyto drobečky pak osmažte na pánvi na troše másla dorůžova.
- Opražené drobečky nakonec vmíchejte do již hotové polévky a ještě chvíli povařte. Nakonec polévku případně ještě dochuťte solí a pepřem, můžete přidat i trochu drceného česneku, a ozdobte nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Pokud byste si chtěli polévku ještě trochu zjemnit, můžete do ní přilít i trochu smetany.
Náš tip: Pokud máte takové jednoduché polévky v oblibě, můžete si uvařit třeba i polévku s kapáním podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Jahody už vám nestačí a chcete ochutnat také něco… Číst více
Co připravit dětem do školy, aby si na svačině pochutnaly, nevyhodily ji a nebyly to jen prázdné kalorie
Se začátkem září nastává pro rodiče období chystání školních svačin. Někteří rodiče tuto záležitost řeší penězi, aby si děti koupily, co chtějí.… Číst více
Naučte se pravé italské rizoto: Poznejte tři hlavní zásady přípravy krémové dobroty
Pro ty, kteří jsou odchováni školními jídelnami,… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje
Máte rádi zapečené brambory, ale někdy vám… Číst více
Den obložených housek
Obložená houska je ideální svačina. Rychlá příprava, snadné skladování a ani to není kdovíjak drahé. Stačí rozkrojit oblíbené pečivo, namazat máslem… Číst více
Hurá zpátky do školy! Inspirujte se svačinami, které děti zaujmou a neskončí na dně aktovky
Svačina je velice důležitá část jídelníčku, která by neměla být opomíjena a vynechána. Díky svačině nejsou děti během dne unavené a lépe se soustředí… Číst více
Vánoční přípitek ve velkém stylu: Namíchejte si citrusovou Mimosu nebo slavný italský broskvový koktejl Bellini
V okamžiku, kdy zasedneme ke štědrovečerní večeři… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Svačina pro malé nezbedy: Specialistka Margit Slimáková radí, jak ji doma nachystat levně a pestře
Domácí svačina je to nejlepší, co našim malým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 6 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 20 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Uvařte si chumlaninu z vajec, krupice a špeku podle původního receptu. Taková bude chutnat jako od slovácké babičky
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér