Pečeme s Ivou: Mírně sladké hanácké prstky z jednoduchého plundrového těsta tak voní máslem, že sníst jen jeden kousek nestačí!
4. 5. 2023 Vaření
Mírně sladké „hřebeny“, roztřepené jako prsty na ruce, jsou upečeny z plundrového neboli překládaného těsta. To v sobě spojuje všechny dobré vlastnosti těsta kynutého i tučného listového a jeho výroba spočívá v několikerém překládání a provalovaní. Není to nijak složitá práce, mnoho času zabere kynutí těsta v lednici.
Když pekařka promluví...
Recept na hanácké prstky (nebo také prstke) jsem kdysi dávno potkala v nějaké knize. Kynuté hřebeny se záhadným jménem vypadaly jednoduše. Když jsem je vyzkoušela, byla jsem zklamaná – pro naši potřebu bylo třeba upravit jak recept, tak i postup při výrobě, aby máslo z lístkování nevyteklo (jako v prvním případě).
Takže toto už je několikrát vyzkoušený, hodně upravený recept na překládané hanácké prstky, pevnější, méně sladké pečivo, vonící máslem.
Co budeme na hanácké prstky potřebovat?
Těsto:
- 180 g vody
- 40 g měkkého sádla
- vejce (1/2 do těsta, zbytek na potření před pečením)
- 230 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- špetka soli
- 60 g cukru
- 12 g droždí
Dále:
- na promazání 70 g másla
- na potření vejce a na posyp máslová drobenka
Jak budeme postupovat? Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a pár lžic hladké mouky z odváženého množství a necháme asi 20 minut pracovat.
Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout v lednici – přibližně 45 minut.
Těsto pak propracujeme, na stole rozválíme do obdélníku, potřeme změklým máslem a podélně poskládáme na čtvrtiny. (Pracujeme rychle, aby se těsto příliš neohřálo.) Vzniklou nohavici pak poskládáme rovněž na čtvrtiny – do malého, úhledného balíčku. Necháme v lednici asi 30–45 minut kynout.
Vykynuté těsto z lednice vytáhneme, na pomoučeném stole rozválíme a rozkrájíme na 9 malých obdélníků. Každý z nich ještě při kraji několikrát nařízneme. Uložíme na plech s pečícím papírem/fólií, necháme nakynout, pak potřeme zbytkem vejce, posypeme vanilkovým cukrem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (200 °C, asi 15 minut).
Drobečky z ošatky
- Správně by měly být pečené na povrchu s drobenkou (posýpkou) jako na titulní fotografii – zkuste, výsledná chuť je malinko jiná, pro někoho i dokonalejší.
- Proč těsto kyne v lednici? Jednoduchá odpověď. Aby bylo nakynuté, a přitom chladem zpevněné. Také proto, že při práci s válečkem (převalování) nemusíme bát toho, že by se máslo vpilo do studeného těsta.
- Pokud se podíváte na jednotlivé časy práce s těstem, zjistíte, že většinu času zabere jeho odpočinek v lednici. Při výrobě tohoto na první pohled složitého těsta můžeme v klidu připravit celý oběd :) – stíháme v pohodě obojí.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 23 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32