Bez droždí se neobejde příprava sladkého a slaného kynutého pečiva
Pekařské droždí neboli kvasnice je surovina, bez které se neobejdete při výrobě oblíbeného pečiva. Jaké má droždí vitamíny? Droždí obsahuje zejména vitamíny skupiny B (například B1 thiamin, B2 riboflavin a B3 niacin) a také vitamín D. Kromě vitaminů B obsahuje ještě bílkoviny (především aminokyseliny) a minerální látky (zvláště chrom, železo a měď).
Druhy droždí
Čerstvé droždí (kostka) je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí autentickou chuť, vůni a nejvyšší čerstvost, zatímco sušené droždí je vhodnější pro rychlé a pohodlné pečení. Setkat se můžete také s pojmem lahůdkové droždí - jedná se o deaktivované droždí, které nekyne, ale slouží jako dochucovadlo (má jemně sýrovou chuť), případně zahušťovadlo.
Tip: Droždí společně s vlažnou vodou a cukrem je ideální k vyčištění záchodu/septiku.
Recepty z droždí
Droždí, ať už sušené nebo čerstvé, se perfektně hodí do sladkých i slaných jídel:
- slané recepty: pizzy, všechny druhy pečiva, knedlíky, pomazánky, knedlíčky,
- sladké recepty: koláčky, buchty, záviny, knedlíky, vánočky/mazance, rohlíčky.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 7 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32